oct. 06 2013
Recoltarea strugurilor pentru vin: momentul optim, metoda
Recoltarea / Culesul strugurilor pentru vin
Momentul recoltarii strugurilor pentru vin se alege cu grija intrucat fiecare soi sau hibrid trebuie sa isi atinga potentialul pentru care a fost cultivat (cantitate de zaharuri, aroma, culoare pielita, aciditate, etc.).
Momentul recoltarii se stabileste si in functie de maturarea tehnologica care este foarte importanta in procesul de vinificare intrucat parametrii la care trebuie sa ajunga strugurele sunt diferiti pentru diversele tipuri de vin: vin de consum curent, vin superior sec, vinul demisec, demidulce, etc.
Pentru fiecare soi in parte se fac aprecieri organoleptice privind caracteristicile acestuia la maturitate, observand: culoarea bobului, bobul se desprinde usor de pe ciorchine, fermitatea bobului la pipait, pielita (adera sau nu la miez, transparenta pielitei), semintele s-au brunificat-mai adera la miez, ciorchinii s-au lemnificat (in functie de soi, daca codita s-a lemnificat legatura cu planta se intrerupe iar cantitatea de apa din boabe scade), gustul dulce, aroma prezenta (in functie de soi, aceasta se intensifica odata cu coacerea sau in toamnele secetose).
Prezenta: Putregaiului cenusiu (Botrytis cinerea), grindinei, atacului de mana, fainare in perioada de coacere poate fi un motiv pentru a grabi recoltarea.
Toamnele reci si ploioase reprezinta un alt motiv in grabirea recoltarii intrucat ploaia reduce (dilueaza) cantitatea de zaharuri din strugure, precipitatiile abundente conduc la umflarea si craparea boabelor, pe fondul umiditatii si al boabelor crapate se instaleaza usor putregaiurile.
Cel mai important prametru este continutul in zaharuri care se determina relativ usor … Cititi articolul dedicat … Click Aici, in podgoriile mari in laboratoare se determina al doilea parametru ca importanta aciditatea. Zaharurile sunt importante intrucat din acestea in urma procesului de fermentatie rezulta alcool (la un continut de zaharuri de 17 g/l se obtine aproximativ 1° – tarie alcoolica).
Continutul de zaharuri necesar si tipul de vin ce se obtine:
- Vin alb de consum curent: 170-180 g/litru;
- Vin alb superior sec: > 196 g/litru;
- Vin alb demidulce: >210 g/litru;
- Vin alb de calitate superioara, denumire de origine la supramaturare;
Recoltarea se incepe de obicei cu strugurii albi ce au o pielita subtire (vin de consum curent), soiuri pentru vinuri albe de calitate superioara si la filal soiuri pentru vinuri rosii de consum curent si apoi rosii de calitate superioara.
Recoltarea soiurilor pentru vin rosu se face inaintea aparitiei brumelor din toamna (temperaturilor scazute) intrucat acestea degradeaza compusii fenolici – antocianii (pigmenti/coloranti care da culoarea violet, rosu, albastru) prezenti in pielita si in miez (la soiurile tinctoriale).
Culesul se face in zile fara risc de precipitatii, iar recoltarea se face cu ajutorul: briceagului-cosor, foarfecii horticole sau a foarfecilor pentru cules-recoltat (Vezi fig.), la podgoriile mari se utilizeaza combina de recoltat (Vezi fig.).
La recoltare se folosesc vase de plastic sau inox, cosuri de rachita, navete de lemn sau plastic (vezi Fig.). Este interzisa folosirea de vaselor de fier, utilizarea acestora creaza premizele aparitiei bolii numita – casarea ferica a vinului (inegrirea vinului).
Fig. 5 Recoltarea strugurilor, utilizam numai vase de plastic
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Recoltarea strugurilor pentru vin: momentul optim, metoda