oct. 07 2013

Recoltarea strugurilor de masa: momentul optim, metoda

Recoltarea strugurilor de masaRecoltarea / Culesul  strugurilor de masa in conditii optime

Momentul recoltarii strugurilor de masa se alege cu grija intrucat fiecare soi sau hibrid trebuie sa isi atinga maturitatea comerciala sau de consum (cantitate de zaharuri, aroma, culoare pielita, aciditate, etc.).

Pentru fiecare soi in parte se fac aprecieri organoleptice privind caracteristicile acestuia la maturitatea de consum (gust placut si echilibrat, culoarea bobului specifica soiului, etc.).

Cel mai important  prametru este continutul in zaharuri care se determina relativ usor … Cititi articolul dedicat Click Aici. Zaharurile pentru strugurii de masa trebuie sa atinga valorile de 120-180 grame/litru de must (in functie de soi).   In podgoriile mari dotate cu laboratoare specializate se determina al doilea parametru ca importanta – aciditatea (3-5 g/l, la strugurii de masa).

CulesulRecoltarea se face in zile fara risc de precipitatii, arsita, si dupa ce s-a luat roua.

La recoltare se utilizeaza unelte ca: briceag de tip cosor, foarfeca horticola sau o foarfeca pentru cules-recoltat (Vezi fig). Strugurii se taie si se manipuleaza cu grija pentru a evita stergerea pruinei de pe boabe.

La recoltare se folosesc ladite din plastic, lemn, carton pe fundul carora se aseaza o hartie alba. Strugurii se aseaza in ladite intr-un singur strat cu codita in sus.

Recoltarea se face in mai multe etape (2-3) in functie de maturitatea comerciala si de soi.

Ciorchinii strugurilor de masa cu boabe avariate (crapate, putrezite, patate), uscate sau afectate de meiere si margeluire se vor cizela (se indeparteaza aceste defecte). Tot prin cizelare se indeparteaza si varfurile lungi si fara boabe sau cu boabe neuniforme. Cizelarea se face utilizand o foafeca speciala de cizelare.

Toamnele reci si ploioase reprezinta un motiv in grabirea recoltarii intrucat precipitatiile abundente conduc la umflarea si craparea boabelor, pe fondul umiditatii si al boabelor crapate se instaleaza usor putregaiurile.

Fig. 1 Recoltarea-Culesul strugurilor de masa

Fig. 1 Recoltarea-Culesul strugurilor de masa

Foarfeca de recoltat Felco310

Fig. 2 Foarfeca de recoltat Felco 310

Recoltarea strugurilor de masa-in ladite

Fig. 3 Recoltarea strugurilor de masa

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Recoltarea strugurilor de masa: momentul optim, metoda

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii