oct. 14 2018
Epocile de maturare ale Strugurilor de Masa
La stabilirea epocilor de maturare (coacere) a strugurilor de masa ai vitei de vie (cu si fara samburi ‚apirene’) se tine cont de cativa parametrii ca:
♦ Momentul calendaristic din sesonul de vegetatie;
♦ Numarul de saptamani care sunt necesare maturarii strugurilor comparativ cu soiul martor “ChasselasDoré”;
♦ Suma gradelor de temperatura globala (bilantul termic, Σt°C) din intervalul: fenofaza dezmugurit – fenonafaza maturare deplina a strugurilor;
♦ Perioada de vegetatie necesara pentru maturarea strugurilor. Aceasta se exprimata in zile, de la fenofaza de plans la fenonafaza maturare deplina a strugurilor (140-190 zile), etc.
Momentul ajungerii la maturitate pentru struguri este influentat de: soi, portaltoi, umiditatea solului (excesul de apa provenit din precipitatii sau irigare poate intarzia ajungerea la maturitate), temperatura (strugurii necesita caldura pentru a ajunge la maturitate), lumina (strugurii aflați la umbra ajung la maturitate mai tarziu), zona de cultivare, etc.
Pentru strugurii de masa epoca de maturare a strugurilor este importanta intrucat asigura esalonarea productiei de struguri proaspeti pe un interval de pana la 4 luni.
Maturare TIMPURIE
Epoca nr. I – Extratimpurie (foarte timpurie)
Coacerea strugurilor are loc in intervalul: 15-31 Iulie (VII), cu 4 saptamani (o luna) inainte de Chasselas Doré. Suma gradelor de temperatura globala (Σt°C) este de cca. 1550-1950.
Soiuri: Muscat Perla de Csaba, Muscat timpuriu de Bucuresti, Centenar de Pietroasa, etc.
Epoca nr. II – Timpurie
Coacerea strugurilor are loc in intervalul: 1-15 August (VIII), cu 2 saptamani inainte de Chasselas Doré. Suma gradelor de temperatura globala (Σt°C) este de cca. 1900-2450.
Soiuri: Victoria, Perla de Zala, Timpuriu de Pietroasa, Cardinal, Augusta, Perlette, Sultanina, Timpuriu de Cluj, Gelu, Muscat timpuriu de Bucuresti, Milcov, Paula, Valeria, Centenar de Pietroasa, Otilia, etc.
Maturare MIJLOCIE
Epoca nr. III – Mijlocie ‘Chasselas’– coacerea soiului Chasselas Doré (este o epoca luata ca element de referinta “martor” pentru a estima momentul coacerii celorlalte soiuri de vita de vie). Suma gradelor de temperatura globala (Σt°C) este de cca. 2280-2750.
Coacerea strugurilor are loc in intervalul: 16-31 August (VIII). Reprezinta intervalul de coacere a Chasselalelor (Chasselas Dore, Chasselas Rose, etc.).
Soiuri: Chasselas Dore, Chasselas Roz, Chasselas de Baneasa, Victoria, Napoca, Cetatuia, Silvania, Kismis negru, Splendid, Gelu, Călina, Someșan, Transilvania, Milcov, Azur, Valeria, Perlette, Sultanina, Regina viilor, etc.
Epoca nr. IV – Prenormala
Coacerea strugurilor are loc in intervalul: 1-15 Septembrie (IX), 2 saptamani dupa de Chasselas Doré. Suma gradelor de temperatura globala (Σt°C) este de cca. 2600-3000.
Soiuri: Muscat de Poloskei, Muscat Ottonel, Cinsaut, Istrița, Alphonse Lavalleé, Muscat de Hamburg, Silvania, Muscat D’Adda, Azur, Splendid, Transilvania, Tamina, Călina, Milcov, Someșan, Calina, Crimson seedless, Andrevit, Regina viilor, etc.
Epoca nr. V – Normala
Coacerea strugurilor are loc in intervalul: 16-30 Septembrie (IX), 4 saptamani dupa de Chasselas Doré. Suma gradelor de temperatura globala (Σt°C) este de cca. 2750-3450.
Soiuri: Muscat de Hamburg, Muscat Ottonel, Afuz Ali, Coarna Neagra, Coarna Alba, Istrița, Muscat D’Adda, Tamina, Xenia, Admira, Red Globe, Crimson seedless, Andrevit, Transilvania, Tereza, etc.
Maturare TARZIE
Epoca nr. VI – Tarzie (Tardiva)
Coacerea strugurilor are loc in intervalul: 01-15 Octombrie (X), 6 saptamani dupa de Chasselas Doré. Suma gradelor de temperatura globala (Σt°C) este de cca. 3000-3600.
Soiuri: Muscat de Hamburg, Afuz Ali, Italia, Select, Bicane, Coarna neagra selectionata, Greaca, Red Globe, Xenia, Tereza, etc.
Epoca nr. VII – Foarte tarzie
Coacerea strugurilor are loc in intervalul: 16-31 Octombrie (X), peste 8 saptamani dupa de Chasselas Doré. Suma gradelor de temperatura globala (Σt°C) este de cca. 3150-3750.
Soiuri: Italia, Greaca, Moldova, Coarna neagra selectionata, Select, Roz Romanesc, etc.
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Epocile de maturare ale Strugurilor de Masa