sept. 17 2018
Pinot blanc – soi de vita de vie pt. vinuri albe & spumante
Denumire soi vita de vie: Pinot blanc sin. Pinot, Pinot Bianco, Grossburgunder, Weissburgunder, Weisser Burgunder, etc.
Denumirea stiintifica: Vitis vinifera ‘Pinot blanc’
Este important ca acest soi sa nu se confunde cu Chardonnay intrucat sunt soiuri diferite cu origini diferite.
Pinot blanc este cultivat in Europa in tari ca: Franta, Germania, Italia, Austria, Elvetia, Anglia, Portugalia, Cipru, etc.
Tip/Utilizare: soi de vita de vie nobila pentru pentru vinuri albe de calitate superioara si sampanie
Origine: este o mutatie cu struguri albi a soiului cu struguri negri Pinot noir.
Tip/Utilizare: soi de vita de vie nobila pentru pentru vinuri albe de calitate superioara
Descriere/Identificare soi:
– floarea este hermafrodita-normala.
– frunza este rotunda, de marime mica-mijlocie; culoare verde-inchis; prezinta heterofilie, avand pe acelasi lastar frunze intreagi, trilobate si pentalobate; cu sinusul petiolar in forma lira, gofrata.
– strugurele este mic, cu forma cilindrica, compact. Greutatea medie a strugurelui de Pinot blanc este de 110 grame;
– bobul de Pinot blanc este sferic si mic (1,2 g). Pielita este groasa de culoare galben-verzuie. Miezul este zemos;
– soi de vigoare mica;
Conditii de crestere/cultivare:
– cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) adaptate soiului.
– se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi ;
– pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantatiilor (soiul raspunde bine la irigare).
Factori limitativi:
– temperaturile mai scazute de -23 º C, conduc la inghetul vitelor. Este un soi cu toleranta buna la ger.
– este un soi cu tolereaza buna la seceta;
– in funcție de tipul de sol si aparitia eventualelor carente in nutritie soiul dezvolta usor cloroze.
Productivitate, recoltare:
– productivitatea soiului este intre 14 tone la hectar, in functie de clona si zona de cultura, dar si de agrotehnica aplicata;
– maturarea strugurilor (boabelor) are loc la 10 zile dupa Chasselas dore in epoca IV (1-15 septembrie);
Agrotehnica aplicata soiului:
- Taierea aplicata este mixta: cepi (1-3 ochi), cordite (4-7 muguri) si coarde lungi (15 ochi);
Vinul
Vinul obtinut din Pinot blanc este un vin alb care poate fi vinificat: sec, demisec, dulce. Se utilizeaza si pentru obtinerea de vinuri spumante (Sampania).
Inmultire: soiul se inmulteste prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.
Fertilizarea vitei de vie se va face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
Boli si Daunatori:
Daunatori:
Acarienii vitei de vie:
- Acarianul galicol (Eriophyes vitis),
- Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae),
- Paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi).
Boli:
- Mana vitei de vie (Plasmopara viticola);
- Putregaiul cenusiu al strugurilor (Botryotinia fuckeliana) este un soi sensibil la putregai; etc.
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Pinot blanc – soi de vita de vie pt. vinuri albe & spumante