oct. 26 2013
Muscat de Poloskei – soi pentru struguri de masa si vin alb
Denumire soi vita de vie: Muscat de Pölöskei
Denumirea stiintifica: Vitis interspecific crossing ‘Muscat de Pölöskei’
Tip: soi rezistent de vita de vie, soi de vita de vie artizanale, soiuri tolerante la boli si ger, hibrizi inobilati
Origine: soiul Muscat de Poloskei este originar din Ungaria si a fost realizat prin incrucisarea soiurilor Perla de Zala x (Gloria Ungariei x Amintirea reginei Elisabeta). In Romania a fost introdus in cultura vitei de vie dupa 1995.
Utilizare: Muscat de Poloskei este un soi cu functie mixta (pentru struguri de masa si vinuri albe de consum current – semiaromate).
Raspandire: Muscat de Poloskei se poate cultiva in gospodariile populatiei si in marile podgorii, avand avantajul unei toterante la unele boli (fainarea vitei de vie, putregaiul cenusiu al vitei de vie, mana).
Descriere/Identificare soi:
- frunza de Muscat de Poloskei este de marime mijlocie-mare, 3-5 lobi-pentalobata, glabra (fara perisori) pe partea superioara. Petiolul (codita) mai scurt decat nervura mediana, de culoare verde.
- strugurele de Muscat de Poloskei este lax, mare, cilindric poate fi si aripat-multiaripat. Greutatea medie a strugurelui de Muscat de Poloskei este de 300 grame iar lungimea 10-20 cm, codita este erbacee-verde;
- bobul este elipsoidal-scurt, de marime mica-mijlocie (2.1-2.4 grame). Pielita este galben-verzuie cu pruina. Pulpa este crocanta „carnoasa – foate tare”, cu aroma de muscat „tamaioasa”, cu samburi;
- perioada de vegetatie este mijlocie: 165-210 zile pana la maturarea strugurilor.
Conditii de crestere pentru Muscat de Poloskei:
- cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) adaptate soiului;
- prefera locuri cu soluri fertile, reavene, expozitie sudica;
- se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi;
- pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantatiilor (soiul raspunde bine la irigare);
- soi de vigoare mare.
Factori limitativi:
– temperaturile mai scazute de -20º…-22 º C conduc la inghetul vitelor soiului Muscat de Poloskei. Este un soi cu toleranta medie la temperaturile scazute din timpul iernii. Daca se cultiva in zone mai reci se recomanda pe timpul iernii ingroparea butucului si coardelor.
Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:
– productivitatea soiului Muscat de Poloskei variaza intre 16 tone la hectar (in functie de an), zona de cultura, dar si de agrotehnica aplicata;
– maturarea strugurilor (boabelor) este in epoca a IV-a si are loc in perioada 1-15.IX;
– continutul de zaharuri: Muscat de Poloskei poate sa acumuleze zaharuri in intervalul (150-170 g/l), acumularea unei cantitati mai mari de zaharuri il recomanda si pentru vinuri de consum current aromat;
Strugurii
Strugurele are o intrebuintare mixta: strugure alb de masa (se pastreaza bine si peste iarna) strugure de vin de consum current aromat.
Vinul
Vinul obtinut din Muscat de Poloskei este un vin alb de consum curent aromat.
Inmultire: soiul se inmulteste prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.
Fertilizarea vitei de vie se va face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
Boli si Daunatori:
Daunatori:
Acarienii vitei de vie:
- Acarianul galicol (Eriophyes vitis),
- Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae),
- Paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi).
Boli:
Soiul Muscat de Poloskei chiar daca are toleranta la fainare, putregai si mana, in conditii favorabile este atacat de aceste boli grave ale vitei de vie.
- Mana vitei de vie (Plasmopara viticola);
- Fainarea vitei de vie „Oidium” (Uncinula necator sin. Oidium tuckeri );
- Putregaiul cenusiu al strugurilor (Botryotinia fuckeliana) este un soi sensibil la putregai;
- Cancer bacterian la vita de vie (Agrobacterium tumefaciens).
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Muscat de Poloskei – soi pentru struguri de masa si vin alb