iul. 26 2016
Kanemite SC – un acaricid cu un mod de acțiune unic pe piața din România
În ultimii ani se observă și în România că verile sunt din ce în ce mai călduroase și secetoase, factori absolut ideali pentru înmulțirea rapidă a acarienilor la diferite culturi.
Ca și la alte boli sau dăunători, fermierii trebuie să-și adapteze programul de tratamente la condițiile climatice în schimbare; în plus, neapărat trebuie ținut cont de gradul mare de rezistență pe care îl pot dezvolta la acaricide. De aceea un program integrat de combatere este esențial pentru un fermier ce dorește să-și mențină culturile sănătoase, astfel încât producția să nu îi fie afectată.
Dintr-un articol anterior din revista noastră, al domnului Dr. ing. Anastase Iorgu, ne reamintim faptul că: “acarienii dăunători sunt foarte mici și greu de detectat cu ochiul liber, mai ales dacă sunt puțini și simptomele pe plante nu au apărut încă. Intervenția cu un acaricid când simptomele devin vizibile poate fi târzie, iar un singur tratament nu va reuși să stopeze definitiv atacul deoarece:
– infestarea devine puternică și generalizată, iar pe frunze se găsesc deja toate formele de dezvoltare (ou, larvă, nimfă, adult) pe care produsele nu le pot combate în totalitate;
– atacul pornește de pe frunzele de la baza plantelor și avansează spre vârf. Dacă plantele sunt deja mari și cultura densă, soluția nu va putea fi distribuită uniform pe tot foliajul. Deoarece acaricidele au acțiune de contact sau translaminara, acarienii de pe frunzele neatinse de soluție nu vor fi afectați (mai ales formele imobile);
– ouăle sunt depuse pe fața inferioară a frunzei, fixate și protejate de plasa făcută de adult. Când deja sunt mulți adulți vor fi multe ouă, iar plasa mai densă. O femelă depune între 50-100 de ouă;
– când temperaturile sunt ridicate, prădătorii naturali ai acarienilor (buburuze, tripsi prădători etc.) devin mai puțin activi și eficienți în menținerea echilibrului populației. De asemenea, ciuperca Neozygites spp., care parazitează în mod natural acarienii nu mai este la fel de activă și eficace.”
Cele mai afectate culturi sunt: legumele, pomii fructiferi, vița de vie, arborii și arbuștii ornamentali, florile și hameiul. În ultimii ani se observă un atact important și la culturile de câmp: soia și porumb, situație pe care fermierii nu o întâlneau acum 5-10 ani.
De aceea companiile în domeniu dezvoltă noi soluții, substanțe active cu moduri noi de acțiune, pentru a ajuta fermierii să facă față noilor provocări. Summit Agro România este lider pe segmentul de acaricide – produse care combat acarienii, având în portofoliu patru asemenea produse, care nu trebuie să lipsească într-un program integrat de combatere.
Având în vedere toate cele de mai sus, în această vară lansăm KANEMITE SC.
Substanța activă unică pe piață – acequinocil 164 g/l are un mod unic de acțiune:
- inhibă producția de ATP în mitocondriile acarienilor prin blocarea respirației celulare la nivel de membrane, fiind unicul care are acțiune la nivelul Centrului Qo al Compexului III.
- blochează transferul de electroni la nivelul membranei mitocondriilor acarienilor.
În plus, produsul are și alte caracteristici care îl fac unul din cele mai performante produse de pe piață:
- Efect rapid și de șoc în combaterea acarienilor
- Combate acarienii în toate stadiile de dezvoltare (de la ou la adult)
- Este un produs sigur pentru mediu, entomofauna utilă și pentru cei care îl aplică
- Nu creează rezistență încrucișată cu alte acaricide clasice
Totodată, Kanemite Sc combate atât păianjenul roșu comun – Tetranychus urticae, dar și acarianul roșu al pomilor – Panonychus ulmi.
Doza recomandată variază la pomi fructiferi de la 0,625 L/ha pentru un metru înălțime coroană (în 500 L apă) până la 1,87 L/ha în 1500 litri apă. Mai jos puteți regăsi tabelul cu toate culturile la care este omologat și dozele recomandate:
Alte informaţii utile pentru aplicarea produsului:
- Kanemite SC poate fi aplicat împreună cu majoritatea produselor pentru Protecția Plantelor (mai puțin cu produsele alcaline sau zeama bordeleză), dar pentru siguranță recomandăm testarea pe o suprafață mai mică în prealabil.
- la efectuarea tratamentelor recomandăm adăugarea unui adjuvant (Toil sau Spur), care crește gradul de aderență a soluției pe frunze și mărește viteza de penetrare a produsului în plantă.
- produsul trebuie depozitat în zone fără căldură și lumină excesivă
- ambalajul la care este disponibil este la 0,5 L și 1 L.
Categorie: Agricultura
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Kanemite SC – un acaricid cu un mod de acțiune unic pe piața din România