sept. 19 2018
Perla de Zala- hibrid inobilat pt. struguri de masa&vin alb
Denumire soi vita de vie: Perla de Zala sinonim cu: Perle von Zala, Zala gyöngye, Rakousko , Pearl of Zala, Perla Zali, Perła Zali, Star of Egri, Zala Dende, Zala Genge, Zala Gyöngye, Zalagyoengye , etc.
Denumirea stiintifica: Vitis interspecific crossing ‘Perla de Zala’
Tip: soiuri de vita de vie artizanale (soiuri tolerante la boli, hibrizi inobilati, soiuri rezistente)
Origine: Perla de Zala este un hibrid producator modern creat in Ungaria in 1957 prin hibridarea intre Villard blanc (Seyve Villard 12375) cu Perla de Csaba
Utilizare: hibrid inobilat pentru struguri de masa si vin alb de consum curent.
Raspandire: se cultiva in tari ca Germania, Ungaria, Franta, Polonia, Cehia, Elvetia, Romania, Rusia, Austria, Bulgaria, Croatia, Canada, SUA, etc.
Descriere/Identificare soi:
– frunza este mijlocie, rotunda, culoare verde-inchis, usor gofrata, intreaga sau trilobata, marginea prezinta dinti cu margini drepte si varf ascutit.
– strugurele este conic sau cilindro-conic, lax, de marime mijlocie (Vezi fig.). Greutatea medie-mare a strugurelui de Perla de Zala este de 200-300 grame;
– bobul este de forma ovoidala, mijlociu (3-4 g). Pielita este subtire de culoare verde-galbuie, acoperita de pruina. Miezul este semi-zemos. Nu prezinta gustul foxat (gust specific HPD- Hibrizilor producatori directi). Are o aroma sublima de muscat.
– soi de vigoare mijlocie;
– perioada de vegetatie este scurta: 165 zile pana la maturarea strugurilor;
– are 80 % din lastari – fertili.
Conditii de crestere/cultivare:
– cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) adaptate hibridului inobilat;
– se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi ;
– Perla de Zala totereaza greu seceta, astfel pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantatiilor (hibridul inobilat raspunde bine la irigare).
Agrotehnica aplicata hibridului inobilat:
Taierea aplicata recomandata este lunga: coarde lungi (14 ochi) dar intrucat are un numar mare de lastari fertili poate fi si scurta (cep);
Factori limitativi:
– temperaturile mai scazute de -22…-25 º C conduc la inghetul vitelor hibridului inobilat Perla de Zala. Este un soi tolerant la temperaturile scazute din timpul iernii.
– este un soi sensibil la seceta de aceea pentru a asigura o dezvoltare armonioasa recomandam obligatoriu irigarea;
Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:
– productivitatea soiului/ hibridului inobilat variaza intre 14-15 tone la hectar, in functie an si zona de cultura, dar si de agrotehnica aplicata;
– maturarea strugurilor (boabelor) este timpurie si se face in epoca II. Maturarea are loc in perioada 1-15.VIII;
– continutul de zaharuri: Perla de Zala poate sa acumuleze zaharuri in intervalul 170-220 g/l;
– aciditatea inregistreaza valori de 7 g /litru;
Fertilizarea vitei de vie se va face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
Boli:
Hibridul inobilat prezinta o toleranta buna la principalele boli criptogamie (provocate de ciuperci-micoze ca: mana, fainare, putregai cenusiu) ale vitei de vie.
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Perla de Zala- hibrid inobilat pt. struguri de masa&vin alb