ian. 28 2023
Plantatie de vita de vie in gradina: particularitati
Pentru a avea o plantatie (cultura de vita de vie) de succes in gradina/gospodarie este bine sa ținem cont la înființare de câteva particularități, absolut necesare pentru vita de vie.
In general, plantatiile de vita de vie din gradina se infiinteaza pe suprafete mici, cu soiuri de vita de vie mai tolerante la boli din categoria Hibriziilor inobilati.
Unde putem cultiva vita de vie ?
Temperatura specifica zonei de cultura: vita de vie este sensibila la temperaturile scazute din timpul iernii, astfel radacinile vitei de vie ingheata la temperaturi intre (-5 si -11ºC); mugurii vitei de vie la (-15 si -18ºC); coardele anuale la (-18 si -22ºC) si lemnul multianual la (-20 si -24ºC). Temperaturile minime limitative – sunt diferite de la soi la soi (Vita de vie nobila este mai sensibila la temperaturi scăzute, comparativ cu unele soiuri de Hibrizii inobilati, HPD-Hibrizii producatori directi);
Altitudinea: vita de vie se cultiva la altitudini, ce variaza intre 100 si 550-600 metri fata de nivelul marii;
Lumina: vita de vie are nevoie de mult soare „via nu suporta decât umbra stapanului”, asa ca se aleg doar locuri insorite, iar orientarea randurilor va fi pe directia Nord-Sud;
Distante de plantare pentru vita de vie cultivata in gradina (gospodarie)
Distantele de plantare pentru vita de vie se aleg in funcție de: modul cum lucram solul manual, hipo (prasile cu calul), mecanizat; vigoarea soiului de vita de vie; tipul arhitectonic de taiere utilizat (sisteme si tipuri de taiere); sistemul de susținere utilizat (araci, spalieri); forma de conducere a butucilor (joasa, semiînalta, înalta).
Distantele de plantare utilizate frecvent in gradina (gospodarie) sunt de: 150-180 cm intre randuri si de 100-140 cm intre plante (butuci) pe rand. In functie de distantele de plantare alese se pot calcula cu usurinta numarul de plante necesare pentru infiintarea plantatiei, ex. 6666 buc. /1 hectar (1,5 m intre randuri si 1 m intre plante pe rand) sau 3968 buc. /1 hectar (1,8 m intre randuri si 1,4 m intre plante pe rand).
Plantarea vitei de vie
♦ Sapatul gropilor
Gropile pentru plantarea obisnuita a vitei de vie se fac la o adancime de 50 cm, avand latimea si lungimea de circa 35-40 cm.
♦ Fasonarea
Fasonarea plantelor se executa cu ajutorul foarfecii horticole. In prealabil foarfeca horticola trebuie ascutita si unsa, astfel incat sa taie cat mai neted si sa nu rupa sistemul radicular al plantei sau cordita.
Fasonatul este operatiunea ce presupune: scurtarea corditei la 3-4 ochi (8-10 cm); suprimarea ciotului de la altoi; suprimarea radacinilor – eventual prezente, pe nodurile intermediare ale portaltoiului si scurtarea radacinilor bazale la 8-10 cm. Fasonatul presupune si indepartarea eventualelor radacini traumatizate, mucegaite, rupte, strangulate sau uscate.
Atentie!!!
Exista in comert vite de vie deja fasonate si parafinate (la partea aeriana – punct de altoire si cordita), pentru aceste vite nu se mai face fasonarea partii aeriene (scurtarea corditei, intrucat aceasta este deja scurtata si parafinata)..
♦ Prepararea mocirlei si mocirlirea
La plantare – radacinile vitei de vie se mocirlesc (planta se scufunda in mocirla preparata).
Mocirla se prepara, intr-o groapa sau intr-un butoi, utilizand un amestec de: pamant galben sau pamant, balega de bovine proaspata si apa (raport 1:1:3 in volume). Cele 3 ingrediente se amesteca pana cand se obtine un amestec omogen de consistenta smantanii.
♦ Mocirlirea este operatiunea ce presupune introducerea vitei de vie in mocirla preparata.
Locul unde se face mocirlirea trabuie sa fie ferit de vant si soare puternic.
Mocirlirea vitei de vie contribuie la: o mai usoara cicatrizare a ranilor, rezultate in urma fasonatului si asigura un contact intim al radacinilor cu solul. Mocirlirea are rol si in emiterea de noi radacini (balega proaspata de bovine – contine auxine, substante cu rol in stimularea cresterii si inradacinarii plantelor).
♦ Plantarea propriu-zisa
Plantarea incepe prin adaugarea pe fundul gropii a unui strat de pamant maruntit si reavan – din care vom forma un mic musuroi sub vita de vie (Vezi fig.).
Pe marginea unde se gaseste vita de vie se va infige un tarus (tutore), tarus care va indica locul exact unde se gasete vita de vie si va fi folosit la palisarea (se leaga in 3 puncte) vitei in primul an de la plantare. Tutorele are cca. 1,5-1,7 m lungime si se confectioneaza din: fier beton, lemn de bambus, lemn de esenta tare, teava de plastic rigida, etc.
Vita de vie se aseaza vertical (peste musuroiul de pe fundul gropii – pamant maruntit pe care se fixeaza radacinile), astfel incat punctul de altoire sa se situeze la 1-2 cm deasupra nivelului solului, iar cordita sa fie orientata spre tarus. Groapa se umple cam 1/3 cu pamant reavan si maruntit, care se taseaza cu piciorul. Se uda cu o galeata de apa si se completeaza cu sol reavan si maruntit pana la 2/3 si acest pamant se taseaza – bine cu piciorul.
La final, vita de vie se va acoperii cu pamant reavan si maruntit si se va musuroii (musuroi inalt de 25-30 cm). Musuroiul va proteja vita de vie atat impotriva inghetului cat si impotriva uscaciunii.
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Plantatie de vita de vie in gradina: particularitati