Horticultorul.ro

iul. 21 2019

Desfrunzitul parțial al Vitei de Vie

Desfrunzitul parțial al vitei de vie reprezintă una dintre cele mai importante lucrări in verde, aceasta se impune obligatoriu la soiurile de vita de vie nobila (Vitis vinifera).

Lucrarea se efectueaza de obicei doar in zona din jurul ciorchinilor, pentru a permite expunerea la soare si circularea aerului, dar in functie de densitatea frunzelor se intervine punctual si in coronament, fara a afecta insa numarul de frunze necesar pentru cresterea si dezvoltarea strugurilor – la 1 kg de struguri este necesara o suprafata foliara de 0,8-1,2 m2 (se apreciaza acest raport pentru fiecare lastar purtator de rod).

In zonele cu soarele relativ intens (unde nu s-au inregistrat arsuri solare pe struguri, iar proprietățile strugurilor nu sunt afectate de soare) si cu presiune ridicata a atacului de boli asupra ciorchinilor (in toate fenofazele), desfrunzitul in zona ciorchinilor este obligatoriu.

In zonele in care soarele este foarte puternic (temperaturile vara, trec frecvent de 35-40°C si soarele este arzator)  provoacă arsuri solare pe struguri,  afectând si proprietatile acestora (antociani, arome, etc.), desfrunzitul nu se efectueaza sau se efectueaza pe o suprafata mai redusa (50 % din suprafata strugurilor), si doar pe partea umbrita la orele dupa-amiezii.

Lucrarea de desfrunzit este deosebit de importanta, dar realizarea ei si modul cum este efectuata (fenofazele in care o efectuam si numarul de frunze indepartate) difera de la zona la zona, soi la soi, expozitia randurilor,  pozitia ciorchinilor pe elementele de rod, presiunea bolilor si daunatorilor, etc. In general, se asigura o expunere minima a strugurelui  45-70 %.

Lucrarea de desfrunzit este deosebit de importanta întrucât:

  • faciliteaza/permite circulatia aerului la nivelul ciorchinilor/butucului/coronamentului;
  • lucrarea actioneaza pentru reducerea umiditatii relative provenite de la  evapotranspiratia frunzelor (aparatului foliar foarte bogat), la nivelul butucului. Umiditatea relativa este un factor favorizant principal in aparitia bolilor grave la vita de vie;
  • previne aparitia bolilor grave ca: mana vitei de vie, putregaiul vitei de vie,  fainarea vitei de vie, etc.
  • permite ajungerea luminii directe la ciorchini si frunze;
  • optimizeaza aplicarea uniforma a substantelor pentru combaterea bolilor, daunatorilor, regulatori de crestere, etc.  pe  ciorchini. O buna repartizare a solutiei de stropit pe elementele butucului (in special pe ciorchini) asigura o protectie optima impotriva bolilor si daunatorilor;
  • la soiurile de de vita de vie cu pielita colorata (culoare neagra, albastru-negru, rosu-negru, rosu, roz, rosu-inchis, rosu-deschis, rosu-violaceu, etc.) se inregistreaza o colorare mai intensa a pielitei.

Cand si cum se efectueaza desfrunzitul partial

Lucrarea de desfrunzit partial (cateva frunze pentru a face inflorescenta vizibila) in zona ciorchinilor  se  efectueaza de obicei in fenofaza inceputul dezvoltarii boabelor (BBCH 71).

In zonele si la soiurile cu struguri compacti si presiune ridicata a atacului de boli (ex. Mana vitei de vie pe ciorchine, etc.) se realizeaza lucrarea de desfrunzit partial (cateva frunze pentru a face inflorescenta vizibila), inca din fenofazele: inainte de inflorit (BBCH60)  inflorit (BBCH 65-68).  Se considera totusi ca efectuarea desfrunzitului partial in aceasta etapa (BBCH 60-70) si aceasta zona (zona ciorchinilor) ar afecta procentul de legare al florilor, intrucat planta inregistreaza o scadere de elemente nutritive (carbohidrati). Totusi lucrarea are avantaje majore ca: aplicarea optima de tratamente cu fungicide pe ciorchine pentru prevenirea bolilor grave (ex. Mana vitei de vie pe ciorchine); obtinerea unui strugure ceva mai lax – care la randul sau este mai ferit de atacul bolilor grave (Putregaiul vitei de vie, etc.).

Lucrarea de desfunzit este recomandat sa se faca treptat, la interval de 3-4 saptamani (sau cand este cazul) si sa se indeparteze 1-2 frunze / trecere /lastar  la 3-4 saptamani  din zona ciorchinilor.   Numarul maxim de frunze care va fi indepartat in intervalul inainte de inflorit (BBCH60)  –  struguri in parga (BBCH 85) este de 4-5 frunze/lastar. In zonele mai reci, toamna frunzele se indeparteaza pe o suprafata mai larga in jurul ciorchinilor pentru a facilita coacerea mai rapida a acestora.

La lucrarea de desfrunzit se tine cont si de vigoarea lastarului, astfel incat acestuia sa ii ramana suficiente frunze care sa hraneasca inflorescenta/strugurele.

Orientarea randurilor de vita de vie este si ea luata in considerare, asadar expunerea strugurilor la soarele de dimineata nu este nociva, comparativ cu expunerea strugurilor la soarele de după-amiază care este periculoasa (este un soare arzător/puternic) si trebuie evitata, întrucât  poate provoca arsuri si afectari ale calitatii strugurelui – chiar daca nu este vizibil pe acestia. Afectarea calitatii strugurilor se poate manifesta datorita  soarelui puternic si  conduce la afectarea: substantelor odorante (scaderea intensitatii aromelor) si afectarea compusilor fenolici (antociani, flavonoli, etc.).

Dezavantajele lucrării de desfrunzit si afectarea vitei de vie

In perioada maturarii strugurilor se vor inregistra frecvent si mult mai usor atacuri asupra recoltei ale: viespii strugurilor (Vespa germanica), graurilor (Sturnus vulgaris), etc.

Desfrunzitul partial efectuat inainte de inforit si in perioada infloritului poate afecta numarul de fructe legate;

Desfrunzitul partial efectuat in zone cu soare intens si veri toride poate conduce la arsuri pe fructe sau afectarea calitatii acestora in sens negativ (antocianii, arome, etc.);

O desfrunzire puternica si dintr-o data poate conduce la  ofilirea strugurilor si o maturare insuficienta la lemnului, etc.

Aplicarea lucrarilor de plivit, copilit si desfrunzit pentru intreg coronamentul vitei de vie

Ansamblul de lucrari de lucrari (plivit, copilit si desfrunzit) efectuate asupra coronamentului/butucilor –  vitei de vie este in parametrii optimi atunci cand in urma tuturor acestor lucrari exista suficiente spatii/goluri in acesta, astfel incat sa putem privi prin acesta „zidul verde”  in partea cealalta. Acest lucru presupune ca lucrarile de  desfrunzit/copilit/plivit/carnit  se vor  aplica treptat  pentru intregul coronament astfel incat obiectivul de a vedea dintr-o parte in alta a zidului verde sa fie indeplinit, fara insa a afecta raportul de frunze necesar pentru struguri: 0,8-1,2 m2 / 1 kg de struguri.

Este foarte importanta mentinerea unei densități optime a elementelor din coronament pe toata perioada: dezvoltarea inflorescentelor  –  recoltarea strugurilor,  intrucat presiunea atacului de boli si daunatori se mentine ridicata si poate compromite grav productia.

Fig. 1 Desfrunzitul parțial al Vitei de Vie

Fig. 2 Desfrunzitul parțial al Vitei de Vie

Fig. 3 Desfrunzitul parțial al Vitei de Vie

Fig. 4 Desfrunzitul parțial al Vitei de Vie

Fig. 5 Desfrunzitul parțial al Vitei de Vie

Fig. 6 Desfrunzitul parțial al Vitei de Vie

Fig. 7 Desfrunzitul parțial al Vitei de Vie

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Desfrunzitul parțial al Vitei de Vie

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii