apr. 04 2016

Alungirea răsadurilor și corelarea acestui fenomen cu factorii lumină și temperatură

alungirea rasadurilor REVLumina este factorul hotărator în obținerea unor răsaduri de calitate, cu care trebuie să corelați permanent ceilalți factori. Toate speciile legumicole sunt exigente și secțiomează imediat prin etiolarea pronunțată răsadurilor la o intensitate scăzută a luminii.

În perioada februarie-mai când are loc producerea răsadurilor la majoritatea speciilor legumicole, la noi în tară sunt variații mari în ceea ce privește numărul mediu lunar de ore de strălucire a soarelui. În această perioadă se asigură condiții optime de lumină: prin orientarea corectă a construcțiilor față de punctele cardinale; înclinarea ușoară a tocurilor de răsadniță spre sud; utilizarea unor structuri de susținere ușoare, vopsite în culori deschise; menținerea curată a materialelor de acoperire a construcțiilor; folosirea instalațiilor de iluminare artificială în sere; asigurarea desității optime a răsadurilor; răritul ghivecelor când răsadurile încep să se umbrească.

Temperatura se asigură diferit în funcție de specie și faza de vegetație, corelându-se permanent cu intensitatea luminii.

Fiecare specie legumicolă are cerințe specifice față de temperatură, iar asigurarea acesteia trebuie făcută diferențiat, motiv pentru care se recomandă ca în același spațiu să se producă simultan numai răsaduri cu cerințe asemănătoare.

Din tabel se observă modul în care nivelul temperaturii este corelat cu intensitatea luminii. Față de zilele însorite, în cele cu nor și mai ales noaptea, temperatura trebuie scăzută în limitele arătate la fiecare specie.

Pentru a răsari uniform și într-un timp anume, plantele au nevoie de temperatura optimă specifică. La temperaturi mai mici răsărirea întârzie, iar semințele se clocesc, în timp ce depășirea nivelului optim, determină o răsărire mai rapidă dar duce la obținerea unor plante plăpânde și sensibile la boli. Temperaturile optime pentru o germinare bună sunt: 24oC pentru tomate și ardei, 26oC pentru vinete si 32oC pentru castraveți.

alungirea rasadurilor-tabel

Timp de 4-6 zile după răsărire, răsadurile au nevoie de mai puțină căldură pentru a nu se alungi, iar în continuarea acestei perioade, temperatura trebuie să crească treptat pentru a se asigura creșterea și înrădăcinarea corespunzătoare a plantelor. Cu 6-8 zile înainte de plantare, temperatura trebuie din nou scăzută în vederea „călirii” răsadurilor.

Principalii factori care pot determină apariția fenomenului de „alungire” sunt lumina insuficientă, temperatura prea ridicată sau lipsa corelației dintre lumina, temperatura și umiditatea în exces. În anumite situații poate fi și excesul de azot.

Prevenirea apariției fenomenului de „alungire” a răsadurilor se poate face prin dirijarea corectă a factorilor de vegetație (lumină, căldură, apă, fertilizare) o măsură suplimentară de ajutor poate fi aplicarea produsului ALGAREN TWIN. Acest produs, prin aplicare foliară sau prin udare ajută la o înrădăcinare mai puternică a răsadurilor și reduce distanța dintre internoduri. Prin reducerea distanței dintre internoduri se obțin plante mai scurte, mai robuste cu un aspect mai compact.

ALGAREN TWIN conține auxine si citochinine într-un raport specific ce stimulează plantele sa producă citochinine endogene, care induc creșterea rădăcinilor și o legare   mai abundentă a fructelor. Produsul se mai poate folosi și pentru imersia rădăcinilor (cuburilor nutritive) răsadurilor într-o soluție de 1%.Green Has_2016

alungirea rasadurilor REV_1

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri-Advertoriale

Comentariile sunt închise pentru Alungirea răsadurilor și corelarea acestui fenomen cu factorii lumină și temperatură

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii