iun. 09 2019
Legatul si Dirijarea lastarilor vitei de vie
Legatul si Dirijarea lastarilor vitei de vie este o lucrare in verde obligatorie si absolut necesara, aceasta se efectueaza inca din anul I de la plantare.
Lucrarea de legat/dirijat a lastarilor este deosebit de importanta, întrucât permite: o buna aerisiere a organelor plantei, efectuarea cu usurinta a lucrarilor in vita de vie, aplicarea in conditii optime a tratamentelor foliare, etc.
Prin aceasta lucrare, lastarii de vita de vie sunt condusi (legati sau dirijati) pe sistemul de sustinere, pe masura ce acestia cresc succesiv 40-50 cm (la fiecare noua crestere urmeaza o noua legare/dirijare). In toata perioada de vegetatie putem ajunge si la 3-4 (cam o trecere/o data pe luna, in perioadele ploioase lastarii cresc rapid si perioada se scurteaza – ajunge si la 1-2 saptamani) treceri pentru efectuarea acestei lucrari.
Pentru lucrarea de legat se utilizeaza materiale ca: fir vinil, sfoara de legat din cânepa sau plastic; rafie, alte deșeuri textile, etc.
Legatul vitei de vie in anul 1 de la plantare (in anul 2 se aplica doar daca este necesar la vite de vie ramase in urma) si a vitelor care au fost plantate pentru completarea golurilor se face de tutori din diverse materiale (bambus, fier beton, lemn de esența tare, etc.) amplasați la plantare, Vezi fig.
Lucrarea de legat se mai realizeaza si la vitele de vie pentru care se foloseste sistemul de susținere de tip arac sau spalier, cu un singur rand de sarme. In general se procedeaza la legatul de arac a cate 2-3 lastari impreuna. Legatura trebuie sa fie suficient de larga, astfel incat lastarii sa evolueze cat mai natual (fiecare lastar trebuie sa aiba propriul spatiu de evolutie).
Dirijatul lastarilor vitei de vie este lucrarea ce se efectueaza la plantatiile de vita de vie moderne si se efectueaza incepand cu anul 2 de la plantare, Vezi fig. Sistemele moderne de sustinere pe spalieri (din lemn, beton, metal) au randuri duble de sarme, iar odata cu cresterea lastarilor (in etape succesive 50-100-150-200 cm, in general la interval de o luna) acestia sunt dirijati printre sarmele duble. Aceste sisteme de sarme duble au din loc in loc si sisteme ce permit strangerea ‚apropierea’ sarmelor duble (apropierea sarmelor se poate face dupa ce au fost introdusi lastarii printre acestea).
La vitele de vie al caror sistem de sustinere este un arac se mai practica aplicarea unor inele de sarma oțelita (cand lastarii ating dimensiunea optima 40-80-120-160), Vezi fig. Acestea au rolul de a tine impreuna lastarii in jurul aracului.
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Legatul si Dirijarea lastarilor vitei de vie