Horticultorul.ro

mai 02 2012

Costreiul (Sorghum halepense) – erbicide pt porumb, buruiana

Costreiul (balur, belengher) este o buruiana problema pentru fermierii din intreaga tara. Romania este tara cu cel mai ridicat grad de infestare cu costrei. Numarul mare de seminte (2000-5000 pe planta) produs de fiecare planta precum si sistemul de rizomi extensiv face ca aceasta buruiana sa fie dificil de combatut. Dimensiunile costreiului ii permit sa umbreasca plantele din jur, in acest fel reducand cantitatea de apa si substante nutritive disponibile plantei de cultura. De asemenea diferite studii au aratat ca aceasta buruiana produce substante alelopatice capabile sa inhibe germinatia si rasarirea anumitor plante de cultura. Costreiul mai reprezinta si o gazda alternativa pentru un numar mare de insecte, boli, bacterii si viroze care ulterior ataca culturile.

Pierderile produse de costrei culturilor agricole pot ajunge si chiar depasi 50% din recolta. In acest an, costreiul a avut conditii foarte bune de dezvoltare, datorita conditiilor climatice din timpul iernii si al primaverii.

Combaterea costreiului din culturile de floarea soarelui, soia, sfecla de zahar, cartof, rapita etc, se face prin aplicarea erbicidelor sistemice selective pentru cultura. ALCEDO recomanda aplicarea produselor Targa Super 5 EC sau Leopard 5 EC in doza de 1,5-2 l/ha in functie de cultura. Ambele produse prezinta avantajul ca sunt absorbite prin suprafata frunzelor buruienilor graminee, se transloca repede in plante si sunt transportate prin xilem si floem pana la nivelul sistemului radicular al buruienilor. Se acumulează în mugurii subterani, distrugând ţesuturile meristematice. In acest fel produsele nu distrug doar foliajul ci combat si previn regenerarea rizomilor. Targa Super 5 EC sau Leopard 5 EC se aplica in primele faze de vegetatie ale plantei de cultura astfel incat sa nu impiedice contactul solutiei de stropit cu buruienile. La aplicare costreiul se recomanda sa aiba înălţimea de 10-15 cm până la 30-40 cm. Cantitatea de solutie recomandata este de 200-300 l/ha.

Atentie: Dupa efectuarea tratamentului cu Targa Super 5 EC sau Leopard 5 EC nu se intervine asupra culturii cu lucrari mecanice de prasit decat dupa 14-20 zile pentru a permite ca erbicidul sa fie transportat catre rizomi si radacini. Tratamentul nu se efectueaza in conditii de stres hidric si termic!

Porumbul este una dintre plantele de cultura foarte sensibile la imburuienarea cu costrei. Sensibilitatea maxima la imburuienarea cu costrei se manifesta in primele faze de vegetatie cand plantele de porumbul inregistreaza o crestere lenta permitand buruienilor sa se dezvolte. Singura metoda eficienta prin care se poate combate costreiul din cultura porumbului este reprezentata de utilizarea erbicidelor selective pentru porumb si cu actiune agresiva asupra costreiului. In acest scop, ALCEDO va recomanda aplicarea erbicidului ASTRAL® 40 SC. ASTRAL® 40 SC este un erbicid sistemic selectiv care este absorbit prin frunze şi rădăcini, se translocă spre ţesuturile de creştere, stopând diviziunile celulare şi creşterea buruienilor, provocându-le uscarea. Spectrul acţiunii erbicide cuprinde buruieni monocotiledonate anuale (incluzând specii de SetariaEchinochloa, Digitaria, Panicum, Lolium şi Avena), monocotiledonate perene (Sorghum halepense – din rizomi şi din seminţe, Agropyron repens), precum şi dicotiledonate anuale (Amaranthus spp şi specii de crucifere).

ASTRAL® 40 SC se aplică se poate aplica numai până în faza în care porumbul are 7-8 frunze iar costreiul din rizomi are 15 – 20 cm, numai cu mijloace de stropit terestre, prevăzute cu sisteme de agitare/omogenizare continuă a soluţiei de stropit, folosind volume normale de apă (200 – 400 l apă/ha, în funcţie de starea de umiditate la data erbicidării). Nu se efectuează tratamentul în condiţii de stres hidric şi termic! Nu se intervine asupra culturii cu lucrări de prăşit decât după 14 – 20 de zile de la tratament!

ASTRAL® 40 SC este compatibil şi se poate aplica în amestec cu fertilizantul foliar MICROFERT–U pentru prevenirea carenţelor de zinc şi a altor nutrienţi necesari culturilor de porumb înaceastă fenofază.

Dr. Valerian Istoc

Costreiul-Sorghum halepense_2

Fig. 1 Costreiul (Sorghum halepense)

Costreiul-Sorghum halepense_2

Fig. 2 Costreiul (Sorghum halepense)

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri

Comentariile sunt închise pentru Costreiul (Sorghum halepense) – erbicide pt porumb, buruiana

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii