mart. 08 2015
Fertilizarea tomatelor in camp pentru industrializare
TEHNOLOGIA DE FERTILIZARE A TOMATELOR PENTRU INDUSTRIALIZARE
Important!
– Necesarul de azot creşte treptat de la plantarea rosiilor până la legarea inflorescenţelor, când ajunge la valoarea maximă. Carenţa de azot întârzie dezvoltarea plantelor, fructele rămân mai mici, ritmul coacerii devine mai lent. Raportul N/K recomandat : 1:1,3 – 1:1,5.
– Asimilarea fosforului la tomate – este dinamică în primele 40-50 zile de la plantare. La rosii pe perioada înfloririi abundente, a legărilor şi a formării seminţelor necesarul de fosfor creşte.
– Necesarul de potasiu creşte uniform până la coacere. Dezvoltarea uniformă a fructelor, o colorare uniformă şi conţinut ridicat de substanţă uscată pot fi realizate numai cu o aprovizionare uniformă şi continuă cu potasiu.
– Disfuncţionalităţi în procesul de absorbţie a calciului pot apare atât la culturile în câmp , cât şi la cele în sistem palisat. Carenţa de calciu apare datorită nivelului scăzut de calciu asimilabil din sol şi datorită faptului, că o cantitate mare de potasiu administrat îngreunează asimilarea calciului. Carenţa de calciu apare foarte des concomitent cu carenţa de magneziu.
Carenţa de bor poate perturba circulaţia calciului în interiorul ţesuturilor plantelor.
Ce îngrăşăminte se folosesc ?
Fertilizarea de bază:
Se vor utiliza familiile de îngrăşăminte complexe granulate cu microelemente fără clor, respectiv cu conţinut scăzut de clor YaraMilaTM Cropcare.
Fertilizarea fazială:
Pentru asigurarea necesarului de azot, calciu şi bor se va administra YaraLiva™ Tropicote, iar necesarul de fosfor şi potasiu se asigură cu YaraMilaTM Cropcare.
Fertilizare foliară:
Familiile de îngrăşăminte Folicare, YaraVitaTM sau KristaTM
Când se aplică îngrăşămintele?
- Fertilizantul de bază se aplică întotdeauna primăvara devreme prin prelucrare superficială.
- Fertilizare fazială: se aplică înaintea udărilor prin aspersie, prin prelucrare superficială între rânduri, înaintea înfloririi şi pe perioada dezvoltării fructelor.
- Fertilizarea foliară se execută odată cu tratamentele fitosanitare, începând de la plantare. Importante sunt tratamentele aplicate înaintea înfloririi, după legare şi pe perioada intrării în pârgă a fructelor.
Tehnologia Yara recomandată
Se recomandă fertilizarea la rosii – cu îngrăşăminte granulate înaintea udărilor prin aspersie.
În cazul culturilor fertilizate de bază sau starter, prin fertilizări faziale înaintea udărilor, se poate asigura continuitatea alimentării cu elemente nutritive, pentru o producţie de 60-100 t/ha.
Fertilizare de bază
Pentru formarea structurii corespunzătoare a solului este necesară încorporarea de îngrăşăminte organice toamna, astfel se asigură nivelul corespunzător al elementelor nutritive pentru pornirea în vegetaţie.
Îngrăşăminte recomandate : YaraMilaTM Cropcare 8-11-23 sau, doza: 500-700 kg/ha
Fertilizare fazială cu îngrăşăminte granulate
Se aplică înaintea udărilor prin aspersie (tip ploaie), prin prelucrare superficială între rânduri.
înaintea înfloririi : YaraLivaTM Tropicote doza: 300-400 kg/ha
pe perioada dezvoltării fructelor: YaraMila™ Cropcare 11-11-21 doza: 300 kg/ha
Cantitatea de azot administrată pe perioada de vegetaţie trebuie să fie 140-180 kg/ha, în funcţie de nivelul de producţie scontat; eventualele amendamente azotoase se vor face cu MAS
Fertilizare foliară
Fertilizarea foliară la tomate se aplică împreună cu tratamentele fitosanitare, la 7 – 10 zile.
După plantare până la înflorire: Folicare™ 19-11-24 Cu, 3 kg/ha, 1-2 ori
Înaintea înfloririi : YaraVitaTM Bortrac 1-2 l/ha
De la legare : YaraLivaTM Calcinit 5 kg/ha de 2-3 ori
De la intrarea fructelor în pârgă: Folicare™ 10-5-40 5 kg/ha, de 2-3 ori
*Cantitatea de azot administrată pe perioada de vegetaţie la tomate trebuie să fie 140-180 kg/ha, în funcţie de nivelul de producţie scontat, eventualele amendamente azotoase se vor face cu MAS
Notă:
La utilizarea îngrăşămintelor foliare Folicare sau YaraVita™, în prealabil să se efectueze proba de amestec pentru a evita formarea precipitatului.
Recomandările tehnologice sunt orientative, doza optimă de îngrăşăminte şi tehnologia aplicate nu se pot determina fără cunoaşterea rezultatelor agrochimice de laborator. În cazul în care nu beneficiaţi de analiza solului, puteţi să apelaţi la asistenţa noastră de specialitate. Vă stăm la dispoziţie!
Această tehnologie este proprietatea Yara. Utilizarea conţinutului este posibilă doar cu acordul prealabil al Yara.
Categorie: Agricultura
De la: Parteneri-Advertoriale
Comentariile sunt închise pentru Fertilizarea tomatelor in camp pentru industrializare