oct. 20 2013
Pinot Gris – soi de vita de vie pt. Vinuri albe superioare
Denumire soi vita de vie: Pinot Gris sinonim cu: Affumé, Pinot cendré, Auxerrois gris, Burgunder roter, Ruländer, Rülander, Fauvet, Murysák, Ouche cendrée, Petit gris, Piros Burgundi, Râjik, Rouci sédivé, Sarféhér szöllo, Szürkebarat, Tokay d´Alsace, Malvoisie, Pinot grigio, Pinot cendré, Sivi Pinot, Grauer Burgunder, Rulandské šedé, Grauburgunder.
Denumirea stiintifica: Vitis vinifera ‘Pinot Gris’
Tip: soi de vita de vie nobila pentru vinuri albe superioare.
Origine: soiul Pinot Gris este un soi originar din Franta. Pinot Gris este o variatie mugurala a soiului Pinot noir. Pinot Gris este un soi de vita de vie larg raspandit in podgoriile din intreaga lume. In Romania a fost introdus in perioada postfiloxerica si se cultiva in Transilvania, Dobrogea si Muntenia.
Utilizare: Pinot Gris este un soi de struguri albi pentru vinuri albe de calitate superioara.
Raspandire: Pinot Gris se poate cultiva in numeroase centre viticole (29 centre viticole). Zone favorabile pentru Pinot Gris sunt Transilvania (Jidvei, Blaj, Alba Iulia, Aiud, Ighiu, Ciumbrud – Judetul Alba; Lechinta, Teaca – Jud. Bistrita Nasaud; Zalau – Jud. Salaj; Turda – Judetul Cluj), Dobrogea (Murfatlar, Medgidia, Cernavoda – Constanta) si Muntenia (Valea Calugareasca, Dealu Mare – Prahova).
Descriere/Identificare soi:
– floarea de Pinot Gris este hermafrodita-normala cu polen fertil si abundent.
– frunza de Pinot Gris este de marime mijlocie-mica, usor rotunjita, zona de varf a lastarilor are preponderent frunze intregi, iar zona bazala a lastarilor are frunze cu 3-5 lobi = tri sau pentalobate. Frunza este fin-scamoasa pe partea inferioara, de culoare verde-inchis, groasa si gofrata. Petiolul (codita) este egal cu nervura mediana (Vezi fig.) si glabru (fara perisori).
– strugurele de Pinot Gris poate fi si aripat, compact, de marime mica (Vezi fig.). Greutatea medie a strugurelui de Pinot Gris este de 50-100 grame iar lungimea 10-15 cm;
– bobul este mic (1-1.2 grame) si sferic. Pielita este subtire, acoperita cu pruina, de culoare gri. Miezul este zemos cu gust franc;
– perioada de vegetatie este scurta (160-170 zile).
Conditii de crestere/cultivare pentru Pinot Gris:
- cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) adaptate soiului;
- prefera locuri cu soluri fertile, reavene, expozitie sudica;
- se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi;
- chiar daca Pinot Gris tolereaza seceta, pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantatiilor;
Factori limitativi:
– temperaturile mai scazute de -22º…-24 º C conduc la inghetul vitelor soiului Pinot Gris. Este un soi cu toleranta crescuta la temperaturile scazute din timpul iernii. Daca se cultiva in zone mai reci se recomanda pe timpul iernii ingroparea butucului si coardelor.
Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:
– productivitatea soiului Pinot Gris variaza intre 5-13 tone la hectar (in functie an), de clona si zona de cultura, dar si de agrotehnica aplicata;
– maturarea strugurilor (boabelor) este in epocile V-VI si are loc in perioada 10.IX-15.X.
– continutul de zaharuri: Pinot Gris poate sa acumuleze zaharuri in intervalul (160-220 g/l), dar este un soi care se preteaza la supracoacere (la stafidirea boabelor), cand atinge 300-400 g/litru. Aciditatea inregistreaza valori in intervalul: 4.7 – 5.2 g /litru;
Strugurii
Strugurele soiului Pinot Gris se utilizeaza pentru obtinerea vinurilor albe de calitate superioara.
Vinul
- Vinurile obtinute din Pinot Gris sunt vinuri albe de calitate superioara;
- Pinot Gris se poate vinifica pentru obtinerea de vinuri seci si vinuri dulci (licoroase de culoare galben-pai cu aroma fina, obtinute din struguri supramaturati).
Inmultire: soiul se inmulteste prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.
Fertilizarea vitei de vie se va face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
Boli si Daunatori:
Daunatori:
- Moliile strugurilor: Eudemisul (Lobesia botrana) si Cochilisul vitei de vie (Eupoecilia ambiguella). Moliile strugurilor ce se pot combate atat prin aplicarea de insecticide specifice.
Acarienii vitei de vie:
- Acarianul galicol (Eriophyes vitis),
- Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae),
- Paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi).
Boli:
- Mana vitei de vie (Plasmopara viticola);
- Fainarea vitei de vie „Oidium” (Uncinula necator sin. Oidium tuckeri );
- Putregaiul cenusiu al strugurilor (Botryotinia fuckeliana) este un soi sensibil la putregai
- Cancer bacterian al vitei de vie (Agrobacterium tumefaciens).
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Pinot Gris – soi de vita de vie pt. Vinuri albe superioare