Horticultorul.ro

nov. 09 2020

Virusul ToBRFV la ardei și tomate

Virusul Fructelor Brun Rugozate de Tomate (ToBRFV) a fost observat pentru prima dată în 2017, iar acesta afectează toleranța la Virusul Mozaicului Tutunului (TMV) și Virusul Mozaicului Tutunului (ToMV)

Ce este ToBRFV?

Virusul Fructelor Brun Rugozate de Tomate (ToBRFV) este un Tobamovirus nou descoperit înrudit cu Virusul Mozaicului Tutunului (TMV) și Virusul Mozaicului Tomatelor (ToMV). Acesta atacă tomatele și ardeii. Spre deosebire de alți Tobamoviruși, acesta afectează (degradează) gena Tm2-2 a tomatelor răspândită pe scară largă, care oferă toleranță la TMV și ToMV. Din informațiile disponibile public, genele L ale ardeiului, care oferă rezistență la Tobamoviruși, sunt prezentate uneori ca având eficiență împotriva ToBRFV. Totuși, acest lucru nu este încă susținut de dovezi științifice și poate face ca ardeii să fie chiar o sursă de infecții, dacă nu se acordă o atenție sporită acestuia.

Simptomele cauzate de virusul ToBRFV la tomate sunt similare celor cauzate de către alți Tobamoviruși la plantele susceptibile: aspect mozaicat al frunzelor, îngustarea frunzelor, necrozarea pediculului, calicelor sau pețiolelor și/sau pete galbene pe fructe. Un risc crescut îl reprezintă faptul că simptomele pot fi observate sub formă de PepMV sau TSWV. Este foarte important ca din plantele suspectate să se preleve probe și să fie testate de către un laborator acreditat.

Impactul virusului ToBRFV asupra culturilor de ardei pare a fi scăzut până în prezent.

S-a raportat răspândirea rapidă pe întreg teritoriul Israelului. În 2018, culturile de tomate din Mexic, Statele Unite, Germania și Italia au fost infectate. De atunci, răspândirea a continuat și în alte țări, în același timp, făcându-se încercări pentru eradicarea virusului. De exemplu, Germania a reușit eradicarea virusului ToBRFV prin luarea de măsuri semnificative de dezinfecție.

ToBRFV are în prezent o stare de carantină în SUA și UE, deoarece impactul asupra culturilor poate fi semnificativ.

 

Cum se răspândește ToBRFV?

Fructele, tutunul, plantele gazdă (ex. plantele ornamentale), manipularea culturilor și semințele reprezintă posibile surse de răspândire a Tobamovirușilor. Este de așteptat ca virusul ToBRFV să nu facă excepție. Este cunoscut faptul că tobamovirușii supraviețuiesc perioade îndelungate în sol, apă, plante și materia inertă, cum ar fi îmbrăcămintea și uneltele. Fiind o boală de contact, plantele și fructele infectate reprezintă factorul principal al răspândirii Tobamovirușilor printre și la culturi noi.

Este cunoscut faptul că în cazul Tobamovirușilor, riscul de transmitere mecanică este semnificativ mai mare decât prin răsaduri. În special atunci când semințele au fost supuse unor tratamente curative și pielița semințelor a fost dezinfectată.

 

Ce măsuri ia Syngenta pentru a preveni furnizarea de loturi contaminate?

Producția de semințe

Syngenta realizează cea mai mare parte din producția de semințe în condițiile unor măsuri drastice de igienă și cu producătorii profesioniști în zone izolate. Este utilizată o tehnologie de ultimă generație. Zonele izolate unde, de exemplu, are loc producția de fructe proaspete, ne protejează de presiunea bolilor și alte tipuri de contaminări. Ciclurile producției de semințe noi încep cu semințe liniei parentale testate complet, utilizând facilități, echipamente și medii de cultură securizate prin metode de dezinfecție aprobate și/sau înlocuire.

 

În timpul producției de semințe, echipele verifică în permanență cultura pentru a descoperi simptomele infectării. Atunci când acestea sunt observate, sunt efectuate teste validate pentru a stabili dacă este prezent patogenul. Dacă este posibil, se realizează testare Immunostrip la ferma producătorului ca un prim test. Syngenta utilizează teste Immunostrip, care sunt validate pentru depistarea ToBRFV. Rezultatele Immunostrip pozitive sunt confirmate printr-un test de laborator pentru o concluzie fiabilă.

 

Până la obținerea unei concluzii finale, sunt implementate măsuri pentru a evita răspândirea mai largă a patogenului suspectat. Aceste măsuri sunt extinse atunci când infecția este confirmată. Măsurile includ separarea plantelor infectate, limitarea accesului la cultură, restricții privind mutarea uneltelor și utilizarea echipamentului de protecție dedicat. După desfășurarea activității într-o astfel de zonă, nu se mai permite persoanelor să viziteze alte zone în aceeași zi. După finalizarea ciclului culturilor, solul, uneltele, echipamentele sunt dezinfectate bine.

 

Testarea calității

Syngenta respectă îndrumările Federației Internaționale a Semințelor (ISF) și metodele ISHI-Veg ale acesteia pentru testarea sănătății semințelor. Acestea sunt recunoscute la nivel internațional drept metode de referință și sunt acceptate ca standarde industriale. Suplimentar controalelor stricte ale Syngenta privind Managementul Calității, aceasta respectă cerințele fitosanitare impuse de diferite țări, cum ar fi Sistemul Național al USDA privind Sănătatea Semințelor (NSHS).

Metodologia actuală se bazează pe semințe măcinate, ceea ce înseamnă că nu se testează doar exteriorul seminței, ci și interiorul acesteia. Pe baza eșantionării corecte, a preciziei testării și ratei de transmitere de la sămânță la răsad, acest test asigură o fiabilitate extrem de ridicată conform căreia nicio plantă infectată cu ToBRFV nu va crește din semințele noastre.

Pe lângă sistemul intern solid al Syngenta de Management al Calității, majoritatea vastă a testelor privind Sănătatea Semințelor de Tomate și Ardei sunt efectuate de către Syngenta în baza autorizației din partea Laboratoarelor Autorizate Naktuinbouw (NAL). Sistemul asigură că laboratorul dedicat semințelor oferă și menține nivelurile impuse de fiabilitate.

Acesta include eșantionarea înainte testării, sistemul de asigurare a calității laboratorului, expertiza analiștilor, protocoalele și emiterea rezultatelor prin certificate de calitate NAL și/sau pașapoarte fitosanitare UE. Acest lucru este confirmat, de exemplu, prin testarea și auditarea frecventă a competențelor de către o parte externă independentă.

Accesați https://www.naktuinbouw.com/nal-authorized-laboratories pentru o listă cu toate laboratoarele autorizate NAL.

Cu privire la strategia de aprovizionare, toate materialele sunt restricționate a fi comercializate până ce se dovedește că acestea nu conțin patogeni în baza metodelor și acreditărilor mai sus menționate. Metoda ISHI pentru testarea Tobamo descrie metodele Elisa, ToBRFV-PCR și Biotest pentru testarea Tobamo drept metode aplicate tuturor loturilor de tomate și ardei.

 

Tratamente curative

Toate loturile de semințe de tomate și ardei primesc un tratament sanitar împotriva Tobamovirușilor în procesul de prelucrare a semințelor. La tomate, sunt aplicate tratamente cu Hipoclorit de Sodiu și Fosfat Trisodic, eficiente împotriva bacteriilor și virușilor. La ardei, sunt aplicate tratament cu Fosfat Trisodic.

 

Avem toleranță la ToBRFV în portofoliul nostru?

Am observat că nivelurile de infectare și simptomele pot diferi de la un soi la altul în portofoliul nostru. S-au observat rezistențe în cadrul testărilor noastre interne și lucrăm la implementarea cât mai rapidă de măsuri la nivelul întregului portofoliu prin utilizarea unei tehnologii moderne.

S-a observat că o serie de materiale, cu și fără toleranță, prezintă o serie de simptome în câmp. Acest lucru poate fi cauzat de condițiile de creștere sau de sensibilitatea naturală a soiului. S-a observat că virulența ToBRFV poate fi și mai intensă la soiurile cu gene Tm2-2. A se nota faptul că, în lipsa implementării măsurilor corecte, materialele cu simptome fenotipice puternice pot deveni surse cu risc ridicat de răspândire a virusului.

 

Care sunt recomandările Syngenta pentru persoanele care vizitează sau lucrează în sere și solarii?

După cum am menționat, Syngenta se străduiește să prevină livrarea de material cu ToBRFV clienților și producătorilor. Producția, eșantionarea și testarea se realizează respectând standardele internaționale de comercializare a semințelor și autorizațiile NAL sau NSHS pentru asigurarea calității în ceea ce privește toate aspectele testării semințelor. Se aplică o metodă acreditată ISHI pentru depistarea prezenței ToBRFV.

Atunci când un client suspectează o infecție cu ToBRFV, acestuia i se recomandă să efectueze rapid un test (Immunostrip și/sau test de laborator) și să contacteze un reprezentant Syngenta, care va putea să se consulte cu alte departamente din cadrul Syngenta.

Atunci când lucrează în câmp, lucrătorii trebuie să conștientizeze că, o infecție cu ToBRFV se răspândește foarte ușor; de exemplu, prin încălțăminte, îmbrăcăminte sau bijuterii. Respectarea unor reguli de igienă extreme la vizitarea unui producător de răsaduri, de semințe sau de produse proaspete este în interesul întregii industrii a legumelor.

Aceste măsuri includ limitări stricte ale vizitelor în seră și atenție sporită la purtarea unor haine curate sau echipamente de unică folosință. Acestea sunt comparabile cu măsurile pentru Clavibacter.

A se nota faptul că tipurile de dezinfectanți necesari sunt diferite pentru Viruși (Tobamo, Skim milk) și Bacterii (Clavibacter, Alcohol) și că ToBRFV poate fi prezent atât la Tomate, cât și la Ardei.

Mai jos este prezentată o traducere a documentului “Hygiene protocol tomato Version” („Protocol de igienă, versiunea tomate”), care a fost realizat de către Glastuinbouw Nederland în colaborare cu GroentenFruit Huis, Plantum and Groen Agro Control și comunicat de către NPPO olandeză (NVWA) pe pagina de internet exclusiv pentru referință. Tratamentele menționate au fost selecționate pe baza admiterii acestora. Reactivii trebuie aplicați în maniera prescrisă sau aceștia nu vor avea eficacitate. Totuși, nu toate tratamentele sunt cunoscute a fi eficiente.

 

Măsuri de igienă personale și profesionale la vizitarea culturilor:

  • Purtați pantaloni și cămașă curate în fiecare zi.
  • Spălați-vă pe mâini la sosire și plecare, utilizând un dezinfectant eficient (Virus => Proteină (lapte), Bacterii => Alcool).
  • Spălați-vă pe mâini între unitățile operaționale (seră, cantină, toaletă), înainte de a intra și la ieșire.
  • Evitați purtarea de bijuterii, ceasuri și telefoane în seră. Atunci când este necesar, telefoanele pot fi introduse într-o pungă de plastic, care trebuie schimbată între unități.
  • Nu acceptați apeluri telefonice atunci când vă aflați în seră.
  • Curățați-vă ochelarii cu șervețele îmbibate în alcool între unitățile operaționale.
  • Intrați în seră, pășind pe covorul dezinfectant sau prin turnicheți cu funcție de igienizare unde cel puțin încălțămintea dumneavoastră va fi curățată.
  • Purtați echipament și încălțăminte de protecție în compartimentul infectat/suspectat a fi infectat.
  • Spălați sau eliminați îmbrăcămintea după terminarea lucrului. Asigurați-vă că echipamentul de unică folosință este într-adevăr eliminat.
  • Nu atingeți nicio plantă fără a purta mănuși de unică folosință.
  • Trageți mănușa de pe încheietura mâinii în sus astfel încât mănușa să fie întoarsă pe dos.
  • Materialul de plantare, mănușile, pământul pentru ghivece, aracii etc., care au fost în contact cu sau vin de la plante infectate/suspectate trebuie dezinfectați sau eliminați în saci sau recipiente închise.
  • Atunci când sunt observate plante suspectate, confirmați testarea în laborator a acestor plante cu producătorul.
  • Permiteți doar persoanelor a căror prezență este necesară să vi se alăture în timpul vizitei dumneavoastră. Limitați vizitele și dimensiunea grupului.
  • Evitați vizitarea mai multor sere în aceeași zi.
  • Evitați vizitarea producătorilor în faza de creștere a plantelor. Acest lucru se aplică în special atunci când cultura veche este încă prezentă la producătorii pe care îi vizitați în aceeași zi.
  • În cazul vizitării unei sere infectate (suspectate), schimbați hainele chiar înainte de a vizita următorul fermier/producător.
  • Nu este permis transferul de tomate sau ardei de acasă sau de la un solar la altul.
  • Informați producătorii cu privire la măsurile de igienă în cazul în care recunoașteți zone de risc în serele acestora.

 

Echipele Syngenta care se ocupă de relații cu clienții sunt informați la zi cu privire la protocoalele de igienă din industrie. Acestea vor alerta/consilia producătorii atunci când observă o breșă în măsurile sanitare în timpul unei vizite. Acestora li se recomandă să dețină propriul echipament de protecție atunci când vizitează clienții.

Măsurile de igienă asociate ToBRFV au legătură cu sursa de apă, dezinfecția în timpul întreținerii culturii și cu modificările ciclurilor de culturi. Pentru unii producătorii, acest lucru poate însemna o sporire a măsurilor sanitare în care vor trebui să găsească moduri noi de lucru.

 

Mai multe surse de informații

Federația internațională a semințelor (ISF) și Inițiativa Internațională privind Sănătatea Semințelor (ISHI)

 

Dacă aveți întrebări sau doriți informații suplimentare, contactați reprezentantul local Syngenta

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri

Comentariile sunt închise pentru Virusul ToBRFV la ardei și tomate

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii