dec. 27 2018

Riparia gloire: portaltoi pentru vita de vie

Familia: Vitaceae

Denumire stiintifica: Vitis riparia Michaux

Denumire populara: Riparia gloire de Montpellier

Originea si raspandirea:  Este o selectie de Vitis riparia  obtinuta in Franta de catre L. Vialla and R. Michel  in anul 1880.

Utilizare: portaltoi de vie americana pentru vita de vie nobila  si alte soiuri de vita de vie sensibile la filoxera radicicola a vitei de vie.

Are rezistenta la filoxera radicicola a vitei de vie, toleranta la nematozi (Meloidogyne spp.), rezistenta mare la ger, rezistenta la mana vitei de vie.

Nu  suprorta solurile calcaroase – bogate in carbonati, cu calcar activ peste 6 % si are un IPC (Indicele de putere clorozanta a solului) de 5.  Apar rapid si puternic cloroze ferice pe frunze.

In timp apar diferente la punctul de altoire intre altoi si portaltoi (formeaza o galma mare la punctul de altoire), fiind necesara utilizarea obligatorie a unui sistem de susținere permanent pentru vitele altoite pe Riparia gloire.

Strugurii soiurilor altoite pe Riparia gloire se coc mai devreme (imprima precocitate), acumuleaza o cantitate mai mare de zaharuri, au boabele mai mari. Vitele altoite pe Riparia gloire rodesc mai abundent pana la varsta de cca. 20 ani – comparativ cu alti portaltoi.

Longevitatea plantatiilor altoite pe Riparia gloire poate ajunge si la 50 ani daca se aplica o tehnologie corecta si nu sufera de seceta.

Vitele de vie altoite pe Riparia gloire au un procent foarte mare de prindere, necesitand in primii ani de la plantare lucrari reduse de completare a golurilor.

 

Descriere/Identificare:

Riparia gloire  este un portaltoi de vigoare mijlocie-mare.

Floarea este hermafrodita functional mascula;

Frunzele sunt mari-foarte mari (ating chiar 20 cm lungime), cuneiforme, limbul este pielos si verde, întregi sau trilobate, cu sinusul petiolar sub forma de lira sau „U-larg”, dinti lungi. Dintii lobilor median si laterali superiori sunt alungiti si prezinta un mucron lung orientat lateral; Petiolul (codita) este mai scurt coparativ cu nervura mediana, este colorat partial in rosu-vanat.

Inradacinarea este trasanta, motiv pentru care tolereaza greu seceta excesiva.

Coardele de  Riparia gloire ajung la 3.5 m lungime.

 

Factori ecologici limitativi:

Suporta temperaturi de pana la  -35 … 40°C;

Solulnu suprorta solurile calcaroase (bogate in carbonati – cu calcar activ peste 6 %) si apar rapid si puternic cloroze ferice pe frunze, nu suporta (este recomandata irigarea vitelor) excesul de umiditate in sol. Prefera solurile: aluviale, usoare (nisipoase), medii  (lutoase) – fertile, reavene, bine drenate, cu un pH de 6,8-7.2.

Are un temperament de lumina (prefera locurile insorite).

 

Tehnologia de cultivare:

La Riparia gloire se aplica  lucrarile specifice portaltoilor: combaterea buruienilor, combaterea bolilor si daunatorilor, prasile, taieri, fertilizare, irigare, plivit, copilit, legat, etc.

Intrucat are o inradacinare trasanta Riparia gloire  nu suporta seceta si se recomanda obligatoriu irigarea prin picurare in perioadele de seceta;

Plantatiile de portaltoi Riparia gloire  se infiinteza la 2 m intre randuri si 2 m intre plante /rand, avand un numar de 2500 butuci/ha.

La un butuc de Riparia gloire   se pastreaza in general 6-7 coarde si se obtin cca. 150.000 butasi/ha.

Inmultire: Este o specie de vita de vie ai carei butasi inradacineaza foarte usor.

Fig. 1 Portaltoiul Riparia Gloire de Montpellier (Vitis riparia Michaux)

Fig. 2 Portaltoiul Riparia Gloire de Montpellier (Vitis riparia Michaux)

Fig. 3 Portaltoiul Riparia Gloire de Montpellier (Vitis riparia Michaux)

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Riparia gloire: portaltoi pentru vita de vie

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii