ian. 28 2012

Cateva informatii despre CARTOF

Apa si ingrasamintele

Cultura cartofului solicita o cantitate de apa de 600-750 mm (l/mp)  in perioada 1 aprilie-10 septembrie.

Pentru o tona de productie sunt necesari in medie 13 mm (l/mp) apa. In zona de stepa la o cultura neirigata aceasta conditie  limiteaza adesea productia la 20 t/ha, in zona colinara la 26 t/ha iar zona umeda de munte la 30 t/ha.

Sporul maxim de productie obtinut din aplicarea ingrasamintelor chimice ajunge la 25-30% in conditii de deficit de apa, in timp ce in conditii de apa suficienta acesta ajunge si la 130%.

Fiecare planta consuma zilnic cam 1 l apa (85-120 l pe intreaga perioada). Cu 70-120 l apa se poate obtine 1 kg de tuberculi proaspeti.

Aplicarea ingrasamintelor foliare pot corecta unele deficiente provocate de deficitul apei din sol (Elite, Calcifol, Last N). De asemenea ingrasamintele microgranulate aplicate in preajma radacinilor solicita o cantitate mai redusa de apa pentru dizolvare si preluare de catre radacini.

AFIDELE

Pot produce infectii virotice intre 30-80%. Exista cca 60 specii de afide care afecteaza cartoful.

Daune: – Populatia unei generatii poate consuma 30-40 t seva elaborata/ha

–        Saliva injectata in plante este fitotoxica si provoaca stress fiziologic

–        Roua de miere impiedica buna desfasurare a metabolismului

–        Virusurile transmise afecteaza productia

Tratamentele chimice (Mospilan, Nurelle D, Trebon) la  care se adauga ulei vegetal (Toil) diminueaza aceste pierderi. La cartoful de samanta intreruperea vegetatiei prin desicare, duce la diminuarea transmiterii virusurilor la tuberculi (Kabuki, Pledge).

Transmiterea virusurilor poate fi:

– de tip nepersistent (virusul se ia rapid pe stiletul afidelor si supravietuieste numai 1-2 ore)

– de tip persistent: virusul se afla in floem si sunt necesare 20-50 minute pentru a fi preluat in corpul afidelor unde se si inmulteste.

GANDACUL DIN COLORADO

Perioada de aparitie este de la sfarsitul lunii aprilie si pana al sfarsitul lunii mai, in functie de zona, sau cand temperaturile medii zilnice sunt de 10-11 °C in sol si 14 °C in aer, timp de o saptamana. In Romania se pot dezvolta 2-3 generatii pe an. Tratamentele pentru acest daunator se suprapun cu cele preventive pentru mana (Mospilan + Triumf, Rover, etc.).

MANA

Cele mai importante surse de infectie sunt tuberculii infectati si samulastra de tuberculi infectati.

Primul tratament se face cand s-au legat randurile, sau cand plantele au 20-30 cm inaltime.

Infectiile primare sunt favorizate de temp de 12-15 °C si umiditate atmosferica de 90%. Produsele fungicide complexe care contin in formulare o molecula de contact si una sistemica, evita crearea de rase rezistente de mana si prelungesc totodata perioada de eficacitate a componentei sistemice (Galben M, Cupertine Super, Drago 76 WP).

In unele tari cu traditie in cultura cartofului, este interzisa folosirea fungicidelor sistemice la culturile semincere, tocmai pentru a se evita inducerea de forme rezistente ale manei.

Dr. Ing. Anastase IORGU

Fig. 1 Cartoful (Solanum tuberosum)

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri-Advertoriale

Comentariile sunt închise pentru Cateva informatii despre CARTOF

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii