dec. 30 2023
Vinurile Spumoase (vinuri cu dioxid de carbon exogen)
Vinurile Spumoase, sunt cele produse prin tehnologia ce presupune adăugarea de dioxid de carbon (CO2) de origine exogena (dioxidul de carbon este din exterior si se impregnează in vin cu ajutorul saturatorului).
Metoda de producere a vinurilor spumoase presupune: prepararea vinului la standarde specifice (SO2 liber < 25 mg/l; limpezire, stabilizare, filtrare; etc.); adaugarea licorii de expeditie in funcție de tipul de vin (după cantitatea de zaharuri: sub 15g/l vin sec; 16-40 g/l vin demisec; peste 40 g/l vin demidulce); impregrarea artificiala cu CO2 (utilizand saturatorul pentru dozare si impregnare lichide) de origine exogena; îmbutelierea sub presiune la 2,5 atm, in recipient/butelie/sticla speciala pentru vin spumos; închiderea ermetica a sticlei (aplicarea dopului special din plastic, acesta va fi asigurat/fixat cu ajutorul agrafelor de siguranța, Vezi fig.); etc.
Vinurile Spumoase fac parte din categoria vinurilor efervescente, adică vinuri foarte bogate (suprasaturate) in dioxid de carbon, in aceasta situatie de tip exogen (CO2-exogen). Acestea sunt menținute in aceasta stare cu ajutorul presiunii de cca. 2,5 atmosfere, intr-un recipient/butelie/sticla speciala pentru vin efervescent. Sticla pentru vin spumos va fi perfect închisa cu dopuri de plastic speciale, care permit închiderea ermetica, iar dopul va fi asigurat/fixat cu ajutorul agrafelor de siguranța.
Caracteristicile principale ale vinurilor efervescente sunt reprezentate de forma pe care o ia dioxidul de carbon degajat. Astfel, prin observarea vinurilor efervescente turnate in pahare speciale, (pahar „flute” – pahar flaut pentru vinuri spumante/spumoase) se pot observa fenomene ca:
♦ Perlare – reprezintă degajarea bulelor de dioxid de carbon “CO2” in masa vinului. Odata sticla deschisa bulele de dioxid de carbon apar in toata masa acestuia. Cu cat bulele de CO2 sunt mai fine si durata perlarii este mai lunga (perlare persistenta), cu atat calitatea vinului efervescent este mai ridicata. Prezenta unei pete mate/asperitati pe fundul paharului va stimula formarea de bule. La vinurile spumoase (vinul efervescent cu dioxid de carbon exogen), perlarea dureaza doar cateva minute la 5⁰-6⁰C (vin spumos frapat).
O caracteristica a vinurilor spumoase (vinuri obținute prin adăugare de CO2 exogen) este perlarea grosiera (bule mari) pentru o perioada scurta (câteva minute), acest aspect reprezentand un mare minus pentru un vin efervescent.
Atentie !!! La vinurile spumante (CO2 este de origine endogena – rezultat natural prin fermentatie, fiind impregnat natural in masa vinului, strict prin procesul de fermentare sub presiune), perlarea dureaza minim 20 minute la o temperatura de servire a spumantului de 5⁰-6⁰C (vin spumant frapat).
♦ Spumare – reprezintă proprietatea vinurilor efervescente de a forma spuma când sunt turnate in pahar sau când desfacem sticla. In cazul vinurilor spumoase dioxidul de carbon (CO2) are origine exogena (dioxidul de carbon provine din exterior si se impregnează artificial in masa vinului cu ajutorul saturatorului), motiv pentru care aunci când turnam vinul in pahar, spuma va fi abundenta, grosiera si va dura doar cateva secunde (cca. 4-6 secunde), acest aspect reprezentand un mare minus pentru un vin efervescent.
O caracteristica a vinurilor spumoase (vinuri obtinute prin adaugare de CO2) este reprezentata de spuma grosiera, care dispare rapid (in cateva secunde).
Atentie !!! La vinul spumant, “CO2” are origine endogena (dioxidul de carbon este obținut natural prin fermentatie si impregnat in masa vinului strict prin procesul natural de fermentare sub presiune). Cand turnam vinul spumant in pahar, spuma formata trebuie sa fie abundenta, fina, iar persistenta sa este mai îndelungata (de ordinul minutelor).
Clasificarea vinului spumos in funcție de conținutul in zaharuri:
- sec: sub 15 g/l
- demisec: 16-40 g/l
- demidulce: peste 40 g/l
Tăria alcoolica a vinurilor spumoase este in general de 10-11 vol. %. Dioxidul de carbon din vinul spumos, amplifica absorbția alcoolului in organism prin mucoasa bucala, motiv pentru care vinurile spumoase ne pot îmbăta mai rapid, comparativ cu vinurile liniștite, similare ca si tărie alcoolica.
Vinurile spumoase se găsesc sub presiune la 2,5 atm., in recipient/butelie/sticla speciala rezistenta la presiune ridicata;
Datorita tehnologiei aplicate ce presupune adăugarea de dioxid de carbon (CO2) de origine exogena, vinurile spumoase obținute prin aceasta metoda au preț mai scăzut. Dioxidului de carbon „CO2” prezent in vin, ii da un caracter plăcut, de excitație a mucoasei bucale generând o senzație răcoritoare, gust înțepător specific, efervescenta amplifica anumite arome, dar si reduce senzația de dulce.
Vinurile spumoase (vinuri obținute prin adăugare artificiala de CO2), sunt inferioare calitativ, vinurilor spumante (vinuri spumante obținute prin fermentare in sticla – metoda tradiționala „champenoise”, vinuri spumante obtinute prin fermentare in rezervoare).
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Vinurile Spumoase (vinuri cu dioxid de carbon exogen)