iun. 08 2020
Tripsul, un dăunator ascuns
Există mai multe specii ale acestui dăunător, două dintre ele sunt mai răspândite în cultura legumelor – Thrips tabaci și Frankliniela occidentalis.
Tripsul tutunului are 3-6 generaţii pe an în câmp şi până la 10 generaţii în condiţii de seră. In câmp iernează în toate stadiile de dezvoltare, dar cel mai frecvent ca adult, sub resturile vegetale, în frunzar, în ierburi şi în stratul superficial al solului. Primăvara, în câmp, când temperatura aerului depăşeşte 10°C, de obicei în prima jumătate a lunii aprilie, apar adulţii, care colonizează la început plantele din flora spontană, iar apoi pe cele cultivate. Ouăle sunt depuse aproape de nervuri. O femelă poate depune 80-100 de ouă.
Larvele apar după 10 zile şi se localizează pe faţa inferioară a frunzelor. Durata unei generaţii in camp este de 20-30 de zile, iar in condiţii de seră, unde temperatura și umiditatea sunt optime, o generaţie se dezvoltă in 16-20 de zile.
Mod de dăunare
Adulţii şi larvele colonizează frunzele, vârfurile vegetative şi florile, sugând seva din ţesuturi. În urma atacului se formează pete galben- cenuşii sau castaniu-inchise, mai ales de-a lungul nervurilor frunzelor. Ţesuturile atacate se necrozează. Atacul este foarte periculos la răsaduri, la atacuri puternice acestea se pot usca in masă. Plantele mai dezvoltate stagnează în creştere in urma atacului, se îngălbenesc şi chiar se usucă. In camp atacul este favorizat de vremea secetoasă. Tripsul tutunului este vector principal în transmiterea virusurilor la plante, în special la ardei, tomate şi castraveţi.
Pentru combaterea tripsului se recomandă utilizarea produsului MATCH la apariția primilor adulți, moment ce se identifică prin utilizarea capcanelor lipicioase galbene.
În ceea ce privește Tripsul Californian (Frankliniela occidentalis), în condiţii de seră acesta se înmulţeşte în tot cursul anului şi poate avea intre 12-15 generaţii. Femelele depun ouăle în ţesuturile frunzelor, florilor şi chiar ale fructelor. O femelă poate depune 20-40 de ouă. Larvele care apar se dezvoltă pe seama organelor respective. O generaţie poate avea intre 9-34 de zile. Larvele care apar se dezvoltă pe seama organelor respective. Lungimea ciclului biologic al tripsului depinde de temperatură. Cu cât temperaturile sunt mai mari, cu atât ciclul de dezvoltare este mai rapid.
Mod de dăunare
Adulţii şi larvele inţeapă şi sug seva din frunze, flori şi fructe. Din cauza atacului pe organele respective apar pete de decolorare, care cu timpul devin argintii şi chiar brune. Bobocii florali atacaţi nu se mai deschid. La atacuri mari se obţin producţii reduse şi de slabă calitate. Tripsul californian este cunoscut ca vector activ în transmiterea virusului petelor de bronz la tomate şi ardei (TSWV).
Soluțiile Syngenta
Match Karate Zeon Vertimec
Produsul MATCH actionează asupra ouălor și larvelor reducând dezvoltarea populației de tripși. Se recomandă aplicarea tratamentelor în bloc la un interval de 7 zile în alternanță cu VERTIMEC pentru a trata toate stadiile de dezvoltare ale tripsului (ou, larva, nimfă și adulti) reducând atacul și populația.
Mai multe despre programul Syngenta recomandat în cultura de tomate aici
Categorie: Agricultura
De la: Parteneri-Advertoriale
Comentariile sunt închise pentru Tripsul, un dăunator ascuns