mai 23 2016
Cultivarea vitei de vie in ghivece pe terase & balcoane
Cultivarea vitei de vie nobile (Vitis vinifera) sau a hibrizilor producatori directi – HPD in ghivece (containere, vase) se practica tot mai mult, aceasta metoda fiind folosita de cei care nu au gradini mari, pentru decorarea teraselor, balcoanelor, spatiilor din marile orase, zone turistice, etc. In ghivece se pot cultiva diferite soiuri de vita de vie nobila (Vitis vinifera), hibrizi inobilati, HPD acestea vor rodii in general incepand din al doilea an de cultura.
In perioada de rodire este bine sa normam corespunzator strugurii/planta/butuc.
Alegerea vasului/containerului/ghiveciului de cultura
Pentru a oferi un mediu optim vitei de vie, trebuie sa optam pentru vase cu diametru de 60-80 cm, adancimea de 40-60 cm si o capacitate de 60-90 litri. Ghivecele grele din ceramica, lut, lemn, piatra sunt cele recomandate. Ghivecele de plastic nu sunt recomandate, deoarece acestea nu au o stabilitate mare cand planta va fi mare si plina cu struguri ele rasturnandu-se cu usurinta. Ghivecele de plastic nu au o durabilitate mare in timp, radacinile viguroase ale vitei de vie le poate sparge.
Pregatirea vasului/containerului de cultura
La ghiveciul (vasul) folosit trebuie realizat drenajul la baza folosind un start de nisip sau pietris, apoi un amestec format din pamant ‘humus’ de padure : nisip : turba : pamant de telina.
Ghiveciul se va umple cu amestecul obtinut apoi se planteaza vita de vie la aceeasi adancime la care a fost pana acum.
Amplasarea ghivecelor
Vasele (ghivecele) cu vita de vie trebuie amplasate in spatii luminoase, unde soarele poate ajunge cu usurinta la plante si vor fi ferite de vanturi puternice. Soarele direct ajuta planta sa se dezvolte bine si sa produca recolte bogate.
Plantarea vitei de vie in containere (ghivece)
Plantarea vitei de vie in ghivece se poate realiza cu succes toamna (dupa trecerea perioadelor calde) sau primavara devreme.
Pentru a planta cat mai corect vita de vie, avem nevoie de un ghiveci cu strat de drenaj la baza, peste care se adauga o parte din substrat (amestec), se rasfira radacinile, se intind cu grija si se acopera cu amestecul creat. La suprafata ghiveciului se poate aseza un strat de mulci (scoarta de copac, etc.) care va impiedica evaporatea apei din substrat prea devreme. Mulcirea se poate face si cu panza de Agril de culoare neagra.
Dupa plantare se uda substratul cu o cantitate suficienta de apa.
Taierile vitei de vie cultivata la container
Si vita de vie cultivata la ghiveci necesita taieri de rodire si conducere. Deoarece spatiul de explorare al radacinilor al vitei este limitat intr-un ghiveci, se recomanda ca in momentul taierilor sa normam corespunzator numarul de ochi la maxim 10-12. Astfel in urma taierii trebuie sa avem lemn de 1 an pe lemn de 2 ani si se lase doar la 3-4 cepi cu 2-3 ochi pentru a asigura o crestere optima.
Fertilizarea vitei de vie la ghiveci
Fertilizarea vitei de vie in ghiveci este obligatorie si se face in perioada de vegetatie cu ingrasaminte complexe granulate, hidrosolubile, foliare, etc. Se recomanda stoparea fertilizarii de la mijlocul verii (15 iulie), pentru a permite o buna lemnificare a coardelor si pregatirea pentru iarna.
Iarna, ghivecele cu vita de vie in perioada de repaus necesita protectie pentru inghetul extrem. Vita de vie se amplaseaza in locuri adapostite unde temperatura sa nu scada sub – 14°C iar substratul ghiveciului se uda rar. Daca nu pot fi mutate ghivecele se pot proteja cu paie, rogojini, etc.
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultivarea vitei de vie in ghivece pe terase & balcoane