feb. 09 2019

Cultura orezului comun-asiatic: tehnologie completa

Orezul se cultiva si in zona temperata inclusiv in Romania unde suprafetele cultivate au crescut dupa 1945. Arealul de cultura in Romania este reprezentat de  Sudul Campiei Romane – Lunca Dunarii. Orezul se poate cultiva si in gradina sau la container (ghiveci).

Originea orezului se pare ca ar fi in specia spontana ‚salbatica de orez’ Oryza rufipogon care se regaseste in Sudul si Sud-Estul Asiei. Cele mai vechi inregistrari privind domesticirea orezului dateaza din anii 5.000-6.000 i.Hr din sudul Chinei.

 

Factori Eco-Pedologici limitativi pentru cultura de orez comun-asiatic (Oryza sativa)

Temperatura (caldura) – orezul se incadreaza la plante pretentioase fata de caldura.

Orezul  (Oryza sativa) germineaza incepand cu 10 ºC. Temperaturile optime pentru germinare sunt situate in intervalul 22-24 ºC (germineaza in  7 zile).

Orezul  (Oryza sativa) prefera temperaturi in intervalul 20 …  30ºC. Temperatura minima suportata este de 10ºC iar cea maxima 35ºC.

In perioada infloritului sunt necesare temperaturi de 20-30 ºC.

Lumina: Orezul  (Oryza sativa) este o specie cu temperament de lumina (prefera locurile insorite). Este o planta de zi neutra (12-14 ore/zi).

Umiditatea (apa):

Irigarea este obligatorie la cultura de orez deoarece planta are necesitati forte mari de apa intrucat orezul se cultiva in submersiune ‚submersie’ (acoperirea solului cu un strat de apa de cca. 2-5 cm – care stagneaza o perioada limitata). Boabele de orez germineaza si in strat de apa de cca. 5 cm.  (pe terenuri inundate). Cand plantele de orez ating 13 cm este necesar un strat de apa de cca. 7-10 cm, dupa care pe masura ce plantele cresc nivelul apai scade astfel incat in momentul recoltatului stratul de apa nu mai exista. Nivelul apai este permanent monitorizat in functie de fenofaza – cu ajutorul echipamentelor laser si astfel este controlata irigarea si necesarul de apa pe terenurile cultivate.

Solul – orezul se cultiva inclusiv pe soluri saraturate. Planta prefera solurile lutoase cu drenaj deficitar.

Reactia solului: orezul prefera un pH intre 5.5-6.8 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5-8.

 

Cultura de orez comun-asiatic (Oryza sativa)

Sortimentul de soiuri de orez conform I.S.T.I.S: Insubria,  Emma, Cammeo, Catullo, Cleopatra, Calliope , Rotund, Keope,  etc.

Culturi bune premergatoare celei de orez: porumb, soia, lucerna, borceag. Se practica frecvent monocultura timp de cativa ani.

Inmultirea si infiintarea culturii de orez – intreg ciclul de cultura are o perioada de vegetatie de 100-140 zile.

Pregatirea terenului pentru infiintarea culturii presupune: aratura adanca, scarificarea, maruntirea si nivelarea terenului.

Cultura de orez (Oryza sativa) se infiinteaza  primavara la inceput de  Mai (cand temperaturile la sol au trecut dimineata de 10ºC) prin semanat mecanizat cu semanatoarea universala la o adancime de semanat de 2 cm, manual – prin imprastiere sau cu ajutorul avioanelor. Cultura de orez se mai poate infiinta si prin rasad (in cu varsta de 6-8 saptamani de la semanat) plantat dupa 15 Mai la o distanta de 20 cm intre randuri si 15 cm intre plante pe rand.

Pentru infiintarea culturii de orez comun-asiatic (Oryza sativa) se utilizeaza cca. 180-270 kg samanta /ha (se respecta indicatiile fiecarui soi; la o adancime de semanat de 1,3-2 cm in teren germineaza cam 35 % dintre seminte). Semintele isi pastreaza capacitatea de a germina 1-2 ani. La semanat se pot utiliza si seminte ce au fost inmuiate  in apa cca. 12-24 ore si zvantate. Densitatea optima plantelor difera de la soi la soi dar variaza intre 140-270 plante / metru patrat. Se fac lucrari pe perioada culturii de orez comun-asiatic (Oryza sativa)  ca: irigare (mentinerea nivelului apei deasupra solului conform fenofazei), erbicidat pentru combaterea buruienilor, combaterea bolilor, daunatorilor, etc.

Erbicidarea se poate face cu erbicide ca: Viper ON (16 g/l penoxsulam + 120 g/l triclopyr-butotil), etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati erbicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fertilizarea se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Recoltarea orezului se face in  Septembrie-Octombrie (cand boabele ating o umiditate de 20 %) cu combina pentru cereale.

Utilizarea boabelor de orez: aliment de baza, dulciuri, bauturi alcoolice (sake, bere), faina de orez, Sushi, etc.

 

Combaterea bolilor si daunatorilor la orezul comun-asiatic (Oryza sativa)

Boli la orez: Arsura bacteriana a orezului (Xanthomonas oryzae pv. oryzae), Arsura orezului (Pyricularia oryzae), Fuzarioza orezului (Fusarium roseum f. sp. cerealis), Patarea bruna a orezului (Helminthosporium oryzae), Patarea frunzelor (Cercospora oryzae), etc.

Daunatori la orez: Musculita orezului (Hydrellia griseola), Tantarul orezului (Chironomus plumosus), Melcul de iaz (Lymnaea stagnalis), etc.

Fig. 1 Cultura orezului comun-asiatic

Fig. 2 Cultura orezului comun-asiatic

Fig. 3 Cultura orezului comun-asiatic

Fig. 4 Cultura orezului comun-asiatic

Fig. 5 Cultura orezului comun-asiatic

Fig. 6 Cultura orezului comun-asiatic

Fig. 7 Cultura orezului comun-asiatic

Fig. 8 Cultura orezului comun-asiatic

Categorie: Agricultura

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura orezului comun-asiatic: tehnologie completa

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii