mart. 16 2020
Lucrari de ingrijire a vitei de vie in Anul 1 de la plantare
Lucrari de ingrijire a vitei de vie in anul I (1) de la plantare: Primavara – Vara – Toamna
Efectuarea la timp a tuturor lucrarilor necesare vitelor de vie aflate in primul an (anul I „1”) de la plantare este deosebit de importanta. Astfel, prin efectuarea lucrarilor se asigura: o dezvoltare armonioasa a lastarilor, o formare rapida a elementelor butucului, o protectie a plantelor la îngheț (obtinerea de coarde bine maturate-lemnificate, musuroirea butuculor la formele protejate si semiprotejate), o reducere a presiunii atacului de boli si daunatori (efectuarea la timp a stropirilor), o intrare cat mai rapida pe rod si o plantatie uniforma cu un numar maxim de plante / Ha.
CUPRINS:
Pichetarea terenului, plantarea vitei
Tratamente pentru boli si daunatori
Instalarea tuburilor transparente de protectie
Lucrarile solului (spargerea crustei, arat, prasit, musuroit)
Cele mai importante lucrari efectuate in primul an (1 sau I) de la plantarea vitei de vie (Primavara, Vara, Toamna) sunt:
Pichetarea terenului si plantarea vitei de vie la distantele recomandate soiului si tipului architectonic de taiere.
Palisarea lastarilor (sustinerea, legarea) in pozitie verticala de tutore. Palisarea se efectueaza prima (1) data cand lastarii ating 30 cm si a doua (2) oara cand acestia ajung la 70 cm.
Plivitul lastarilor in anul I de la plantare – se efectueaza la conducerea semiinalta si inalta, in acelasi timp cu palisatul (legatul). Aceasta lucrare presupune păstrarea pe butuc doar a 2-3 lastari cu crestere normala.
Carnitul lastarilor vitelor de vie aflate in anul I de la plantare se poate face in luna septembrie si are rolul de facilita o mai buna maturare a lemnului coardelor vitei de vie pentru a rezista gerurilor din iarna. Carnitul lastarilor vitelor de vie din anul I de la plantare se face pentru zona de varf (cca. 15 cm).
Se efectueaza tratamente cu fungicide in vegetatie pentru combaterea principalelor boli foliare grave (mana vitei de vie, fainarea vitei de vie, etc.) si cu insecticide, acaricide – in cazul unor eventuale atacuri de daunatori periculosi. In cazul infestării solului cu viermi periculosi (viermi sarma – Agriotes spp.; viermi albi – Melolontha melolontha) se vor efectua si tratamente la sol cu insecticide specifice. Toamna dupa intrarea in repaus vegetativ se vor face primele tratamente in uscat la vita de vie cu: Tratament 1). produs cupric (Champ 77 WG sau Triumf sau Zeama Bordeleza) urmat la doua saptamani de cel cu Tratament 2) ulei horticol (Toil) + insecticid (Mospilan).
Se efectueaza lucrarea de copcit – in lunile iulie si august. Lucrarea presupune eliminarea radacinilor crescute din altoi, suprimarea lastarilor aparuti din portaltoi, etc.
Completarea golurilor se va efectua in perioada de vara (pana pe 20 iunie) utilizand vite de vie la ghiveci (acestea se pot planta si vara). Lucrarea este necesara pentru vitele de vie care din diverse motive nu s-au prins si au pierit. Completarea golurilor se poate face si toamna/primavara urmatoare.
Instalarea tuburilor transparente cu rol in protectia individuala a plantelor. Tuburile de protectie transparente se monteaza de inca din anul I de la plantare, la vitele de vie cultivate neprotejat (nu se musuroiesc cu pamant la baza). Acestea au rolul de a proteja butucul de: erbicide neselective-totale, atacul unor animale salbatice (caprior, iepure, etc), daune cauzate de lucrari mecanice, etc. Este important de mentionat faptul ca aceste tuburi nu se instaleaza la vitele de vie cultivate protejat (prin musuroire/acoperite cu pamant totala) sau semiprotejat (musuroite / acoperite cu pamant la baza).
Irigarea vitei de vie se va face in perioadele toride si secetoase din vara, utilizand preferabil un sistem de irigare prin picurare. Norma de udat este de cca. 10 l apa/butuc. Odata cu irigarea prin picurare, se poate face la nevoie si fertilizarea vitei de vie din anul I, prin administrarea de îngrășăminte hidrosolubile.
Lucrările solului:
Spargerea crustei mușuroaielor este o lucrare a solului manuala (cu sapa), executata in intervalul lunilor V-VI, aceasta se efectuează cu multa atenție pentru a nu afecta / taia plantele sau lastarii ce dau sa rasara. Spargerea crustei are rolul de a facilita iesirea lastarilor vitei la plantele protejate prin musuroire. Lucrarea se executa/repeta de cate ori este nevoie, preferabil la 7-10 zile.
Primavara dupa plantare, pe intervalele dintre randuri, se efectueaza aratura (mobilizarea adanca fara intoarcerea brazdei) la 14 cm si se niveleaza imediat (pentru a prevenii pierderea apei din sol).
Pe perioada sezonului de vegetatie se pot face pe intervalul dintre randuri circa 3-4 prașile superficiale (la adancimea de 5-10 cm) mecanizate sau hipo: prasile cu freza, prasile cu calul, etc. Pe rand, se vor efectua cca. 3 prasile manuale (cu sapa).
La vitele de vie protejate in toamna (dupa intrarea in repaus vegetativ) vom efectua o aratura adanca (18-20 cm) cu intoarcerea brazdelor catre randurile de vita de vie (aratura in parti), aratura ce are rolul de a proteja butucul de inghet (temperaturi < -15°C). Se vor proteja astfel 4-6 muguri bazali (ochi) prim musuroire (acoperire cu pamant). Toamna, dupa intrarea in repaus vegetativ si efectuarea araturii adanci in parti, se va proceda manual (cu sapa) la musuroirea butucilor de vita de vie (4-6 mugurii bazali).
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Lucrari de ingrijire a vitei de vie in Anul 1 de la plantare