oct. 25 2015
Yara curtează România
Cea mai mare companie producătoare de îngrăşăminte din lume demarează o activitate intensă în România în vederea creșterii cotei de piaţă şi asistării producătorilor agricoli în găsirea celei mai bune soluţii în ceea ce priveşte nutriţia culturilor. Posibilităţile din ţara noastră sunt nenumărate, dar adesea pot fi pline de provocări. Olaf Günther-Borstel, Directorul General al Yara Hungary ne vorbeşte despre obiectivele Yara.
– Sunteţi Directorul General Yara Hungary, o companie care comercializează îngrăşăminte Yara în Ungaria, România şi ţările din Balcani. În ceea ce priveşte viitorul, aţi decis să vă concentraţi mai mult pe pieţele din România. Care este motivul şi care sunt impresiile dumneavoastră generale privind agricultura românească?
România este o ţară cu un potenţial agricol foarte bun şi o producţie agricolă semnificativă. Cele aproximativ 9 milioane de hectare teren agricol asigură României o poziţie puternică la nivel european. România dispune de cele mai mari terenuri agricole din ţările Estice ale UE, cu excepția Poloniei. Pe de altă parte, agricultura românească se află în plină dezvoltare, ceea ce înseamnă că potenţialul este mult mai mare decât cel utilizat în zilele noastre. Produsele precum grâul, porumbul, floarea-soarelui şi rapiţa, care constituie cea mai mare parte a producţiei terenurilor arabile din România, sunt produse solicitate pe pieţele globale. Acest lucru asigură o perspectivă pe termen lung, dar totodată şi nevoia unor randamente sporite pe fiecare hectar de teren arabil. Este nevoie de randament pentru profitabilitatea producătorului agricol, dar şi pentru cererea globală de cereale. Pe viitor trebuie să ne concentrăm pe creşterea eficienţei în agricultură. Deoarece vedem dezvoltarea ca fiind un proces continuu în România, mesajul pentru noi este clar: trebuie să ne intensificăm activitatea în această ţară. Viziunea Yara este de a furniza soluţiile necesare unei agriculturi intensive aflate în plină dezvoltare.
– Sunteţi de asemenea directorul general pentru Yara Polonia şi Cehia. Comparativ cu aceste ţări, cum vedeţi poziţionarea României în regiune?
Agricultura Poloniei şi Cehiei trece de asemenea printr-un amplu proces de reformare. Agricultura Poloniei este asemănătoare cu cea a României în ceea ce priveşte numărul mare de unităţi mici de producţie: numai 1,1% dintre fermele din Polonia lucrează peste 50 ha de teren. De asemenea, ponderea solurilor sărace este mare. Din acest motiv, productivitatea agricolă este scăzută. Cu toate acestea, domeniul agriculturii se foloseşte de 16 milioane de hectare de teren. Este o cifră puţin mai mică decât în cazul Germaniei. Iar Polonia dispune de o producţie importantă de legume şi fructe. Agricultura Cehiei se compară cu cea a Germaniei de Est, cu o pondere mai mare de ferme mari, respectiv o dimensiune medie mai mare a acestora. Fermele sunt bine dotate cu maşini agricole şi cunoștințe de specialitate privind o agricultură de mare productivitate. Condiţiile climatice sunt propice producţiei pe terenurile arabile.
– Care sunt aşteptările dumneavoastră în ceea ce privește piaţa din România? Ce avantaje sau dezavantaje ale agriculturii româneşti credeţi că puteţi folosi?
Ne bazăm pe faptul că elementul cheie pentru creşterea randamentului producţiei agricole din România este aprovizionarea mai bună şi mai intensivă cu nutrienţi a plantelor. Acest lucru este de asemenea evidenţiat de estimarea oferită de Fertilizers Europe, care arată o creştere a consumului de 20% pentru azot (N), 5% pentru fosfor (P) şi 8% pentru îngrăşămintele cu potasiu (K) în perioada 2013-2023, mult mai mare decât media europeană. Acest lucru este necesar pentru creşterea randamentelor, deoarece administrarea efectivă a îngrăşămintelor în România este de fapt mai mică decât cererea de recoltă. Putem considera această situaţie ca fiind un dezavantaj, pentru că potenţialul agricol din această ţară nu este utilizat așa cum ar trebui. Însă, după părerea mea, acest fapt este un avantaj: există un potenţial de creştere atât pentru producătorii agricoli, cât şi pentru Yara ca furnizor de îngrăşăminte. Împreună, şi cu ajutorul unei tehnologii adecvate de nutriţie a plantelor, precum şi cu ajutorul îngrăşămintelor potrivite, putem înregistra o creştere în activitățile noastre de afaceri. Acest aspect încurajează Yara să se implice în România prin găsirea şi oferirea de soluţii pentru o agricultură în creştere.
– Care produse din portofoliul Yara sunt cele mai importante şi de ce?
Yara, în calitate de companie producătoare de îngrăsăminte cu o prezență globală, oferă o gamă largă de îngrăşăminte de toate tipurile, cum ar fi cele pe bază de azot, NPK, fertilizanți foliari şi produse pentru horticultură. Desigur, aceste produse sunt comercializate şi în România şi există o cerere tot mai mare pentru produse cu sulf. De asemenea, când mă uit la această ţară şi îmi pun întrebarea: „Care ar fi produsul cu cea mai mare contribuţie la dezvoltarea agriculturii în România?”, trebuie să spun că produsele din gama YaraVita, fertilizanții foliari joacă un rol cheie în răspunsul dat. Cantităţile mai mari de azot (N), fosfor (P) și potasiu (K) necesită şi un aport mai mare de micronutrienţi. Cantităţile insuficiente de micronutrienţi sunt adesea factori care limitează creşterea randamentului. Datorită creşterii intensităţii generale a productivităţii agricole creşte şi nevoia pentru micronutrienţii destinaţi unor anumite tipuri de plante. Yara a investit mult în acest domeniu: începând de la dezvoltarea de produse până la perfecţionarea instrumentelor de administrare în ceea ce priveşte exactitatea şi profesionalismul acestora. Ne vom concentra pe dezvoltarea produselor destinate plantelor care joacă un rol important în România, cum ar fi cerealele, rapiţa, porumbul şi floarea-soarelui, dar şi fructele şi viţa de vie. Astfel, cred cu tărie că se întrunesc toate condiţiile pentru a avea succes în România, iar succesul pentru mine înseamnă contribuţia la dezvoltarea agriculturii din România.
Categorie: Agricultura
De la: Parteneri-Advertoriale
Comentariile sunt închise pentru Yara curtează România