iul. 09 2019

Inelarea vitei de vie: importanta, cand si cum se face

Inelarea vitei de vie (incizia inelara) este o lucrare in verde ce are ca scop: legarea unui numar mai mare de flori, obtinerea de boabe mai mari – la soiuri ca (Sultanina alba ‚ Thompson Seedless’, Perlette, Corinth, Crimson Seedless, etc.), acumularea unui continut mai ridicat de zaharuri  (Coarna Neagra, etc.), maturarea mai devreme a boabelor, culoare mai intensa (Crimson Seedless, etc.).

In general lucrarea de incizare inelara a vitei de vie are acelasi efect cu aplicarea de gibereline (fitohormon care stimuleaza inflorirea, fructificarea, etc.).

Incizia inelara impiedica/reduce circulatia sevei elaborate care circula in sens descendent ‘de la partea aeriana incizata spre radacina’. Incizia inelara presupune afectarea vaselor/fibrelor  liberiene “floem” (vasele liberiene conduc seva elaborata) din brate/cordone, corzi, lastari impiedicand astfel circulatia/ajungerea sevei elaborate (care contine substante organice obtinute prin fotosinteza) catre radacina, punandu-le astfel doar la dispozitia partii aeriene a plantei: flori, struguri, frunze, lastari, etc. Prin incizare nu este afectata circulatia sevei brute care circula prin xylem vase/fibre lemnoase.

Atentie !!! Lucrarea de inelare se poate executa: doar o data la 3 ani / (1) un butuc sau  anual – doar pentru 1/3 din elemente butucului, intrucat exista riscul sa debilitam butucul (radacinile se dezvolta foarte slab, intrucat nu  mai beneficiaza de elemente nutritive ‘seva elaborata’). Cu cat butucul este mai viguros si mai bine dezvoltat, cu atat riscul de a fi afectata este mai redus.

 

Cum realizam lucrarea de Inelarea a Vitei de Vie

Lucrarea de incizare se poate efectua cu instrumente specifice ca: foarfeca de inelat, incizorul‚ briceag de inelat’, briceagul de altoit.

Inelarea presupune scoaterea de jur imprejur – complet (Vezi fig.) a unui inel de 3-6 mm latime (este afectata scoarta, floemul si cambiul). La 1 luna de la incizare rana se vindeca (apare calusul dinspre partea superioara si rana se inchide, Vezi fig.) si circulatia sevei elaborate se reia (Vezi fig.).  Pe elementele mai groase (tulpina, brate) grosimea stratului –  inelului detasat poate atinge 1-2 mm.

Inelarea se poate face la: tulpina,  lastarii fertili sub prima inflorescenta, la baza elementelor de rod coarda, cep, etc.), la baza bratelor/cordoanelor.

Prin inelare trebuie indepartat complet stratul de floem si  cambiu, detasarea inelului de scoarta se face cu usurinta datorita cambiului care faciliteaza acesta operatiune. Nu se va indeparta sub nici o forma tesutul lemnos ‚xilemul’, care este usor de recunoscut intrucat este alb, tare si fibros.

 

Cand realizam lucrarea de Inelarea a Vitei de Vie

Incizarea  vitei de vie inainte de inflorit cu cateva zile (3-4 zile) are rolul de a lega un numar mai mare de flori;

Incizarea vitei de vie dupa inflorit (cand bobitele au atins 3 mm in diametru si pana la maxim 8 mm in diametru) are rolul de a stimula cresterea boabelor in greutate.

Incizarea inainte de intrarea in parga are rolul acumularii unui continut mai mare de zaharuri, coacerii mai rapide, cresterea intensitatii culorii pielitei.

Atentie !!! pe perioada vindecarii (cca 30 zile) planta este mai sensibila la seceta si canicula necesitand o atentie sporita, iar daca este cazul, vom iriga plantatia.

Fig. 1 Inelarea vitei de vie  ‘incizia inelara’,  initial

Fig. 2 Inelarea vitei de vie  ‘incizia inelara’,  22 zile de la incizie si calusul aproape ca a inchis rana

Fig. 3 Inelarea vitei de vie  ‘incizia inelara’,  30-40 zile de la incizie si calusul  a inchis complet  rana

Fig. 4 Inelarea vitei de vie  ‘incizia inelara’, initial

Fig. 5  Inelarea vitei de vie  ‘incizia inelara’,  initial

Fig. 6  Inelarea vitei de vie  ‘incizia inelara’

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Inelarea vitei de vie: importanta, cand si cum se face

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii