apr. 13 2019

Plansul – Lacrimile vitei de vie: cauze, compozitie seva

Plansul vitei de vie (picaturi asemanatoare lacrimilor, Vezi fig.) este o etapa din ciclul biologic anual si se pozitioneaza in fenofaza BBCH 00-01.

Plansul vitei de vie incepe primavara, odata cu cresterea temperaturii solului, la 25 cm adancime -temperatura de  6-10°C (temperatura variaza in functie de specie, soi, portaltoi) si marcheaza iesirea vitei de vie din fenofaza repaus vegetativ – BBCH00.

Plansul vitei de vie apare atat pe lemn multianual (lemn batran) cat si pe coardele de un (1) an.

Primavara, odata cu cresterea temperaturii solului, radacina (radacinile tinere, perisorii absorbanti)  vitei de vie isi incepe activitatea absorbind din sol cantitati mari de apa si elemente nutritive  (seva bruta),  care circula ascendent prin xilem (tesut lemnos – ce are rolul de a conduce in planta apa si elementele nutritive absorbite de radacini) catre varfurile de crestere ale plantei. Intrucat vita de vie este taiata in uscat, iar vasele conducatoare sunt sectionate, primavara  se observa  in zonele sectionate picaturile asemanatoare lacrimilor denumite popular „plansul vitei de vie”.

Fenomenul „plansul vitei de vie” este accentuat la plantele de vita de  vie cultivate si taiate, intrucat la acestea partea aeriana este mult redusa in raport cu partea subterana – radacina.

 

Taierea vitei de vie influenteaza plansul vitei de vie astfel:

  • cantitatea cea mai mare de seva se scurge la taierea efectuata primavara, aproape de fenofaza plansului la nivelul internodului. Daca aceasta sectiune este improspatata periodic cantitatea de seva este si mai mare;
  • cantitatea de seva care se scurge este mai scazuta la taierile efectuiate iarna (pana la fenofaza de plans, mare parte din vasele sectionate se vor astupa) sau la taierea efectuata printr-un nod.

Pe zonele taiate -sectionate, la contactul cu aerul, seva bruta (lacrimile vitei de vie) este colonizata de bacterii si ciuperci (Fusicolla merisomoides, Fusarium acuminatum, etc.), aceasta capata un aspect gelatinos si scurgerea este astfel mult incetinita (vasele se astupa/blocheaza).

Scurgerea sevei „plansul vitei de vie” prin zonele sectionate  apare de obicei in perioada 20 martie – aprilie,   dureaza cateva saptamani si este incetinita-oprita pe masura ce  isi fac aparitia si se dezvolta organele verzi (frunzele, lastarii) ale plantei  care o folosesc si elimina apa prin evapotranspiratie.

Cantitatea de seva scursa depinde de: temperatura solului, zona prin case s-a facuta sectiunea (taierea), reimprospatarea sectiunii,  cantitatea de apa din sol, specia/soiul de vita de vie. O singura planta (butuc) de vita de vie poate sa piarda prin „plansul vitei de vie” intre 0,3-9 litri apa.

Compozitia sevei scurse „lacrimilor vitei de vie”:

  • Substante anorganice- minerale preluate din sol (macroelemente NPK si microelemente)
  • Substante organice – preluate din butuc (zaharuri 1°Brix, amino-acizi, etc.), hormoni specifici plantelor (gibereline, citochinine, etc.).

 

Influenta fenofazei BBCH 00-01plansul vitei de vie asupra lucrarilor vitei de vie:

♦  Intrucat prin sectionarea/taierea elementelor butucului in perioada fenofazei BBCH 00-01 – „plansul vitei de vie” se pierd prin seva cantitati mari de apa si elemente nutritive este recomandat ca lucrarea de taiere in uscat  sa se faca fie inainte de aceasta fenofaza fie procedura de taiere/sectionare  sa se faca prin nod  si nu prin internod. Nu exista totuși dovezi clare ca plânsul vitei de vie ar influenta negativ cresterea/dezvoltarea si fructificarea butucilor de vita de vie.

♦  Pe perioada fenofazei BBCH 00-01 – plansul vitei de vie, elemente ale butucului ca: brate, coarde (cordita, coarda de rod) au elasticitatea mai crescuta, motiv pentru care este si momentul optim pentru   coducerea/fixarea-legarea coardelor de elementele de sustinere.  In aceasta fenofaza (BBCH01) riscul de frangere si distrugere al elementelor butucului este diminuat.

Proprietatile terapeutice (antiseptice, antiinflamatoare, diuretice, detoxifiere, antioxidante, etc.) ale „lacrimilor vitei de vie” sunt bine-cunoscute si sunt descrise in manualele de medicina naturista.

Fig. 1 Plansul vitei de vie „lacrimile vitei de vie” (BBCH 00-01)

Fig. 2 Plansul vitei de vie „lacrimile vitei de vie”

Fig. 3 Plansul vitei de vie „lacrimile vitei de vie”

Fig. 4 Plansul vitei de vie „lacrimile vitei de vie”

Fig. 5 Plansul vitei de vie

Fig. 6 Plansul vitei de vie

Fig. 7  Taierea prin nod a  vitei de vie

Fig. 8  Taierea prin nod a  vitei de vie

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Plansul – Lacrimile vitei de vie: cauze, compozitie seva

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii