oct. 19 2015

Tereza – soi de vita de vie pentru struguri de masa

soiul terezaDenumire soi vita de vie: Tereza  sin. Terez, Teresa, Theresa, Therese, Terec

Denumirea stiintificaVitis interspecific crossing ‘Tereza’

 Tip: soi rezistent de vita de vie, soi de vita de vie artizanale, soiuri tolerante la boli si ger, hibrizi inobilati

Utilizare: Tereza  este un soi de strugure alb  de masa.

Raspandire: Tereza  se cultiva ca strugure de masa in arealul vitei de vie

Origine: soi originar din Ungaria, obtinut in anul 1969  prin hibridare intre soiurile Seyve Villard 12375 si Olimpia

 

Descriere/Identificare soi:

frunza de Tereza  este mijlocie, fara perisori, 3 lobi-trilobata, de culoare verde.  Sinusurile laterale superioare si sinusul petiolar (al coditei) sunt in forma de Lira. Petiolul (codita) mai scurt decat nervura mediana (Vezi fig.) de culoare verde-rosietica.

– strugurele de Tereza  este lax, mijlociu-mare, cilindric sau cilindro-conic (Vezi fig.). Greutatea medie a strugurelui de Tereza  este de 250-300 grame iar lungimea 20 cm. Codita este erbacee (ramane verde);

– bobul este mijlociu-mare, de forma elipsoidala. Pielita este galben-verzuie iar pe partea insorita capata un aspect rumeniu, cu pruina. Miezul este semi-crocant.

 

Conditii de crestere/cultivare pentru Tereza:

  • cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) adaptate soiului;
  • prefera locuri cu soluri fertile, reavene, expozitie sudica, dealuri insorite;
  • se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi;
  • pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantatiilor (soiul raspunde bine la irigare).

Factori limitativi:

Este un soi cu toleranta ridicata la temperaturile scazute din timpul iernii. Daca se cultiva in zone cu risc de inghet se recomanda pe timpul iernii ingroparea butucului si coardelor.

Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:

– productivitatea soiului Tereza variaza  intre 6-10 tone la hectar in functie an, zona de cultura, dar si de agrotehnica aplicata;

– maturarea strugurilor (boabelor) este mijlocie, in epocile V-VI  si are loc in perioada 16.IX-15.X.

– continutul de zaharuri: Tereza poate sa acumuleze zaharuri in intervalul 160-170 g/l.

Strugurii

Strugurele este un strugure de masa mediocru  (nu exceleaza la calitati).

Inmultire:  soiul se inmulteste prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.

Fertilizarea vitei de vie se va face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

Boli si Daunatori:

Daunatori:

Acarienii vitei de vie:

  1. Acarianul galicol (Eriophyes vitis),
  2. Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae),
  3. Paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi).

Boli:

soiul de vita de vie tereza

Fig. 1 Soiul de vita de vie de masa Tereza

soiul de vita de vie tereza

Fig. 2 Soiul de vita de vie de masa Tereza, strugure

soiul de vita de vie tereza

Fig. 3 Soiul de vita de vie de masa Tereza, strugure

soiul de vita de vie tereza

Fig. 4 Soiul de vita de vie de masa Tereza

soiul de vita de vie tereza

Fig. 5 Soiul de vita de vie de masa Tereza

soiul de vita de vie tereza

Fig. 6 Soiul de vita de vie de masa Tereza, frunza partea superioara

soiul de vita de vie tereza

Fig. 7 Soiul de vita de vie de masa Tereza, frunza partea inferioara

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Tereza – soi de vita de vie pentru struguri de masa

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii