feb. 16 2019

Soiuri de vita de vie Romanesti pt. vinuri rosii superioare

In Romania in cadrul Facultatilor de Horticultura si al Institutelor si Statiunilor de Cercetare  au fost obtinute de catre specialistii horticultori amelioratori – numeroase soiuri romanesti de vita de vie pentru vinuri rosii superioare.

Soiurile de vita de vie romanesti ce au potential pentru obtinerea de vinuri rosii superioare sunt soiurile ai caror struguri acumuleaza: cantitati mari de compusi fenolici – antociani (pigment/colorant care da culoarea violet, rosu, albastru) in pielita si in miez (la soiurile tinctoriale); zaharuri peste 190 g/l (18,92 °Bx ‚Brix’) iar vinurile au peste 10-10,5  % vol.  tarie alcoolica dobandita (la un continut de zaharuri de 17 g/l se obtine aproximativ 1° tarie alcoolica – 10 ml alcool la 100 ml vin).

Pentru ca soiuri de vita de vie romanesti pentru vinuri rosii superioare sa isi atinga potențialul trebuiesc cultivate in zone cu resurse heliotermice (lumina si caldura) optime si este important sa efectuam la timp lucrările specifice fiecărui soi.

Soiurile de strugurii pentru vinurile rosii superioare sunt soiuri de vita de vie nobila care au pielita de culoare: albastru-negru, rosu-inchis pana la negru, rosu-violet,  negru intens, negru-violaceu, negru-albastrui, etc.

  1. Feteasca  Neagra – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de calitate superioara cu:  pielita este groasa de culoare neagra-albastruie, pulpa ‚miezul’ zemos,  greutatea medie a strugurelui 190-230 g, acumulează 200-240 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  4,5-5,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 19 tone, tara de origine Romania, Moldova. Maturarea strugurilor are loc in Epocile IV-V (1-30 septembrie). Vinul este rosu de calitate superioara.
  2. Negru Aromat – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de calitate superioara cu:  pielita este groasa de culoare neagra-albastruie, pulpa ‚miezul’ zemos,  greutatea medie a strugurelui 130-150 g, acumulează 200-220 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  4,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 15-16 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile V-VI (16 septembrie – 15 octombrie). Vinul este rosu de calitate superioara.
  3. Balada – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de de consum curent / superior cu:  pielita este subtire de culoare neagra-albastruie, pulpa ‚miezul’ este zemos,  greutatea medie a strugurelui 150-190 g, acumulează 197-200 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  5,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 17 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile V-VI (16 septembrie – 15 octombrie).  Vinul este rosu de consum curent ‚vin de masa’, dar poate si si un vin rosu superior.
  4. Novac – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de calitate superioara cu:  pielita este groasa de culoare neagra-albastruie, pulpa ‚miezul’ zemos,  greutatea medie a strugurelui 220-250 g, acumulează 200-210 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  5-6 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 16 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16-30 septembrie). Vinul este rosu de calitate superioara.
  5. Amurg – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de de consum curent / superioare cu:  pielita este subtire de culoare neagra-albastruie, greutatea medie a strugurelui 230-250 g, acumulează 175-195 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  4,5-5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 19 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile V-VI (16 septembrie – 15 octombrie).   Vinurile obtinute sunt: vin rosu superior, rosu de consum curent ‚vin de masa’,  vinuri spumante (sampanie).
  6. Mamaia – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de calitate superioara cu:  pielita este mijlociu-groasa de culoare rosu-violet inchis, pulpa ‚miezul’ zemos,  greutatea medie a strugurelui 135-180 g, acumulează 195 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  4,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 12 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16-30 septembrie). Vinul este rosu de calitate superioara.
  7. Negru de Dragasani – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de calitate superioara cu:  pielita este mijlociu-groasa de culoare pielita neagra-albastruie, pulpa ‚miezul’ zemos,  greutatea medie a strugurelui 180-190 g, acumulează 200-230 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  5-5,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 14 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile IV-V (01-30 septembrie). Vinul este rosu de calitate superioara.
  8. Magura – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de calitate superioara cu:   pielita neagra-albastruie, pulpa ‚miezul’ este colorat in mov inchis (soi tinctorial),  greutatea medie a strugurelui 160-190 g, acumulează 210-230 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  3,5-5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 16 tone, tara de origine Romania – obtinut la SCDVV Odobești (Autori: Mihu Ghica, Stoian Ileana, Epure Carmen). Maturarea strugurilor are loc in Epoca IV (01-15 septembrie).  Vinul este rosu superior – tinctorial.
  9. Olivia – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de calitate superioara cu:   pielita este groasa, de culoare neagra-albastruie, pulpa ‚miezul’ este zemos,  greutatea medie a strugurelui 110 g, acumulează 200 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  4,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 9 tone, tara de origine Romania – obtinut la SCDVV Valea Calugareasca (Autori: Valeria Culcea, M. Stoian). Maturarea strugurilor are loc in Epocile IV-V (10-30 septembrie).  Vinul este rosu superior.

Fig. 1 Soiuri de vita de vie Romanesti pentru vinuri rosii superioare

Fig. 2 Soiuri de vita de vie Romanesti pentru vinuri rosii superioare

Fig. 3 Soiuri de vita de vie Romanesti pentru vinuri rosii superioare

Fig. 4 Soiuri de vita de vie Romanesti pentru vinuri rosii superioare

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de vita de vie Romanesti pt. vinuri rosii superioare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii