oct. 21 2018
Muscat de Adda: vita de vie pentru struguri negri de masa
Denumire soi vita de vie: Muscat de Adda sinonim cu: Muscat D’Adda, Moscato D’Adda, Moscato del Adda, Muscat del Adda, Moscatel D’Adda, Muscat Adaa, Moscato Adda, Muscat Adda, Muscat de L’Adda, Moscato dell Adda, Moscato Nero, etc.
Denumirea stiintifica: Vitis vinifera ‘Muscat de Adda’
Tip: soi de vita de vie nobila pentru struguri negri de masa
Origine: soiul Muscat de Adda a fost obtinut in anii 1890 in Italia, de catre cercetatorul Pivano Alberto (1884-1973). Soiul Muscat de Adda provine din semintele soiului Muscat de Hamburg-autopolenizat.
Utilizare: soi pentru struguri negri de masa.
Raspandire: in Romania se cultiva inca din 1960 in zone ca: Greaca, Valea Calugareasca, Pietroasa, Litoralul Marii Negre, Dolj, Mehedinti, etc.
Descriere/Identificare soi:
– floarea este hermafrodita-normala.
– frunza este mijlocie-mare, verde, putin scamoasa pe partea inferioara, pentagonala, cu sinusul petiolar deschis in forma de lira-boltita.
– strugurele este cilindro-conic, compactitate medie sau lax, uniaripat, cu rahis si codita erbacee, mijlociu-mare. Greutatea medie a strugurelui de Muscat de Adda este de cca 240 grame. Strugurele este rezistent: la pastrare – 1 luna pe butuc si pastrat in depozit (rezista cca. 90 zile in depozite frigorifice) si transport;
– bobul este sferic si mare (4 g). Pielita este groasa, de culoare neagra (Vezi fig.), acoperita de pruina. Miezul este vanat-inchis, crocant, carnos iar gustul este cu aroma usoara de muscat sau franc.
– soi de vigoare mijlocie-mare;
– are cca. 60 % din lastari fertili; etc.
Conditii de crestere/cultivare:
– cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) adaptate soiului;
– prefera locuri cu soluri fertile, reavene, expozitie sudica;
– se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi;
– pentru a evita un deficit de apa, se recomanda irigarea plantatiilor (soiul raspunde bine la irigare).
Factori limitativi:
– temperaturile < -17º…-18 º C conduc la inghetul vitelor soiului Muscat de Adda. Este un soi cu toleranta scazuta la temperaturile scazute din timpul iernii. Daca se cultiva in zone mai reci, se recomanda pe timpul iernii ingroparea butucului si coardelor.
Agrotehnica aplicata soiului:
- intrucat numarul de lastari fertili este destul de mic, se recomanda ca la taiere sa oprim coarde lungi (12-14 ochi);
- pentru o mai buna crestere si maturare a strugurilor sunt necesare lucrari in verde (plivit, carnit, desfrunzit partial, scurtare inflorescente, normare inflorescente, etc.), soiul raspunde bine la efectuarea lucrarilor in verde.
Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:
– productivitatea soiului variaza intre 14-17 tone la hectar, in functie an si de agrotehnica aplicata;
– maturarea strugurilor (boabelor) are loc in perioada 7.IX-30.IX, epocile IV-V;
– continutul de zaharuri: Muscat de Adda poate sa acumuleze zaharuri in intervalul 170-180 g/l;
– aciditatea totala este de cca. 4,5-5 g/l;
Inmultire: soiul se inmulteste prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.
Fertilizarea vitei de vie: se va face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
- Eudemisul (Lobesia botrana),
- Cochilisul vitei de vie (Eupoecilia ambiguella),
- Viespea strugurilor (Vespa germanica),
- Acarianul galicol (Eriophyes vitis),
- Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae),
- Paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi).
Boli:
- Mana vitei de vie (Plasmopara viticola);
- Fainarea vitei de vie „Oidium” (Uncinula necator sin. Oidium tuckeri );
- Putregaiul cenusiu al strugurilor (Botryotinia fuckeliana) intrucat are un strugure mediu-compact, este un soi sensibil la putregai; etc.
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Muscat de Adda: vita de vie pentru struguri negri de masa