mart. 15 2020

Taierea vitei de vie tip Chablis: formare, rodire

Tipul de taiere Chablis al vitei de vie se incadreaza in  sistemul lung (cordite si coarde) si este frecvent utilizat in regiunea Champagne din Franta pentru soiurile (Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc, Pinot Gris etc.).

Tipul de taiere Chablis al vitei de vie  este un tip de taiere frecvent utilizat pentru o conducere joasa / semiinalta  (corditele de rod vor fi formate pe  brate  lungi ‚corcani’, la o inaltime < 0,6 m fata de sol) a butucului. Acest tip de sustinere  pastreaza pe 3-5 brate (tulpini), fiecare cu cate 1 cordita  (cordita de 4-5 ochi) pe fiecare brat pozitionate pe directia randului / pe partea dreapta (Vezi fig.). Numarul de brate  lungi ‚corcani’/butuc,  dar si numarul de ochi/cordita este stabilit in funcție de soi, destinatia productiei (vinuri de calitate superioara, vin de consum curent, struguri de masa, etc.), presiunea atacului de boli, vigoarea soiului, vigoarea portaltoiului, fertilitatea solului, etc.

Numarul de ochi la care se scurteaza cordita (4-7), difera in functie de recomandarile fiecarui soi (4 ochi/cordita la Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir; 5 ochi/cordita la Chardonnay).

Elemente de rod lungi, specifice acestui tip de taiere sunt  cordite de 4-7 ochi, acestea se vor conduce pe al doilea rand de sarme duble (Vezi. fig.), in pozitie oblica ascendenta (este favorizata cel mai intens influenta polarității  asupra mugurilor situati in zona de la varful corditei, Vezi fig.), pe sistemul de sustinere de tip spalier monoplan  (toate etajele de sarme vor fi duble, iar distanta dintre sarme / etaj va fi de 5 cm, Vezi fig.).

Taierea la vita de vie de tip „Chablis” se aplica in general la: vitele de vie cultivate protejat (vitele de vie necesita protectie prin ingropare totala iarna); se practica in zone in care se inregistreaza cu frecventa crescuta – temperaturi in perioada de iarna < -15°C … – 20°C), soiurile de vigoare (mica, medie), la vitele de vie palisate/susținute pe spalieri monoplani, vitele de vie recoltate manual.

 

Taierea de FORMARE –  la tipul de taiere Chablis

Taierea de formare la tipul de taiere Chablis se aplica in primii V – ani de la plantare, iar in anul V butucul va da 100 % din productie.

Perioada de efectuare a taierilor de formare se incadreaza in intervalul: 15 martie (dupa dezmusuroit / dezgropat) – 15 aprile (plansul vitei de vie).

An I: in anul unu (1), cand are loc plantarea vitei de vie, se va scurta (fasona) cordita vitei de plantat la 3-4 ochi (muguri), din care cel mai probabil in conditii optime in perioada de vegetatie se vor dezvolta in Anul I cca. 3-4 lastari, care se vor palisa vertical pe tutore.

Plantarea vitei de vie pentru Chablis se va efectua pentru o conducerea joasa  – la o distanta de 1,2 sau 1,5 m intre plante pe rand (1,2 la vitele cu 4 brate sau 1,5 m la vitele cu butuci ce prezinta 5 brate ‚corcani’) si 2 sau 2,2  m intre randuri.

An II: in anul 2 de la plantarea vitei de vie, vom avea 3-4 coarde (acestea provin din lastarii crescuti in anul I). Din cele 3-4 coarde vom alege/pastra  2 coarde (sanatoase si de dimensiuni optime de 7-12 mm diametru) coarde pe care le vom scurta la 2 cepi de 2-3 muguri (ochi).

Instalarea sistemului de sustinere de tip spalier monoplan  se face in anul II de la plantare, iar primul rand de sarme duble (se vor utiliza doar sarme duble) va fi pozitionat la 25 cm si 30 cm inaltime deasupra solului (5 cm intre sarmele primului etaj). Urmatoarele 3 randuri de sarme duble se vor pozitiona la 35 cm  inaltime intre acestea (sarmele pe etaj se pozitioneaza  la 5 cm inaltime una fata de cealalta), Vezi fig.

In anul II de formare, pe parcursul perioadei de vegetatie,  lastarii (cresterile) se paliseaza drept/vertical pe tutore.

An III: in anul 3 de la plantarea vitei de vie vom alege pe fiecare cep din anul II –  2 coarde (in total 4 coarde/butuc). La fiecare cep din anul II vom avea doua (2)  coarde cu caracteristici optime (internoduri scurte, 8-10 mm diametru grosime, sanatoasa, etc.) pe care le scurtam, astfel: 1 coarda din partea stanga va fi scurtata la cep de 2 ochi, iar celelalte 3 coarde ramase vor fi scurtate sub primul rand de sarme, dupa care le palisam vertical/drept pe tutore. In total vom avea 3 coarde, care vor forma in viitor 3 brate.

An IV: in anul 4 de la plantarea vitei de vie vom forma inca 2 brate noi, cordite de rod pe bratele existente (2-3 brate) si vom avea in permanenta un cep de siguranta/inlocuire in partea stanga.

Bratele elastice ‚corcanii’ formati in avul III, vor fi aplecate spre partea dreapta si  ingropate peste iarna la cultura protejata. In anul IV butucul va da 50  % din productie.

In tipul sezonului de vegetatie, la baza butucului vom pastra pe partea stanga 1 lastar. Acesta se carneste sub al doilea etaj de sarme si este necesar  pentru urmatorii cepi de siguranta/inlocuire.

An V: in anul 5 de la plantarea vitei de vie pe fiecare dintre brate (5 brațe de lungimi diferite formate sub primul etaj de sarme) orientate pe directia randului spre partea dreapta se va pastra o cordita. Pe fiecare brat (corcan) urmarim formarea in partea superioara a unei punti de rod (lemn de 2 ani care va purta cordita de rod palisata oblic pe randul 2 de sarme).  In anul V de la plantare, butucul va avea 5 brate (de lungimi diferite, dispuse la 30 cm unul de altul si palisate pe primul rand de sarme) si 5 cordite (dispuse oblic pe randul 2 de sarme la o distanta de 30 cm una de alta, acestea sunt palisate pe randul 2 de sarme, Vezi fig.). In anul V butucul va da 100  % din productie.

Bratele si coardele butucului, dupa ce li s-au aplicat taierile de usurare din toamna  vor fi aplecate spre dreapta si ingropate peste iarna la cultura protejata.

In tipul sezonului de vegetatie, la baza butucului vom pastra pe partea stanga 1 lastar. Acesta se carneste sub al doilea etaj de sarme si este necesar  pentru urmatorii cepi de siguranta/inlocuire.

Fig. 1 Taierea de FORMARE –  la tipul de taiere Chablis, an V

 

Taierea de RODIRE la tipul de taiere Chablis

In tipul sezonului de vegetatie, la baza butucului vom pastra pe partea stanga 1 lastar. Acesta se carneste sub al doilea etaj de sarme si este necesar  pentru urmatorii cepi de siguranta/inlocuire.

Bratele si coardele butucului, dupa ce li s-au aplicat taierile de usurare din toamna  vor fi aplecate spre dreapta si ingropate peste iarna la cultura protejata.

La taierea de rodire a vitei de vie este necesar sa gandim evolutia fiecarui butuc pentru viitorii 2 ani.

Pentru a incepe si efectua in conditii optime Taierea de Rodire in uscat este important sa cunoastem faptul ca acestea se efectueaza de cand a inceput perioada de repaus vegetativ – BBCH00 (toamna tarziu) –  si pana la inceputul dezmuguritului BBCH01 (plansul vitei de vie) adaptat la cultura  practicata:  semiprotejata, neprotejata.

Astfel, anual, se urmareste pe fiecare dintre brate (3-5 brațe de lungimi diferite formate sub primul etaj de sarme) orientate pe directia randului spre partea dreapta obtinerea prin taiere a unei punti de rod. Pe fiecare brat (corcan) urmarim formarea in partea superioara a unei punti de rod (lemn de 2 ani) care va purta cordita de rod palisata oblic pe randul 2 de sarme.  Butucul va avea 3-5 brate (de lungimi diferite, dispuse la 30 cm unul de altul si palisate pe primul rand de sarme) si 3-5 cordite (o cordita /brat, dispusa oblic pe randul 2 de sarme la o distanta de 30 cm una de alta, acestea sunt palisate pe randul 2 de sarme, Vezi fig.). Daca bratele devin prea lungi, se va proceda la inlocuirea acestora de catre urmatorul brat ca lungime si se vor crea in permanenta noi brate din cepul de inlocuire.

Fig. 2 Taierea de RODIRE la tipul de taiere Chablis

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Taierea vitei de vie tip Chablis: formare, rodire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii