oct. 19 2015
Tereza – soi de vita de vie pentru struguri de masa
Denumire soi vita de vie: Tereza sin. Terez, Teresa, Theresa, Therese, Terec
Denumirea stiintifica: Vitis interspecific crossing ‘Tereza’
Tip: soi rezistent de vita de vie, soi de vita de vie artizanale, soiuri tolerante la boli si ger, hibrizi inobilati
Utilizare: Tereza este un soi de strugure alb de masa.
Raspandire: Tereza se cultiva ca strugure de masa in arealul vitei de vie
Origine: soi originar din Ungaria, obtinut in anul 1969 prin hibridare intre soiurile Seyve Villard 12375 si Olimpia
Descriere/Identificare soi:
– frunza de Tereza este mijlocie, fara perisori, 3 lobi-trilobata, de culoare verde. Sinusurile laterale superioare si sinusul petiolar (al coditei) sunt in forma de Lira. Petiolul (codita) mai scurt decat nervura mediana (Vezi fig.) de culoare verde-rosietica.
– strugurele de Tereza este lax, mijlociu-mare, cilindric sau cilindro-conic (Vezi fig.). Greutatea medie a strugurelui de Tereza este de 250-300 grame iar lungimea 20 cm. Codita este erbacee (ramane verde);
– bobul este mijlociu-mare, de forma elipsoidala. Pielita este galben-verzuie iar pe partea insorita capata un aspect rumeniu, cu pruina. Miezul este semi-crocant.
Conditii de crestere/cultivare pentru Tereza:
- cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) adaptate soiului;
- prefera locuri cu soluri fertile, reavene, expozitie sudica, dealuri insorite;
- se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi;
- pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantatiilor (soiul raspunde bine la irigare).
Factori limitativi:
Este un soi cu toleranta ridicata la temperaturile scazute din timpul iernii. Daca se cultiva in zone cu risc de inghet se recomanda pe timpul iernii ingroparea butucului si coardelor.
Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:
– productivitatea soiului Tereza variaza intre 6-10 tone la hectar in functie an, zona de cultura, dar si de agrotehnica aplicata;
– maturarea strugurilor (boabelor) este mijlocie, in epocile V-VI si are loc in perioada 16.IX-15.X.
– continutul de zaharuri: Tereza poate sa acumuleze zaharuri in intervalul 160-170 g/l.
Strugurii
Strugurele este un strugure de masa mediocru (nu exceleaza la calitati).
Inmultire: soiul se inmulteste prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.
Fertilizarea vitei de vie se va face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
Boli si Daunatori:
Daunatori:
Acarienii vitei de vie:
- Acarianul galicol (Eriophyes vitis),
- Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae),
- Paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi).
Boli:
- Mana vitei de vie (Plasmopara viticola);
- Fainarea vitei de vie „Oidium” (Uncinula necator sin. Oidium tuckeri );
- Putregaiul cenusiu al strugurilor (Botryotinia fuckeliana) este un soi sensibil la putregai.
- Cancer bacterian la vita de vie (Agrobacterium tumefaciens).
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Tereza – soi de vita de vie pentru struguri de masa