oct. 01 2022
Vita de vie salbatica Euro-Asiatica: identificare
Denumire stiintifica: Vitis vinifera spp. Sylvestris sin. Vitis sylvestris, Vitis silvestris, Vitis vinifera subsp. Sylvestris, Vitis vinifera var. Sylvestris
Denumire populara: Vita de vie salbatica euro-asiatica, Vita de vie de pădure
Originea si răspândirea: Vitis vinifera spp. sylvestris este originara din Europa Centrala si de Est, Iran, Turcia. In Romania, se întâlnește in Sud, in zona de lunca (mai frecvent in Delta Dunarii pe canale si in Padurea Letea) si in pădurile de foioase, pana la 400-500 m altitudine, in urma atacului de filoxera radicicola a supraviețuit probabil doar pe solurile nisipoase.
Utilizare: Vita de vie de pădure (Vitis vinifera spp. sylvestris) a fost luata in cultura acum cca. 6.500-7.000 ani si sta la baza soiurilor de Vita de Vie Nobila Cultivate (Vitis vinifera). Se pare ca in urma cu 6.000-3.500 Vitis vinifera spp. Sylvestris a fost luata in cultura si domesticita in zone care au ca teritoriu acum tari ca: Iran, Georgia, Romania, Bulgaria.
Este o specie sensibila la filoxera radicicola.
Aceasta este afectata puternic de ger (temperaturi < -20 … -22°C) in perioada rece din an.
Descriere/Identificare:
Vita de vie de pădure (Vitis vinifera spp. sylvestris) este o liana cataratoare, taratoare sau agatatoare.
Prezinta cârcei.
Floarea este pe tipul 5, dioica – plante unisexuate (exista plante cu flori mascule si plante cu flori femele) si foarte rar hermafrodita, mirositoare;
Frunzele sunt cu 3 sau cu 5 lobi (trilobate sau pentalobate); de culoare verde-inchis pe partea superioara si verde deschis pe partea inferioara; 8-10 cm diametru, au dinți cu margini convexe; partea superioara este glabra, iar partea inferioara este scamoasa-acoperita cu peri (Vezi fig.).
Fructele – la maturitate au boabe sferice; cu diametru de 7 mm; cu pielita la coacere de culoare albastru inchis, sau pot fi si verde-galbui, acoperite cu pruina evidenta; prezinta 2-3 semințe. Strugurii au 10-15 cm lungime, boabele sunt așezate lax. Conținutul in zaharuri variază intre 75-160 g/l.
Factori ecologici limitativi:
Suporta temperaturi iarna de pana la -22°C;
Are un temperament de lumina (prefera locurile însorite).
Inmultire:
Se inmulteste prin seminte.
Daunatori: Acarianul galicol al vitei de vie (Colomerus vitis); Filoxera vitei de vie (Phylloxera vastatrix), etc.
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Vita de vie salbatica Euro-Asiatica: identificare