sept. 19 2018

Perla de Zala- hibrid inobilat pt. struguri de masa&vin alb

Denumire soi vita de vie: Perla de Zala  sinonim cu: Perle von Zala, Zala gyöngye, Rakousko , Pearl of Zala, Perla Zali, Perła Zali, Star of Egri, Zala Dende, Zala Genge, Zala Gyöngye, Zalagyoengye , etc.

Denumirea stiintificaVitis interspecific crossing ‘Perla de Zala’

Tip: soiuri de vita de vie artizanale (soiuri tolerante la boli, hibrizi inobilati, soiuri rezistente)

Origine: Perla de Zala este un hibrid producator modern creat in Ungaria in 1957 prin hibridarea intre Villard blanc (Seyve Villard 12375) cu Perla de Csaba

Utilizare: hibrid inobilat pentru struguri de masa si vin alb de consum curent.

Raspandire: se cultiva in tari ca Germania, Ungaria, Franta, Polonia, Cehia, Elvetia, Romania, Rusia, Austria, Bulgaria, Croatia, Canada, SUA, etc.

 

Descriere/Identificare  soi:

frunza este mijlocie, rotunda, culoare verde-inchis, usor gofrata, intreaga sau trilobata, marginea prezinta dinti cu margini drepte si varf ascutit.

– strugurele este conic sau cilindro-conic, lax, de marime mijlocie (Vezi fig.). Greutatea medie-mare a strugurelui de Perla de Zala  este de 200-300 grame;

– bobul este de forma ovoidala, mijlociu (3-4 g). Pielita este subtire de culoare verde-galbuie, acoperita de pruina. Miezul este semi-zemos. Nu prezinta gustul foxat (gust specific HPD- Hibrizilor producatori directi). Are o aroma sublima de muscat.

–   soi de vigoare mijlocie;

–   perioada de vegetatie este scurta: 165  zile  pana la maturarea strugurilor;

–   are 80 % din lastari – fertili.

 

Conditii de crestere/cultivare:

– cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) adaptate hibridului inobilat;

– se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi ;

–        Perla de Zala totereaza greu seceta, astfel pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantatiilor (hibridul inobilat raspunde bine la irigare).

Agrotehnica aplicata hibridului inobilat:

Taierea aplicata recomandata este lunga: coarde lungi (14 ochi) dar intrucat are un numar mare de lastari fertili poate fi si scurta (cep);

Factori limitativi:

–        temperaturile mai scazute de -22…-25 º C conduc la inghetul vitelor hibridului inobilat Perla de Zala.  Este un soi tolerant la temperaturile scazute din timpul iernii.

–        este un soi sensibil la seceta de aceea pentru a asigura o dezvoltare armonioasa recomandam obligatoriu irigarea;

Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:

– productivitatea soiului/ hibridului inobilat variaza  intre 14-15 tone la hectar, in functie an si zona de cultura, dar si de agrotehnica aplicata;

– maturarea strugurilor (boabelor) este timpurie si se face in epoca II. Maturarea are loc in perioada 1-15.VIII;

– continutul de zaharuri: Perla de Zala   poate sa acumuleze zaharuri in intervalul 170-220 g/l;

– aciditatea inregistreaza valori de 7 g /litru;

Fertilizarea vitei de vie se va face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

Boli:

Hibridul inobilat prezinta o toleranta buna la principalele boli criptogamie (provocate de ciuperci-micoze ca: mana, fainare, putregai cenusiu) ale vitei de vie.

Fig. 1 Perla de Zala, hibrid inobilat pentru struguri de masa si vin alb de consum curent

Fig. 2 Perla de Zala, hibrid inobilat pentru struguri de masa si vin alb de consum curent

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Perla de Zala- hibrid inobilat pt. struguri de masa&vin alb

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii