mai 22 2019
Plivitul lastarilor vitei de vie – cand si cum se face
Plivitul lastarilor vitei de vie este lucrarea in verde, ce are rolul de a elimina de pe butuc anumiti lastari care: consuma elementele nutritive neavând vreun rol in viitor, impiedica circulatia aerului, impiedica patrunderea optima a luminii.
In urma lucrarii de plivit vom pastra pe butuc (planta) doar lastarii care sunt necesari pentru: crestere-dezvoltare (formarea elementelor butucului), fructificare (lastarii fertili), o parte din lastarii sterili (la 1 kg struguri este necesara 0,8-1,2 m2 suprafata foliara), supravietuirea butucului peste iernile geroase, etc.
Lucrarea de plivit (eliminare a lastarilor care nu sunt necesari) se realizeaza cu mana „manual” sau utilizand o foarfeca horticola bine intretinuta, dupa caz.
Lucrarea de plivit asigura:
- o producție de struguri cantitativ si calitativ superioara (ciorchini mai mari, boabe mai mari, conținut de zaharuri crescut, etc.);
- diferențiere optima a mugurilor de rod pentru anul viitor;
- o presiune mai scazuta a atacului de boli (aerul circula mai bine, iar apa de pe organele plantei se evapora mai repede);
- ca substantele pulverizate (fertilizanti foliari, regulatori de crestere si fructificare, pesticide) cu ocazia tratamentelor sa fie distribuite mai usor si uniform pe organele plantei;
- o formare mai rapida a plantelor vitei de vie in primii ani de la plantare; etc.
Cand si cum se face plivitul vitei de vie:
♦♦ Plivitul lastarilor in anul I de la plantare – se efectueaza la formele de conducere semiinalta si inalta in acelasi timp cu palisatul (legatul) cand principalii lastari au in jur de 30 cm. Aceasta lucrare presupune pastrarea pe butuc doar a 2-3 lastari cu crestere normala.
♦♦ Plivitul lastarilor in anul II de la plantare – se plivesc lăstari in stare erbacee (cand ating 5-10 cm) care nu sunt necesari (nu se incadreaza in elementele viitoare ale butucului „formarea butucului”, au aparut in zone unde nu sunt necesari, etc.). Pentru o evolutie optima a butucului, se vor pastra pe butuc 2-4 lastari in functie de vigoarea acestuia.
♦♦ Plivitul lastarilor in anul III de la plantare – se efectueaza doar la formele inalte si semiinalte. Pe tulpini (inalte, semiinalte) se pastreaza (nu se plivesc) 2-4 lastari pozitinati la varf. La cultura semiprotejata se pastreaza (nu se pliveste) si un (1) lastar la baza (viitor cep de siguranta), iar restul se plivesc.
♦ Se plivesc si lastarii porniti din diversi muguri si care nu sunt necesari in viitor. Se pot elimina lastarii prezenți la: baza butucului, pe tulpina, etc.;
♦ Lastarii prezenti in locuri nedorite pe butuc: pe tulpina, la baza – care nu au un viitor/rol pe planta, etc., vor fi suprimati cand ating cca 3-10 cm (Vezi fig.).
♦ Eliminarea tuturor lastarilor porniti din portaltoi este obligatorie si se efectueaza de obicei odata cu lucrarea de copcit la vita de vie. Acestia se elimina, intrucat pot debilita butucul si nu au nici un rol;
♦ Eliminarea lastarilor de pe partea inferioara a cordoanelor; etc.
Plivitul lastarilor prezenti pe elemente ce dau rod „lemn de 1 an situat pe lemn de 2 ani” (cep, cordita, coarda de rod) la vite intrate pe rod
Lucrarea de plivit se realizeaza la vite de vie intrate deplin pe rod, in general la cativa ani de la plantare (momentul intrarii pe rod difera mult de la un soi la altul). Lucrarea de plivit la o vita de vie intrata pe rod difera de lucrarea de plivit la o vita in formare (plivit la o vita de vie aflata in stadiul de formare a elementelor butucului in functie de tipul ales), intrucat se urmaresc cu atentie lastarii purtatori de rod – Atentie !!! acestia nu se plivesc.
La butucii cu cresteri reduse si debile, nu efectuam lucrarea de plivit, intrucat avem nevoie de toate creșterile pentru aceste plante. La butucii cu cresteri prea viguroase nu se aplica plivitul, întrucât vom avea cresteri si mai viguroase care nu sunt recomandate (coardele viguroase ce au crescut rapid ingheata usor).
Lucrarea de plivit va fi in permanenta adaptata: soiului, formei de conducere, destinatiei productiei (struguri pentru vinuri de calitate superioara, struguri de masa, etc.), starii generale in care se gaseste planta – butucul, etc.
Momentul anual al efectuarii plivitului lastarilor vitei de vie prezenti pe elemente de rod se incadreaza in fenofaza BBCH53- BBCH 55 (inflorescente vizibile si 6-9 frunze/lastar, Vezi fig.), pentru a putea alege corect lastarul suprimat „lastarul steril”;
Lucrarea de plivit are rolul de a elimina cu precautie lastarii sterili (care nu prezinta rod) in exces si se realizeaza doar la butucii echilibrati, la care se impune acest gen de lucrare.
Eliminarea lastarilor sterili de pe elementele de rod se face diferentiat in functie de soi, in general se urmareste ca la 75 % lastari fertili sa existe 25 % lastari sterili (la 1 kg struguri este necesara 1,5 m2 suprafata foliara). Lastarii sterili ramasi „pastrati” trebuie distribuiti uniform pe elementele de rod ale butucului.
Lastarii sterili sunt fie o particularitate a soiului (un procent din lastarii prezenti pe butuc sunt sterili „nu fructifica”) fie provin din muguri secundari (mugurele principal a murit) care au evoluat dintr-un ochi de iarna cu mugure principal mort.
Este de preferat eliminarea cu foarfeca horticola a lastarilor sterili de tip geaman „provenit din mugure secundar prezent in acelasi ochi de iarna” (in acelasi timp cu lastarul din mugurele principal porneste din ochiul de iarna un al doilea lastar dintr-un mugure secundar „lastar geaman”). Aceasta lucrare se face in momentul cand pe lastarul principal avem fructificatii „inflorescente”, Vezi fig.;
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Plivitul lastarilor vitei de vie – cand si cum se face