feb. 04 2012
Muscat Ottonel – soi de vita de vie pt. Vinuri albe aromate
Denumire soi vita de vie: Muscat Ottonel, Ottonel, Motonel, Ottonel muskotaly, Ottonel Frontignan, Muskat-Ottonel, Muscat de Craciunel Tirnave, Muskat Ottonel, Misket Ottonel, Tamiioasa Ottonel.
Denumirea stiintifica: Vitis vinifera ‘Muscat Ottonel’
Tip: soi de vita de vie nobila pentru vinuri albe aromate de calitate superioara si secundar (struguri de masa), este un soi mixt.
Origine: soiul Muscat Ottonel este originar din Franta (soiul este realizarea amelioratorului Robert Moreau, anul 1852). In Romania se cultiva in majoritatea podgoriilor, datorita calitatilor sale.
Utilizare: soi de struguri pentru: Vinuri albe aromate de calitate superioara & secundar (struguri de masa).
Raspandire: se cultiva ca soi recomandat in judete ca: Salaj, Mures, Satu Mare, Constanta si Alba. Acumuleaza cantitati mari de zaharuri in zone ca (Jidvei, Blaj, Murfatlar, Medgidia, Cernavoda, Medias si Tarnazeni), ceea ce fac posibila obtinerea de vinuri aromate dulci si demidulci.
Descriere/Identificare soi:
– floarea este hermafrodita-normala.
– frunza este de marime mijlocie, rotunda, glabra (fara perisori), neteda, culoare (verde-deschis) cu 3-5 lobi, cu petiolul (codita) mai scurt decat nervura mediana (Vezi Fig.).
– strugurele de marime mijlocie cu forma conica, rareori aripat, compact (Vezi Fig.). Greutatea medie a strugurelui de Muscat Ottonel este de 90-100 grame;
– bobul este sferic si mijlociu-ca marime. Pielita este subtire de culoare galben-verzuie, acoperita de pruina. Miezul este crocant, carnos iar gustul este specific (cu aroma de muscat).
– soi de vigoare mijlocie;
– perioada de vegetatie este mijlocie: 160-210 zile pana la maturarea strugurilor.
Conditii de crestere/cultivare:
– cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) adaptate soiului.
– prefera o clima temperat-racoroasa specifica Depresunii Transilvaniei;
– se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi ;
– pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantatiilor (soiul raspunde bine la irigare).
Factori limitativi:
– temperaturile mai scazute de -20º…-22 º C, conduc la inghetul vitelor soiului Muscat Ottonel. Este un soi cu toleranta medie la temperaturile scazute din timpul iernii.
– este un soi sensibil la seceta de aceea pentru a asigura o dezvoltare armonioasa recomandam irigarea (obligatorie pentru toate zonele din afara Transilvaniei);
Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:
– productivitatea soiului variaza intre 7-15 tone la hectar, in functie de clona si zona de cultura, dar si de agrotehnica aplicata;
– maturarea strugurilor (boabelor) are loc in epocile IV-V in intervalul 01.IX-30.IX (la 2-4 saptamani dupa Chasselas dore);
– continutul de zaharuri: Muscat Ottonel poate sa acumuleze cantitati mari de zaharuri (200-280 g/l);
Vinul
Vinul obtinut din Muscat Ottonell este un vin alb superior-aromat (aroma de Muscat) de calitate superioara cu o tarie alcoolica (12 % vol.). Vinul este vinificat de obicei demidulce si dulce dar poate fi vinificat si ca vin sec sau demisec.
Inmultire: soiul se inmulteste prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.
Fertilizarea vitei de vie se va face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
Boli si daunatori:
Insecte:
– Moliile strugurilor: Eudemisul (Lobesia botrana) si Cochilisul vitei de vie (Eupoecilia ambiguella). Moliile strugurilor ce se pot combate prin aplicarea de insecticide specifice .
– Viespea strugurilor (Vespa germanica).
Boli:
- Mana vitei de vie (Plasmopara viticola);
- Fainarea vitei de vie „Oidium” (Uncinula necator sin. Oidium tuckeri );
- Putregaiul cenusiu al strugurilor (Botryotinia fuckeliana), intrucat are un strugure compact, este un soi sensibil la putregai.
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Muscat Ottonel – soi de vita de vie pt. Vinuri albe aromate