Horticultorul.ro

feb. 27 2012

Bayer CropScience a lansat cel mai nou insecticid sistemic MOVENTO 100 SC

Movento 100 SC este singurul insecticid care are sistemicitate în dublu sens (circula atat ascendent cat si descendent in toata planta)  datorită noii substanţe active spirotetramat, din grupa chimică ketoenoli, care inhibă biosinteza lipidelor.  Insecticidul Movento 100 SC a primit premiul pentru inovatie. 

Insecticid sistemic pentru combaterea daunatorilor la mar, par, prun si tomate

 Substanta activa: spirotetramat 100 g/l

Formulare: SC (suspensie concentrata)

 

 Mod de actiune

 Movento 100 SC contine o noua substanta activa spirotetramat apartinand Clasei Ketoenolilor si manifesta un nou mod de actiune de inhibare a biosintezei lipidelor. Efectul este lent, actiunea puternic insecticida observandu-se cu precadere asupra stadiilor imature larvare in momentul hranirii lor precum si in stadiul de nimfa la cateva zile dupa aparitie. Prezinta particularitatea unei translocari si sistemicitati depline precum si o lunga activitate reziduala in plante. La scurt dupa aplicare este absorbit prin cuticula si translocat in toate vasele conducatoare lemnoase si liberiene, circuland atat ascendent cat si descendent in toata planta. Aceasta propietate deosebita permite combaterea insectelor localizate in cele mai diverse locuri pe planta inclusiv pe radacini, pe lastari si pe frunzele noi aparute dupa aplicare.In acelsi timp, fecunditatea femelelor adulte, viabilitatea nimfelor precum si fertilitatea oualelor sunt puternic afectate dupa tratamentul cu Movento 100 SC ,  reducandu-se semnificativ nivelul populatiei daunatorilor.

 Mod de utilizare

 Mar: Se efectueaza maxim 2 tratamente /sezon, la avertizare, la minim 14 zile intre tratamente, in intervalul  fenologic :  de la sfarsitul infloritului pana la fructul de marime completa (BBCH 69-80), folosind un volum  maxim de 1500 de litri de solutie la hectar. Timp de pauza inaintea recoltarii 21 de zile.

Pentru paduchele din San-José momentul optim de aplicare se diferentiaza dupa conditiile climatice : a)  in conditii normale se aplica la  inceputul  migrarii larvelor de sub scutul matern ( 2 zile) ; b) in conditii de seceta se trateaza cu putin timp inainte de migrarea larvelor de sub scut ( 2 zile ).

 Par: Se efectueaza maxim 2 tratamente/sezon, la  minim 14 zile intre tratamente, in intervalul fenologic : de la sfarsitul infloritului pana la fructul de marime completa (BBCH 69-80),  Faza optima pentru primul tratament  se localizeaza dupa inflorit, cand in cultura predomina stadiile :  de ou galben – portocaliu pana la maxim L1 ( larva de varsta a I-a)  Se  foloseste un volum de 1000  litri de solutie la hectar. Timp de pauza 21 de zile.Tratamentele se efectueaza pe vegetatie, intre randurile de pomi, folosind echipamente de stropit  terestre specifice pentru pomicultura.Pentru obtinera unor rezultate scontate este necesara monitorizarea  biologiei daunatorilor  si aplicarea tratamentelor conform  averizarii.

 Prun: Pentru combaterea viespii samburelui de prun se efectueaza un singur tratament la avertizare, de regula al 2-lea tratament postfloral, la circa 7-10 zile dupa caderea petalelor. Timpul de pauza 21 de zile.

 Tomate: pentru combaterea musculitei albe (Trialeurodes vaporariorum) si a afidelor (Macrosiphon euphorbiae), in doza de 0,75 l/ha (0,075% in 1000 l apa).  Se efectueaza maxim 4 tratamente, la un interval de minimum 7 zile. In spatii protejate, pentru cei care utilizeaza polenizatori, se efectueaza maxim 4 tratamente, in 2 blocuri, la un interval de 14 zile intre tratamente, si 8 saptamani intre cele 2 blocuri, pana la PHI de 3 zile. Cantitate de produs este calculata  pentru 1 metru inaltime planta.Timpul de pauza 3 zile.

 Pentru mai multe informatii accesati:  http://www.bayercropscience.ro

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri

Comentariile sunt închise pentru Bayer CropScience a lansat cel mai nou insecticid sistemic MOVENTO 100 SC

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii