oct. 18 2015

Fertilizarea tomatelor in solarii si sere

Poza_1TEHNOLOGIA DE FERTILIZARE A TOMATELOR CU CRESTERE NEDETERMINATA

Generalităţi:

Rolul şi absorbţia elementelor nutritive şi efectele carenţelor care apar:

Consumul specific de elemente nutritive, la aceste tipuri, este caracterizat de necesarul mai ridicat de K, raportul N/K  fiind 1:1,8 – 1:2,2. Potasiul este elementul determinant al calităţii rosiilor. Soiurile cu pulpă tare şi cele care conţin gena LSL necesită o cantitate şi mai mare de K.

Caracteristicile procesului de absorbţie şi a necesarului de elemente nutritive la tomatele cu creştere nedeterminată:

La producerea răsadurilor de rosii fertirigarea plantelor începe odată cu apariţia primelor frunze adevărate.  În această perioadă este importantă asigurarea necesarului de microelemente şi fosfor. Pentru obţinerea unor răsaduri cu rădăcini bine dezvoltate, valoarea EC-ului se poate majora până la 2,5-3,5. Fertirigarea se execută de 3-4 ori pe săptămână. În funcţie de condiţiile climaterice,umidificarea şi reîmprospătarea  aerului se face mai rar.

Nivelul ridicat al fosforului, la plantarea tomatelor cu creştere nedeterminată, asigură o înrădăcinare bună şi influenţează pozitiv legarea. Nivelul corespunzător al N se alege astfel încât să se regleze creşterea vegetativă. Fertirigarea se începe doar când solul s-a uscat. Necesarul săptămânal de elemente nutritive se majorează proporţional cu dezvoltarea primelor fructe.

Important !

  • Producţia planificată, la culturile cu perioada lungă de vegetaţie poate fi 15-30 kg/mp, iar la cele cu perioada scurtă de vegetaţie poate fi 6-15 kg/mp, asigurând condiţiile optime de vegetaţie.
  • Perioadele critice de fertilizare sunt: la plantare – înrădăcinare, legarea etajelor 5-8, definitivarea producţiei.

Tomatele cu creştere nedeterminată

Fertilizare de bază starter

Se efectuează în funcţie de cantitatea de îngrăşăminte organice aplicate şi de rezultatele analizei de sol. Necesarul de Ca se administrează ţinând cont de pH-ul solului.

Fertirigarea:

Fertirigarea continuă cu soluţia nutritivă se efectuează la sistem de fertirigare cu un tanc sau cu două tancuri. Compoziţia şi concentraţia soluţiei nutritive depinde de valorile EC-lui solului. Odată pe săptămână se va fertiriga doar cu apă cu acid. Până la apariţia etajului 4-5 se va uda moderat pentru a preveni alungirea şi implicit ajungerea în stadiul vegetativ.

Se poate utiliza orice fel acid, cantitatea se va alege în funcţie de calitatea apei de irigat.

Fertilizare foliară:

Tratamente direcţionate: pentru îmbunătăţirea legărilor   se vor aplica săptămânal, fertilizări  foliare cu YaraVita™  Boron, de la începutul înfloritului. Doza: 1 l/ha.

Fertilizarea de bază starter a tomatelor cu creştere nedeterminată

Tab_1

Necesarul săptămânal la tomatele-rosiile cu creştere nedeterminată

Tab_2

Fertirigarea tomatelor, cantităţile de elemente nutritive fiind în funcţie de EC-ul solului

Tab_3

*Notă : Soluţiile A şi B se alternează sau se utilizează cu tanc dublu

Corecţia valorilor EC ale soluţiei nutritive, pe perioada recoltării, în funcţie de valorile  EC ale suspensiei apoase de sol de 1:2: Vara, pe un sol cu EC de 0,8-0,9, valorile optime ale EC-lui soluţiei nutritive sunt 1,8-2,0: primăvara devreme sunt 2,3-2,5

Tabel_EC

Fertilizarea foliară, împreună cu tratamentele fitosanitare, la 7 – 10 zile

Tab_4

*În cazul carenţelor identificate se vor utiliza produsele YaraVita™ sau monochelaţi YaraVita™ Rexolin

Notă:

La utilizarea îngrăşămintelor foliare  Folicare™ sau YaraVita™, în prealabil să  se efectueze  proba de amestec pentru a  evita formarea precipitatului.

Recomandările tehnologice sunt  orientative,  doza optimă de îngrăşăminte şi tehnologia aplicate nu se pot determina fără cunoaşterea rezultatelor agrochimice de laborator. În cazul în care nu beneficiaţi de analiza solului, puteţi să apelaţi la asistenţa noastră de specialitate. Vă  stăm la dispoziţie!

Această tehnologie este proprietatea Yara. Utilizarea conţinutului este posibilă doar cu acordul prealabil al Yara.

Poza_2

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri-Advertoriale

Comentariile sunt închise pentru Fertilizarea tomatelor in solarii si sere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii