sept. 15 2018
Syrah – soi de vita de vie pentru vinuri rosii superioare
Denumire soi vita de vie: Syrah sinonim Shiraz, Sirah; Bulgaria (Sira); Franta (Sirac, Schiras, Syra, Sėrine, Candive Biaune, Marsane noire, Entournerin); Germania (Blauer Syrah); etc.
Denumirea stiintifica: Vitis vinifera ‘Syrah’
Syrah este in topul soiurilor de vita de vie pentru vinuri rosii, ca si popularitate in intreaga lume
Tip/Utilizare: soi de vita de vie nobila pentru vinuri rosii de consum curent sau vinuri de calitate superioara
Origine: se pare ca Shiraz – Syrah isi are originea in Iran in apropiere de Schiraz. O alta varianta ar fi ca acest soi provine din Syracuse/Siracusa o localitate din Sicilia – Italia.
Datorita calitatilor sale Syrah este cultivat in intreaga lume: Europa (Franta, Italia, Germania, Elvetia, Cipru, Malta, Bulgaria, Spania), Australia, SUA, Africa de Sud.
Raspandire: soiul se afla in extindere in podgoriile din Romania.
Descriere/Identificare soi:
– floarea este hermafrodita-normala, de tipul 5. Polenul este fertil iar soiul este autofertil.
– frunza este de 15-17 cm lungime si 13-16 cm latime, culoare (verde inchis), scamosata pe partea inferioara si glabra pe cea superioara, putin gofrata, impartita in 5 lobi (pentalobata) cu sinusul petiolar in forma de lira sau „U”.
– strugurele are cca. 16 cm lungime cu forma cilindro-conica, compact, aripat. Codita este verde-erbacee. Greutatea medie a strugurelui de Shiraz – Syrah este de 120 grame;
– bobul este oval si mic (1,3 g). Pielita este groasa de culoare neagra-albastruie acoperita de pruina. Miezul este zemos, fara aroma, cu zeama incolora;
– soi de vigoare mijlocie;
– perioada de vegetatie este lunga: 190-200 zile pana la maturarea strugurilor;
– are 65 % din lastari – fertili.
Conditii de crestere/cultivare:
– cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) adaptate soiului.
– se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi ;
– pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantatiilor (soiul raspunde bine la irigare).
Factori limitativi:
– temperaturile mai scazute de -18 º C, conduc la inghetul vitelor. Are toleranta scazuta la ger;
– este un soi cu tolereaza redusa la seceta;
– in funcție de tipul de sol si aparitia eventualelor carente in nutritie soiul dezvolta rapid cloroze.
Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:
– productivitatea soiului este intre 11-12 tone la hectar, in functie de clona si zona de cultura, dar si de agrotehnica aplicata;
– maturarea strugurilor (boabelor) are loc in epocile V-VI (20 septembrie-15 octombrie);
– continutul de zaharuri: Shiraz – Syrah poate sa acumuleze zaharuri intre: (170-190 g/l);
– aciditatea inregistreaza valori de 5 – 6.5 g /litru;
Agrotehnica aplicata soiului:
- Taierea aplicata este mixta: cepi (1-3 ochi) si coarde lungi de 12-13 ochi;
Vinul
Vinul obtinut din Shiraz – Syrah este un vin rosu, sec. Soiul este folosit la cupaje de vin rosu, fiind amestecat frecvent cu Cabernet Sauvignon.
Inmultire: soiul se inmulteste prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.
Fertilizarea vitei de vie se va face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
Boli si Daunatori:
Daunatori:
Acarienii vitei de vie:
- Acarianul galicol (Eriophyes vitis),
- Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae),
- Paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi).
Boli:
- Mana vitei de vie (Plasmopara viticola);
- Putregaiul cenusiu al strugurilor (Botryotinia fuckeliana) este un soi sensibil la putregai;etc.
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Syrah – soi de vita de vie pentru vinuri rosii superioare