dec. 06 2015
Altoirea vitei de vie in Uscat la Masa – tehnologie completa
Altoirea vitei de vie in uscat (repaus vegetativ) la scara mare (in cap de altoire la masa) se face primavara 10 Martie – 20 Aprile.
Materiale necesare:
♦ Coarde altoi;
♦ Coarde portaltoi;
♦ Substante anticriptogamice (impotriva bolilor provocate de ciuperci – Botrytis cinerea, etc.) ca: Chinosol 0,5 %, Switch, Rovral, etc.;
♦ Parafina cu biostimulatori ‘hormoni’ de calusare sau Biotimulatori de calusare ‘Calovit – Bios Cluj’ & Parafina si separat;
♦ Folie, rumegus de rasinoase (molid, brad, etc.).
Echipamente necesare
- Foarfeca horticola;
- Masina ‘Omega Uno’ pentru altoit la masa cu pedala (Vezi fig.);
- Baie marina pentru parafina (Vezi fig.);
- Lazi pentru stratatificare;
- Camera de fortare si calire.
Etapele altoirii vitei de vie
1. Pregatirea coardelor portaltoi presupune scoaterea acestora din locurile de depozitare (camere frigorifice, silozuri) si umectarea acestora in apa (se schimba apa zilnic) la temperaturi 15-20 ºC timp de 2-4 zile pana cand vor contine 50 % apa (se apasa cu lama briceagului de altoire pe sectiune, pana ce din maduva iese o picatura de seva). Se verifica viabilitatea butasilor realizand sectiuni cu briceagul de altoit prin coaja. In urma sectiunii, culoarea verde intens (cambiul) indica un butas viabil. Se fasoneaza la 30 cm sau la 40 cm, iar taietura bazala se va face la 0,5 cm sub nodul bazal pentru a stimula rizogeneza (formarea radacinilor) si se face orbirea portaltoiului.
2. Pregatirea coardelor altoi: se verifica viabilitatea butasilor dar si a mugurilor (sa avem culoarea verde inchis), se hidrateaza 1-2 zile. Se fasoneaza la 1 ochi lasand 1,5 cm deasupra mugurelui (ochiului) si pastram intreg internodul de sub mugure.
Se trateaza butasii (altoi si portaltoi) anticriptogamic (impotriva bolilor provocate de ciuperci).
Vom calibra la acelasi diametru altoiul si portaltoiul.
3. Altoirea: Procedeul de altoire se face cu ajutorul masinii de altoit la masa cu pedala „Omega Uno”.
4. Dupa altoire, pe zona de altoire (6-8 cm de la varf, Vezi fig.), se procedeaza la aplicarea de biostimulatori de calusare sau se trece direct la parafinarea capului de altoire (amestecul de parafinare poate contine hormoni de calusare si substante anticriptogamice).
5. Stratificarea butasilor altoiti in vederea fortarii:
Stratificarea butasilor altoiti se face in lazi speciale pentru stratificare (Vezi fig).
Lazile pot fi din lemn cu schelet metalic, iar la interior vor fi captusite cu folie.
Stratificarea se face in rumegus de rasinoase umed (75 %), cu acoperire totala (Vezi fig.) sau partiala a butasilor.
6. Fortarea butasilor altoiti:
Fortarea se face in incaperi speciale de fortare unde se poate controla mediul de fortare (temperatura, lumina si umiditatea relativa) pe toata perioada fortarii (25-30 zile).
Temperatura: Astfel in primele 5 zile se va asigura o temperatura in camera de fortare de 28 ºC.
Urmatoarele zile temperatura se va fi de 23 ºC.
Umiditatea relativa a aerului se mentine in primele 5-10 zile la 85-90% iar in restul de zile 75-80%. Umiditatea mediului de stratificare (rumegus) de 70 % se va mentine constanta pe toata perioada stratificarii.
Lumina: se asigura natural sau artificial la un nivel de > 1000 lucsi.
Tratamente fitosanitare: pe perioada fortarii se vor face tratamente pentru Botrytis spp., Alternaria spp. si Fusariusm spp. cu produse fungicide ca: Rovral (iprodione), Switch 62,5 WG (fludioxonil 25% + cyprodinil 37,5%).
7. Calirea butasilor:
Dupa finalizarea fortarii (20 zile), urmeaza perioada de calire (aclimatizare) in vederea plantarii in scoala de vite de vie. Astfel se scade treptat temperatura pana se ajunge la 8-10 ºC, dupa care butasii se trec in scoala de vite de vie.
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Altoirea vitei de vie in Uscat la Masa – tehnologie completa