oct. 24 2018

Tamina: soi de vita de vie pentru struguri de masa rosii

Denumire soi vita de vie: Tamina  

Denumirea stiintifica:  Vitis vinifera ‘Tamina’

Tip: soi de vita de vie nobila pentru struguri de masa rosii

Origine: soiul Tamina este un soi de vita de vie romanesc, obtinut in 1985 la Statiunea de cercetari viticole Greaca de catre Gh. Gorodea, I. Boian si Zamfirita Lumanare prin hibridare intre: Bicane si Muscat de Hamburg.

Utilizare: Tamina este un soi de strugure de masa rosu-violaceu. Strugurii se consuma imediat, sau se pot pastra in depozite si se consuma esalonat pe o perioada mai lunga.

Raspandire: Tamina  se poate cultiva in numeroase zone viticole ca: Litoralul Marii Negre, Terasele Dunarii (Greaca, Ostrov si Zimnicea), Valea Calugareasca, etc.

 

Descriere/Identificare soi:

– floarea este hermafrodita-normala;

frunza de Tamina  este mare, de culoare verde-inchis, pentalobata – cu lobi bine evidentiati, usor gofrata si glabra (fara perisori) pe partea superioara ,iar pe partea inferioara pe nervuri prezinta peri aspri. Sinusurile laterale superioare sunt ovoidale, iar sinusurile inferioare au forma de „U”. Sinusul petiolar este deschis in forma de lira.

– strugurele de Tamina este foarte mare, de forma cilindro-conica (Vezi fig.), mijlociu compact sau lax, codita (pedunculul) este nelignificata-verde, poate fi si aripat. Greutatea medie a strugurelui de Tamina  este de 480 grame;

– bobul este foarte mare (7,5 grame), oval. Pielita este rosu-violacee cu pruina evidenta. Miezul este crocant, carnos cu aroma fina;

–   soi de vigoare mare;

– are cca. 50 % din lastari fertili; etc.

 

Conditii de crestere/cultivare pentru Tamina:

  • cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) adaptate soiului;
  • prefera locuri cu soluri fertile, reavene, expozitie sudica;
  • se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi;
  • pentru a evita un deficit de apa, se recomanda irigarea plantatiilor (soiul raspunde bine la irigare), dar cu moderatie pentru a nu afecta continutul in zaharuri;

Agrotehnica aplicata soiului:

  • intrucat numarul de lastari fertili este mediu, se recomanda ca la taiere sa oprim coarde lungi (12 ochi);

Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:

– productivitatea soiului Tamina variaza  intre 19-24 tone la hectar in functie an, zona de cultura, dar si de agrotehnica aplicata;

– maturarea strugurilor (boabelor) de Tamina este mijlocie-normala si are loc in epocile V-VI  are loc in perioada 16. IX-5.X;

– continutul de zaharuri: Tamina acumuleaza cantitati reduse de zaharuri (cca. 140 g/l). Aciditatea totala  inregistreaza valori de 4 g /litru;

-cantitatea redusa de zahar acumulat (130-140 g/l) alaturi de faptul ca nu toate boabele ajung sa se coloreze (Vezi fig.) creeaza falsa impresie de strugure necopt – in momentul recoltarii.

Strugurii

Strugure de masa mai putin dulce (acumuleaza putine zaharuri), rezistent la pastrare in depozit.

Inmultire:  soiul se inmulteste prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.

Fertilizarea vitei de vie: se va face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

 

Daunatori:

Acarienii vitei de vie:

  1. Acarianul galicol (Eriophyes vitis),
  2. Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae),
  3. Paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi).

Boli:

Fig. 1 Tamina: soi de vita de vie pentru struguri de masa rosii

Fig. 2 Tamina: soi de vita de vie pentru struguri de masa rosii

Fig. 3 Tamina: partea superioara a frunzei

Fig. 4 Tamina: partea inferioara a frunzei

Fig. 5 Tamina: soi de vita de vie pentru struguri de masa rosii

Fig. 6 Tamina: soi de vita de vie pentru struguri de masa rosii (boabe colorate neuniform)

Fig. 7  Tamina: soi de vita de vie pentru struguri de masa rosii

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Tamina: soi de vita de vie pentru struguri de masa rosii

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii