mart. 20 2020
Lucrări și tratamente pentru perioada de iarnă – primăvară în pomicultură
Tăierea pomilor fructiferi este unul dintre pașii absolut necesari, obligatoriu chiar, în procesul de creștere și dezvoltare a acestora pentru obținerea unei recolte bogate și sănătoase.
Acest lucru, însă, presupune respectarea anumitor reguli, cunoașterea proceselor prin care pomii fructiferi trec de la un sezon la altul și a factorilor care îi influențează. În funcție de toate acestea, se pot stabili pașii care se vor urma și metodele ce se vor aplica.
Pentru a stabili soluțiile de tăiere este indicat să se facă controlul viabilității mugurilor pentru fiecare specie pomicolă în parte, iar în cadrul speciei pe fiecare soi în parte.
De asemenea, este indicat să se facă un control pe fiecare parcelă în parte, deoarece în cadrul fermelor amplasamentele sunt diferite.
Pentru a avea o situație cât mai relevantă, se va proceda astfel: se recoltează 15-20 ramuri cu muguri de rod bine evidențiați din fiecare parcelă. Se leagă și se etichetează, menționându-se soiul, parcela și data recoltării, după care se așează în găleți cu apă la temperatura de 18-20°C timp de 3-4 zile până ce mugurii încep să se umfle.
După ce se observă umflarea mugurilor, se va face secționarea acestora longintudinal, începând de la bază spre vârf. Dacă țesuturile mugurelui au culoarea brun-închis sau chiar spre negru, se consideră că acesta este pierdut.
În funcție de procentul de muguri viabili, se impun următoarele soluții:
- Efectuarea tăierilor începând din parcelele situate în zonele mai înalte sau pe platouri, după care se va trece în parcelele situate pe pante și se încheie în zonele de la baza pantelor sau pe șes.
- În situația în care pierderile sunt mai mici de 20%, se vor executa tăieri normale cu atribuirea încărcăturii de rod în funcție de potențialul de producție al fiecărui soi și specie în parte. Se va ține seama, de asemenea, și de producția din anul anterior.
- Refacerea potențialului de producție a pomilor, acolo unde pierderile sunt între 50-75%.
În acest caz putem întâlni 2 situații:
- acolo unde tăierile de rodire au fost efectuate, se va putea reveni cu tăieri mai severe în plantațiile mai vechi și cu tăieri de intensitate medie în plantațiile tinere, deoarece acestea se vor reface mai ușor.
- în parcelele unde nu s-au efecuat încă tăierile de rodire, se va ține seama de potențialul de producție al pomilor și se vor aplica tăieri în funcție de pierderile de muguri înregistrate.
După efectuarea tăierilor este recomandat a se aplica tratamente pe bază de cupru, cum ar fi Triumf 40 WG în doză de 0,25%, ulterior efectuând tratamentul de iarnă cu produsele din pachetul Mospilan Oil – un pachet comercial ce conține insecticidul sistemic cu efect de lungă durată Mospilan 20 SG și uleiul vegetal Toil.
Avantajele pachetului Mospilan Oil vin din îmbinarea calităților celor două produse, insecticidul plurivalent Mospilan 20 SG acționând sistemic și prin contact asupra formelor hibernante de dăunători din livezile de pomi și prin acțiunea fizică a produsului Toil de asfixiere a ouălor dăunătorilor și a adulților care hibernează sub aceste forme în livadă.
Toil este un ulei vegetal natural obţinut din rapiță. Conţine 95% ulei de rapiță metilat + emulgator vegetal.
Pachetul Mospilan Oil prezintă o serie de avantaje, precum:
- îmbunătățește dispersia picăturilor, rezultând o acoperire mai bună a suprafețelor stropite;
- mărește aderența soluției pe suprafața frunzelor și reduce efectul de spălare prin precipitații;
- permite o penetrare mai bună, față de uleiurile minerale;
- nu este fitotoxic;
- este nepoluant pentru mediu și biodegradabil.
Pe rănile cu diametrul mai mare de 3 cm rezultate în urma tăierilor se aplică badijonare cu pastă cuprică, pentru a preveni infecțiile și pentru a proteja pomii împotriva Focului bacterian (Erwinia amylovora), mai ales la speciile sensibile, cum ar fi gutui, păr și măr.
La măr mai trebuie avute în vedere și soiurile mai sensibile și anume grupa Jonathan, Idared, Delia și altele.
Pentru a evita infectarea trebuie alternate măsurile curative cu cele preventive, respectiv recoltarea ramurilor bolnave din anul anterior și arderea lor. Totodată trebuie acordată o atenție deosebită și dezinfectării uneltelor cu care se efectuează intervențiile în livadă (foarfeci, fierăstraie etc.) folosindu-se alcool sanitar, benzină sau soluție cuprică.
Doar respectând recomandările de bază de mai sus și tratând culturile pomicole curativ, dar și preventiv, suntem cu un pas mai aproape de obținerea unei recolte bogate și sănătoase.
Ing. Călin Cosma
Expert Tehnic și Vânzări Summit Agro România
Categorie: Agricultura
De la: Parteneri-Advertoriale
Comentariile sunt închise pentru Lucrări și tratamente pentru perioada de iarnă – primăvară în pomicultură