ian. 27 2017

Calitatea rasadurilor de legume

O verigă esențială la înființarea culturilor de calitate superioară reprezintă materialul săditor. În cazul culturilor legumicole, caracteristicile răsadurilor sunt cele ce dictează performanța în primele stadii de vegetație și îi conferă plantei vigurozitatea necesară pentru a demara o recoltă competitivă.

Factorul genetic este doar primul ce îndreaptă planta spre a oferi producții considerabile iar acesta trebuie susținut de un program de protecție a plantelor împotriva agenților patogeni și a dăunătorilor, de asigurare a unui mediu propice pentru a aduna suma de temperaturi necesare parcurgerii perioadei de vegetație până la maturitate dar și de un flux de substanțe nutritive ce îi este esențial în atingerea potențialului biologic. Tehnologia utilizată de majoritatea producătorilor ce se specializează în obținerea de răsaduri pentru legumicultură este de a crește plantulele pe un strat de turbă ce absoarbe rapid apa. Datorită acestui fapt, există deseori cazuri în care plantele sunt susceptibile la carențe deoarece turba este un substrat cu un conținut redus în elemente nutritive.

În prima parte a perioadei de vegetație, în luna Martie, temperaturile sunt încă scăzute, factor limitativ al mobilității fosforului din sol, element ce este esențial în dezvoltarea perișorilor absorbanți. O greșeală întâlnită frecvent este presupunerea faptului că plantele necesită fertilizare cu substanțe nutritive doar dacă acestea le cer în mod vizibil dar, adevărul este că atunci când apar carențe pe plantă, aceasta a fost expusă deja unui factor de stres ce îi limitează performanțele.

Consecințele carenței de fosfor:

  • Prelungirea perioadei de vegetație
  • Limitarea numărului de perișori absorbanți
  • Reducerea ramificării și deci a producției
  • Apariția pigmentării antocianice de culoare roșie violacee
  • Reducerea proceselor de fotosinteză, respirație și transpirație
  • Inhibarea sintezei proteinelor și a zaharurilor

Luând la cunoștință efectele negative ale carenței de fosfor, se recomandă folosirea produsului MAGIC P STAR cu formulare lichidă ce are în conținut elementul cheie ce sprijină planta în pornirea în vegetație, 27% fosfor, alături de magneziu, fier și zinc, oferind o fertilizare corespunzătoare chiar și în condiții de temperaturi și luminozitate scăzute. MAGIC P STAR este recomandat în momentul transplantării sau în timpul înfloritului, oferind flexibilitate în metoda de aplicare, putând fi folosit foliar sau prin fertirigare.

Odată ce au pornit în vegetație și sunt aprovizionate cu substanțele nutritive necesare, plantele încep procesul de creștere vegetativă. Acest proces include, uneori și alungirea răsadurilor, fenomen care apare în situații de exces de umiditate, temperaturi ridicate pentru perioada respectivă sau lipsa luminii. Creșterea excesivă a tulpinii plăntuțelor este nedorită în legumicultură deoarece provoacă consecințe negative precum culcarea, fenomen ce poate fi prevenit prin asigurarea unor factori de mediu corespunzători sau, dacă acestea nu pot fi oferite, prin aplicarea de ALGAREN TWIN, fertilizant foliar ce generează un efect de STOP, oprind creșterea vegetativă a plantei și impunându-i acesteia dezvoltarea sistemului radicular și reducerea distanței dintre internodii.

La fel ca și Magic P Star, ALGAREN TWIN poate fi aplicat foliar sau prin instalațiile de stropit, oferind flexibilitate în funcție de tehnologia aplicată de fiecare fermier. Recomandat și pentru imersia cuburilor nutritive ale răsadurilor în soluție de 0,2 – 0,4 % acesta conține un raport specific de auxine și citochinine ce induc și legarea mai abundentă a fructelor, făcând din ALGAREN TWIN un produs ce își exercită efectul și mai târziu, reducând numărul de tratamente și crescând eficiența acestora.

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri-Advertoriale

Comentariile sunt închise pentru Calitatea rasadurilor de legume

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii