aug. 25 2015
Carența fierului din plantele (cloroza ferică)
Fierul este un element nutritiv foarte important pentru creșterea și dezvoltarea plantelor. El joacă un rol vital în procesul de sinteză a clorofilei, în transportul electronilor (respirație) și în fixarea azotului. Cel mai adesea, carența de fier se observă ca o cloroză a frunzelor tinere din vârfurile de creștere ale plantelor. Pe măsură ce plantele continuă să crească, simptomele carenței de fier se manifestă prin frunze galbene cu nervurile verzi. Sunt situații în care frunzele tinere pot fi complet verzi sau complet albe. In cazurile de carență acută, internodurile vârfurilor de creștere sunt mai scurte, iar frunzele din vârf tind să stea toate îngrămădite.
Când apare o carența de fier acută, tratamentul este mai dificil decât pentru alte carențe nutriționale și sunt necesare mai multe tratamente. În general, cu puțin ajutor, plantele se recuperează pe măsură ce cresc, datorită dezvoltării sistemului radicular ce va permite o mai bună absorbție a fierului. Carențele de fier apar în general pe solurile foarte bogate în calciu sau pe cele pe care s-a aplicat calcar în cantități mari. De asemenea excesul de fosfor sau carența de potasiu pot induce carența de fier.
Printre cele mai frecvente forme de carență de fier întanite la noi în țară putem menționa: cloroza ferică la vița de vie, îngalbenirea vârfurilor de creștere la ardei, îngalbenirea vârfurilor de creștere la gogoșar, cloroza frunzelor la tomate, etc.
Alte carențe care pot determina clorozarea frunzelor sunt: carența de magneziu, de zinc sau de mangan. Pentru a putea diferenția cu ce carență ne confruntăm trebuie să știți că doar carența de fier (cloroza ferică) începe prin a se manifesta la frunzele tinere în timp ce celelalte carențe își încep manifestarea la frunzele bătrâne.
Unul dintre produsele care se pot aplica în vederea reducerii clorozei ferice sau a îngălbenirii vârfurilor de creștere la ardei este FOLIACON Fe – Fier complexat cu aminoacizi pentru o asimilare imediată.
FOLIACON Fe conține fier împreună cu un amestec de aminoacizi și peptide naturale, care formează un compus organo-metalic cu masă moleculară mică, care are rolul de a transporta fierul în interiorul plantei. Plantele, ca urmare, nu trebuie să folosească energie pentru a absorbi fierul pentru că el este deja disponibil pentru a fi absorbit și ajunge foarte repede la locul unde va fi utilizat.
Efectul lui imediat este favorizat de azotul organic, care este ușor translocat în interiorul țesuturilor. Spre deosebire de produsele tradiționale, chelații obținuți prin sinteză chimică, FOLIACON Fe nu afectează absorbția nici unui alt element necesar plantei și nici nu modifică echilibrul dintre microelementele din interiorul plantei.
FOLIACON Fe este acceptat în sistemele de agricultură ecologică!
Categorie: Agricultura
De la: Parteneri-Advertoriale
Comentariile sunt închise pentru Carența fierului din plantele (cloroza ferică)