mart. 24 2020

Lucrari de ingrijire a vitei de vie in Anul 3 de la plantare

Lucrarile de ingrijire/intretinere a vitei de vie in anul III (3) de la plantare, pentru parioada de:  Primavara – Vara – Toamna

Efectuarea la timp a tuturor lucrarilor necesare in podgorii, plantatii de vita de vie, plante prezente in gradini sau parcuri este deosebit de importanta. Astfel, prin efectuarea lucrarilor se asigura: o dezvoltare armonioasa a butucilor de vita de vie, o reducere a presiunii atacului de boli si daunatori, o formare rapida a butucilor in conformitate cu tipul arhitectonic de taiere ales, o viabilitate a butucilor pentru o perioada indelungata, o intrare cat mai rapida pe rod, si o plantatie uniforma cu un numar maxim de plante.

 

Cele mai importante lucrari efectuate in anul trei (3 sau III) de la plantarea vitei de vie (Primavara, Vara, Toamna) sunt:

 

CUPRINS:

Dezmusuroitul vitelor de vie

Taierea de formare – in uscat de primavara

Copcitul vitei de vie

Legarea (palisarea / prumul legat)

Dirijarea lastarilor vitei

Plivitul lastarilor in anul III de la plantare

Normarea/Raritul ciorchinilor la vita de vie in anul III de la plantare

Carnitul  lastarilor  vitelor de vie aflate in anul III de la plantare

Tratamente la vita de vie (in vegetatie, toamna un repaus vegetativ)

Completarea golurilor in plantatie in anul III

Irigarea vitei de vie

Alte lucrari ale solului (primavara, vara, musuroirea/bilonarea)

 

Dezmusuroitul vitelor de vie cultivate  protejat (acoperite total cu pamant) sau semiprotejat (acoperite doar la baza cepului de siguranta). Lucrarea de dezmusuroit se efectueaza dupa ce riscul de inghet a trecut (nu se vor mai înregistra in aer temperaturi < -8°C … -9 °C, dupa 10-21 martie, in functie de zona). Dezmusuroitul se efectueaza manual (cu sapa), cu multa atentie, incepand de la baza musuroiului. Se va evita, pe cat posibil, ranirea plantelor in timpul lucrarii de dezmusuroit la vita de vie.

 

Taierea de formare – in uscat de primavara (in repaus vegetativ) se va efectua in perioada martie-15 aprilie (daca fenofaza plansul vitei de vie s-a declansat, vom proceda la taierea prin nod/ochi pentru a evita scurgerea/pierderea excesiva de seva). Taierea de formare din anul 3 (III) se va efectua conform tipului arhitectonic de taiere ales (ex. Guyot simplu, Guyot dublu, Guyot multiplu, Cerc ardelenesc simplu, Taierea de Dragasani, Taierea Teremia, Taierea Chablis, etc.).

 

Lucrarea de copcit in anul III presupune:  primul copcit – se efectueaza in martie-aprilie (odata cu taierea in uscat), iar al doilea copcit  – se realizeaza in august. Lucrarea de copcit presupune: eliminarea radacinilor crescute din altoi, suprimarea lastarilor aparuti din portaltoi, etc.

 

Legarea (palisarea / primul legat) elementelor  butucului (coarde, cordite, brate, tulpina, etc.) de elementele sistemului de sustinere (tutore, arac sau sarmele sistemului de sustinere.

 

Dirijarea lastarilor  in anul III se va face pe sistemul de susținere instalat. Lăstarii vor fi dirijati printre randurile de sarme duble sau palisati (legati) de araci.

 

Plivitul lastarilor in anul III de la plantare – se efectueaza doar la  formele inalte si semiinalte. Pe tulpini (inalte, semiinalte) se pastreaza (nu se plivesc) 2-4 lastari pozitinati la varf.  La cultura semiprotejata se pastreaza (nu se pliveste) si un (1) lastar la baza (viitor cep de siguranta), iar restul se plivesc.

Plivitul se face pentru lastarii in stare erbacee (cand ating 5-10 cm), care nu sunt necesari  (nu se incadreaza in elementele viitoare ale butucului „formarea butucului”, au aparut in zone unde nu sunt necesari, etc.). Eventuali copili (lastari secundari – prezenti la subsuara  frunzelor) in stare erbacee – aparuti pe lastarii principali pastrati in urma plivitului,  se indeparteaza (copilesc).

 

Normarea – raritul ciorchinilor la vita de vie in anul III de la plantare: se face in fenofaza BBCH 57 (inflorescenta este complet dezvoltata). Vom pastra 1-2 inflorescente/ ciorchine / lastar (cat mai aproape de baza lastarului) in functie de vigoarea butucului.

 

Carnitul  lastarilor  vitelor de vie aflate in anul III de la plantare  se poate face intre fenofazele BBCH 73-75 (dezvolarea boabelor)  – BBCH81 (inceput coacere boabe). Lucrarea are rolul de a facilita o mai buna maturare a lemnului coardelor vitei de vie, pentru a rezista gerurilor din iarna. Carnitul lastarilor vitelor de vie din anul III de la plantare se face cand acestia au trecut de ultima sarma  a sistemului de sustinere (au 4 noduri peste aracul de 2 metri) si au cca. 1,8 metri (cca. 16-20 noduri cu frunze bine dezvoltate).

 

Se efectueaza tratamente la vita de vie: cu fungicide in vegetatie, pentru combaterea principalelor boli foliare grave (mana vitei de vie, fainarea vitei de vie, etc.) si cu insecticide, acaricide – in cazul unor eventuale atacuri de daunatori periculosi. In cazul infestării solului cu viermi periculosi (viermi sarma – Agriotes spp.; viermi albi – Melolontha melolontha), se vor efectua si tratamente la sol cu insecticide specifice. Toamna, dupa intrarea in repaus vegetativ, se vor face primele tratamente in uscat la vita de vie cu: Tratament 1). produs cupric (Champ 77 WG sau Triumf sau Zeama Bordeleza) urmat la doua saptamani de cel cu Tratament 2) ulei horticol  (Toil) + insecticid (Mospilan).

 

Completarea golurilor se va efectua in doua etape: in primavara, cu vite de vie altoite (acestea cu radacinile nude si partea superioara protejata prin parafinare) si in perioada de vara (pana pe 20 iunie), utilizand vite de vie la ghiveci (vite de vie cu pamant pe radacini  – crescute la ghiveci). Lucrarea de completare a golurilor este necesara pentru vitele de vie care, din diverse motive, nu s-au prins si au pierit.

 

Irigarea vitei de vie se va face in perioadele toride si secetoase din vara, utilizand preferabil un sistem de irigare prin picurare. Norma de udat este de cca. 10 l apa/butuc. Odata cu irigarea prin picurare, se poate face la nevoie si fertilizarea vitei de vie din anul III, prin  administrarea de îngrășăminte hidrosolubile.

 

Alte lucrari ale solului:

Primavara   pe intervalele dintre randuri, se efectueaza aratura la cormana (mobilizarea adanca cu  intoarcerea brazdei catre centrul intervalului dintre randuri) la 14 cm adancime si se niveleaza imediat (pentru a prevenii pierderea apei din sol). Mobilizarea adanca (aratura) are ca scop: combaterea buruienilor, imbunatatirea aeratiei solului, etc.

Pe perioada sezonului de vegetatie (mai-august) se pot face pe intervalul dintre randuri circa 4-5 prașile superficiale (la adancimea de 5-10 cm) mecanizate (prasile cu freza, cultivator, etc.) sau hipo (prasile cu calul). Pe rand,  se vor efectua cca. 3-4 prasile manuale (cu sapa). Mobilizarea solului are ca scop: combaterea buruienilor, imbunatatirea aeratiei solului, etc.

La vitele de vie protejate si semiprotejate, in toamna (dupa intrarea in repaus vegetativ), vom efectua o aratura adanca (18-20 cm) cu intoarcerea brazdelor catre randurile de vita de vie (aratura in parti), aratura ce are rolul de a proteja total butucul (sau doar unele elemente la cultura semiprotejata) de inghet (temperaturi < -15°C). Se va proteja astfel  tot butucul (la cultura protejata) sau unele elemente (cepul de siguranta-la cultura semiprotejata)  prim musuroire (acoperire cu pamant a butucului) sau bilonare. Toamna, dupa intrarea in repaus vegetativ si efectuarea araturii adanci in parti, se va proceda manual  (cu sapa) la musuroirea butucilor de vita de vie (4-6  mugurii bazali).

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Lucrari de ingrijire a vitei de vie in anul III dupa plantare: Primavara, Vara, Iarna

Fig. 2 Lucrari de ingrijire a vitei de vie in anul III dupa plantare: Primavara, Vara, Iarna

Fig. 3 Lucrari de ingrijire a vitei de vie in anul III dupa plantare: Primavara, Vara, Iarna

Fig. 4 Lucrari de ingrijire a vitei de vie in anul III dupa plantare: Primavara, Vara, Iarna

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Lucrari de ingrijire a vitei de vie in Anul 3 de la plantare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii