mart. 22 2021
Soluții de la Summit Agro pentru combaterea viermilor sârmă și a gargaritei frunzelor de porumb
Agriotes spp. – viermii sârmă sau gândacii pocnitori
Pe tot globul se întâlnesc peste 8000 de specii din genul Elateridae, iar în România se găsesc în jur de 250 de specii, din care cele mai frecvente și dăunătoare sunt speciile Agriotes lineatus, Agriotes obscurus, Agriotes sputator, Agriotes ustulatus.
Adulții apar primăvara, în lunile aprilie-mai, când temperatura aerului este de 13-15°C, ducând o viață nocturnă și rar diurnă, hrănindu-se cu nectarul și polenul inflorescențelor de umbelifere. Sunt foarte sensibili la căldură, uscăciune și aer uscat, de aceea se explică de ce se dezvoltă cel mai bine în terenuri acoperite cu vegetație deasă, pășuni naturale, artificiale și terenuri înțelenite.
Ciclul de viață al dăunătorului este de 5 ani, perioadă în care larva trece prin 10-12 stadii de dezvoltare, coborând și urcând în sol. Determinarea prezenței larvelor se face punând momeli din cartof, morcov sau chiar boabe de porumb în gropi de 6-8 cm adâncime, săpate în solul reavăn, care se menține umed și se controlează zilnic timp de o săptămâna după montare.
La Porumb și cartof se înregistrează cele mai devastatoare pagube. Dacă se verifică o plantă atacată, se va vedea cu ușurință atacul pe rădăcini, perforații în zona coletului sau germenele de creștere distrus. După însămânțare, larvele se hrănesc cu boabele, consumând embrionul.
Plantele care supraviețuiesc atacului vor avea o vegetație întârziată, cu producții foarte scăzute. Cele mai puternice atacuri se manifestă în primăverile reci, cu multă umiditate și în care adâncimea de semănat este mare. Pragul Economic de daunare (P.E.D.) este de 1 larvă pe m2 atât la porumb cât și la cartof. La peste 3-4 larve pe m2 tuberculii pot fi afectați 100%.
Măsuri de combatere agrotehnice:
- rotația culturilor
- arături de vară sau toamnă, imediat după recoltare
- prașile mecanice și menținerea terenurilor curate de buruieni
- aplicarea de amendamente cu calciu pe solurile acide
- cultivarea de plante, în sistemul de rotație, din genul mazăre, fasole, rapiță, in, coriandru
- drenarea terenurilor acolo unde băltește apa
- aplicarea de îngrășăminte pe bază de fosfor, știind că acestea reduc în timp numărul de larve.
În ceea ce privește produsele pentru protecția plantelor, Summit Agro România va oferă produsul Trika Expert în doză de 10-15 kg/ha aplicat odată cu semănatul, sau fracționat 10 kg/ha la semănat și 10 kg/ha la prima prașilă mecanică, acolo unde gradul de atac este mare. Produsul are o formulare unică ce conține:
- 4g /kg de lambda-cihalotrin care acționează prin contact și ingestie, având și efect repelent creând un halou în jurul seminței
- 35% fosfor ușor solubil și accesibil plantei (fosfor care primăvara, pe solurile reci, este asimilat mai greu din complexul coloidal) și care nu este agreat de larvă
- 7% azot organo-mineral cu rol de stimulare în absorbția fosforului
- suport organic de natură humică.
Produsul este omologat la un număr mare de culturi dintre care amintim: porumb, cartof, sorg, floarea-soarelui, morcov, tomate, salată, spanac, castraveți, varză, conopidă, rapiță, soia, flori și plante ornamentale, arbori în pepiniere, pentru combatera larvelor de dăunători ca: Agriotes spp., Melolonta melolonta, Agrotis spp. si Diabrotica virgifera virgifera.
Gărgărița frunzelor de porumb (Tanymecus dilaticollis)
Tanymecus dilaticollis a fost semnalat în România în anul 1904 sub denumirea de “rățișoara porumbului” sau “gărgărița de porumbiște”.
An de an atacul a devenit tot mai puternic și mai frecvent pe zone tot mai mari, astfel că fără tratament la sămânță culturile pot fi compromise în totalitate.
În funcție de temperatura și adâncimea de iernare, atacul se poate întinde până la 40-50 zile. După o hrănire intensă, în zilele însorite și călduroase, femela depune majoritatea pontei în lanul de porumb sau floarea-soarelui.
Tanymecus dilaticollis este considerat cel mai mare dăunător al porumbului, dar produce pagube importante și la culturile de floarea-soarelui, soia, sorg, sfeclă, grâu și orz. Plantele de porumb și floarea-soarelui sunt retezate de la colet sau ajung ca pe frunzele bazale să prezinte rosături circulare.
Pragul Economic de daunare (P.E.D.) este de 3-5 exemplare/m2.
În lipsa produselor de tratare a semințelor, pe baza de Imidacloprid, va rămâne că soluție pentru fermieri doar tratamentul de corecție, în vegetație.
Summit Agro va recomandă tratamente de corecție în vegetație cu produsul Mospilan 20 SG în doză de 100 g/ha + 2 litri Toil (adjuvant pe bază de ulei), folosind o cantitate de 350-400 litri de apă, astfel asigurând o acoperire cât mai bună și aderența soluției pe suprafața foliara.
În cazul unui atac puternic, datorat rezervei mari de dăunători care iernează în resturile vegetale de la cultura premergatore (floarea-soarelui, sorg sau porumb), pentru o protecție cât mai bună a culturii, recomandăm asocierea cu insecticide de contact din clasa piretroizilor, cum ar fi: esfenvalerat, cipermetrin, lambda-cihalortin, deltametrin.
O mare însemnătate în reducerea populației de dăunători o au și măsurile agrotehnice cum ar fi: rotația culturilor, menținerea solelor curate de buruieni pe tot parcursul anului, arături cât mai adânci, includere în schema de rotație a culturilor de genul mazăre, fasole sau rapiță și evitarea monoculturii de porumb.
Ing. Costel Miron
Summit Agro România
Categorie: Agricultura
De la: Parteneri-Advertoriale
Comentariile sunt închise pentru Soluții de la Summit Agro pentru combaterea viermilor sârmă și a gargaritei frunzelor de porumb