feb. 26 2018

Estimarea viabilitatii mugurilor roditori ai vitei de vie

Estimarea/Normarea ochilor viabili – viabilitatii complexului mugural de iarna (ochiul de iarna – al carui mugure principal asigura productia de struguri)  este o etapa absolut necesara daca in perioada de iarna s-au inregistrat mai multe ore cu temperaturi de – 16 … -22°C (in functie de soi) sau la vitele de vie ingropate avem numeroase ochiuri de iarna clocite “asfixiate”.

Momentul testarii este reprezentat de perioada dinaintea taierilor de primavara (luna martie) cand temperaturile exterioare nu mai scad < -15°C (in luna martie) si dupa dezmusuroit (la vitele de vie protejate prin musuroire).

Recoltarea coardelor pentru testare se face pentru fiecare specie in parte urmarind o acoperire statistica suficienta (coarde de la marginile parcelei, coarde de la interiorul parcelei, coarde pozitionate diferit/butuc) si reprezentativa pentru plantele din respectivul soi intr-o parcela. Se pot recolta circa 25 coarde /Ha (coarde cu 10-15 ochi de iarna), se va recolta 1 coarda/butuc.

Coardele se detaseaza printr-o taietura la peste 45° (Vezi fig.) efectuata deasupra unui mugur. Imediat ce au fost taiate acestea se introduc cu zona taiata (culoarea verde arata viabilitatea coardei) si de internod intr-o galeata cu apa.

 

Metode de testare a viabilității mugurilor

Sectionarea mugurilor presupune intai pastrarea cateva zile a coardelor cu baza in vasul cu apa la o temperatura de 20-22°C. Mugurii de pe coardele astfel pastrate se vor umfla (vor pornii in vegetatie).  Se va proceda la sectionarea longitudinala cu o lama a fiecarui ochi de iarna (complex mugural) pornind de la baza spre varf si observarea acestora la binocular (Vezi fig.). Ochii de iarna viabili sunt cei al caror mugure principal are culoarea verde-deschis, ceilalti muguri (secundari, tertiari) nu sunt importanti. Ochii de iarna afectati de inghet sau clocire „asfixiere” vor avea culoarea maro-inchis. La final, se calculeaza procentul (%) de ochi de iarna pierduti (ex. la 120 ochi analizati avem 30 afectati.   Calcul procent (%) Ochi Afectati  = (30 x 100) / 120 = 25 %).

Fortarea ochilor de iarna presupune fasonarea coardelor la 2-3 muguri si introducerea lor imediata in vase cu apa. Acestia se vor pastra la temperaturi de 20-22°C, iar in circa 3 saptamani vor pornii in vegetatie (apar frunzulite, lastari). Vom analiza toti mugurii si se va calcula procentul (%) de ochi de iarna pierduti (cei care au coloarea maro-inchis sau mugurele principal pierdut).

Compensarea ochilor de iarna pierduti

Se va proceda la calculul si compensarea ochilor de iarna pierduti cu procente intre 20-80 %.

Exemplu:

Ic = incarcatura de ochi compensata (200.000 ochi/ha; 200.000 / 4.200 butuci = 47 ochi/butuc).

It=incarcatura teoretica de ochi/ha (150.000 ochi/ha; 150.000 / 4.200 butuci = 35 ochi/butuc).

P = piederi de ochi in procente (25 %).

In urma calculului la taiere vom tine cont ca sunt necesari un numar mai mare de ochi pe butuc (Ic=47 ochi / butuc in loc de It=35 ochi/butuc).

In situatia in care pierderile sunt mai mari de 80 %, din ochii de iarna se vor face taieri de usurare – provizorii (pastram coarde de 1,5 m), urmand ca taierea finala sa se faca dupa pornirea in vegetatie si observarea viitoarelor inflorescente.

Fig. 1 Ochiul de iarna (complexul mugural de iarna), in sectiune

Fig. 2 Estimarea viabilitatii mugurilor roditori ai vitei de vie, ochi de iarna inainte de fortare

Fig. 3 Estimarea viabilitatii mugurilor roditori ai vitei de vie, ochi de iarna umflat

Fig. 4 Estimarea viabilitatii mugurilor roditori ai vitei de vie, ochi de iarna pornit in vegetatie

Fig. 5 Estimarea viabilitatii mugurilor roditori ai vitei de vie, ochi de iarna sectionat cu lama

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Estimarea viabilitatii mugurilor roditori ai vitei de vie

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii