sept. 18 2011
Victoria – soi de vita de vie pentru struguri de masa
Denumire soi vita de vie: Victoria
Denumirea stiintifica: Vitis vinifera ‘Victoria’
Tip: soi de Vita de vie nobila pentru struguri de masa
Origine: soi obtinut in Romania la SCDVV Dragasani, din parintii (Cardinal x Afuz Ali).
Soiul a fost obtinut de echipa de cercetatori Victoria Lepădatu si Gheorghe Condei, omologarea soiului s-a facut in anul 1978. Soiul Victoria este unul din cele mai cultivate si apreciate soiuri de vita de vie pentru struguri de masa din lume.
Utilizare: soi struguri de masa;
Raspandire: soi introdus in cultura pe scara laga in Romania, inca de le omologare anul 1978. Acum se afla in cultura pe suprafete intinse in toate tarile unde se cultiva struguri de masa (Turcia, Grecia, Italia, Spania, Africa de Sud, etc.).
Descriere/Identificare soi:
– strugurele este foarte mare, cilindro-conic, lax, greutate medie strugure: 550 grame. Strugurele este rezistent la transport si pastrare;
– bobul este: foarte mare, culoare galben-verzuie (acoperit cu pruina), greutate medie de 8-10 g, de forma ovoida, carnos, crocant, pielita este groasa si aderenta la miez, gust este echilibrat, franc (simplu). Continutul in zaharuri atinge 140 g/l;
– soi de vita de vie de vigoare mare.
Conditii de crestere/cultivare:
– se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu P (fosfor) si K (potasiu) dar si completand necesarul de elemente nutritive prin stropiri cu ingrasaminte foliare si aminoacizi;
– pentru o mai buna crestere si maturare a strugurilor sunt necesare lucrari in verde (ciupit, copilit, carnit, desfrunzit in zona ciorchinilor), soiul Victoria raspunde bine la efectuarea lucrarilor in verde;
– pentru a evita un deficit de apa se recomanda obligatoriu irigarea plantatiilor.
Factori limitativi:
– temperaturile mai scazute de: < -19…-21ºC, conduc la inghetul (ochilor si coardelor neprotejate prin ingropare);
– seceta prelungita impune irigarea obligatorie;
Perioada “epoca” maturarii fructelor: in Epocile II-III (01-31 August), coacerea este esalonata si se poate prelungii si peste data de 31 August.
Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:
– productivitatea soiului este de 18-20 tone la hectar, in functie de zona si conditiile de cultura;
– maturarea strugurilor (boabelor) are loc in intervalul 1-31 august;
– continutul de zaharuri, variaza in functie de zona in care este cultivat soiul Victoria, astfel poate acumula in mod normal intre 140 g/l dar si mai mult daca ciorchinele este pastrat pe butuc o perioada mai lunga de timp.
Inmultire: intrucat Victoria este un soi de vita nobila, aceasta se inmulteste numai prin altoire pe portaltoi selectionati si adaptati la contitiile pedo-climatice din tara noastra. Metoda altoirii pe portaltoi de vita de vie Americana este singura solutie de protejare a partii subterane (radacinii) vitei de vie nobile de atacul Filoxerei – forma radicicola (insecta deosebit de periculoasa ce conduce la uscarea vitelor nealtoite in cativa ani de la plantare).
Fertilizarea vitei de vie se va face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
Boli: Se recomanda obligatoriu tratamente impotriva: (Manei, Fainarii si Petrgaiului cenusiu) pentru a avea recolte cu plante si fructe aspectoase si sanatoase.
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Victoria – soi de vita de vie pentru struguri de masa