aug. 17 2019
Grindina la Vita de Vie – daune, masuri, metode de prevenire
Grindina reprezinta unul dintre cele mai pagubitoare fenomene meteo pentru cultura de vita de vie si nu numai. Fenomenul apare spontan iar in functie de intensitatea acestuia si fenofaza in care se gaseste cultura pagubele pot fi mai mari sau mai mici, dar intotdeauna semnificative si grave.
Grindina provoaca pagube ce afecteaza de la calitatea si cantitatea productiei (strugurilor) si pana la distrugerea/afectarea partiala sau totala a organelor verzi (lastari rupti total sau partial sau doar raniti, frunze sfasiate sau rupte total, inflorescente/ciorchinii distruse partial sau total, mugurii de iarna in formare pot fi afectati, etc.) ale plantei, iar daca fenomenul se repeta exista riscul supravietuirii pe termen lung al butucilor de vita de vie.
Exista si situatii in care in urma fenomenului si elementele lemnificate (tulpinile pot fi rupte, frante sau ranite; brațe/cordoane pot fi pot fi rupte, frante sau ranite; coardele pot fi fisurate sau rupte, scoarta rupta, etc.) pot fi afectate.
Afectarea elementele lemnificate (tulpinii, bratelor, cordoanelor, coardelor, etc.) de catre grindina prin ranire, frangere, fisurare creaza premizele instalarii unor boi grave ex. eutipoza (Eutypa lata).
O grindina ce afecteaza cca. 50 % din organele verzi ale plantei conduce la o intarziere in dezvoltare de 3-4 saptamanini, timp necesar pentru refacere. In urma distrugerilor datorate grindinei exista si posibilotatea ca vita de vie sa dezvolte din mugurii de copili un numar mai mare de copili (unii din acesti copili vor fi dirijati prin taieri pentru refacerea lastarilor distrusi).
Daca grindina afecteaza epiderma boabelor, exista riscul ca pe ranile produse sa se instaleze rapid putregaiul cenusiu al vitei de vie (Botrytis cinerea).
Atunci cand grindina afecteaza foliajul si lastarii vitei de vie inainte ca mugurele de iarna sa se formeze sau lastarii nu mai au timp suficient ca lemnul sa se matureze pana la venirea iernii, exista un risc ridicat de compromitere a elementelor de rod pentru anul urmator si in timp poate sa apara si uscarea unor butuci.
Masuri pentru vita de vie afectata de grindina
In functie de momentul/fenofaza in care vita de vie a fost afectata de grindina, dar si de amploarea fenomenului butucul are capacitatea sa se refaca.
La refacerea rapida a elementelor vitei de vie putem contribui cu masuri ca:
♦ Aplicarea imediata (in primele 24 ore) de tratamente cu produse/fungicide cuprice care au si un rol cicatrizant al ranilor pe lângă cel de prevenire al atacului de boli, se pot utiliza produse fungicide ca: Triumf 40 WG, Champ 77 WG, etc.
♦ Aplicarea de tratamente cu produse fungicide pe baza de folpet (ex. Follow 80 WG) este de asemenea benefica la o vita de vie afectata de grindina;
♦ Taierea si inlaturarea lastarilor, a portiunilor de lastari – rupti sau grav afectati (care nu mai sunt viabili), etc. se face la cca. o saptamana de la caderea grindinei pentru a putea lua decizia corecta (se vad bine lastarii ofiliti care se usuca). Taierea lastarilor se recomanda se se faca prin nod;
♦ Aplicarea de tratamente foliare cu fertilizanti ce contin aminoacizi in cantitati mari. La vitele defoliate complet tratamentele cu fertilizanti foliari se fac atunci cand noile frunze isi fac aparitia;
♦ Aplicarea unei fertilizari la sol cu ingrasaminte complexe (NPK + microelemente), ajuta la refacerea rapida a plantelor afectate de grindina;
♦ In situatia cand grindina cade si raneste boabele de vita de vie se impune si un tratament preventiv cu un produs ce combate putregaiul cenusiu al vitei de vie (Botrytis cinerea); etc.
Cum protejam vita de vie de grindina ?
- Utilizarea de rachete antigrindină;
- Aplicarea unor substanțe (iodura de argint, zapada carbonica, etc.) ce au ca rol dispersarea norilor cu ajutorul avioanelor;
- Utilizarea de plase antigrindina; etc.
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Grindina la Vita de Vie – daune, masuri, metode de prevenire