Horticultorul.ro

iun. 09 2017

Glicina japoneza  (Wisteria floribunda): ingrijire, inmultire

Familia: Leguminosae, Fabaceae

Denumire stiintifica: Wisteria floribunda

Denumire populara: Glicina japoneza, Glicina floribunda, Visteria japoneza

Origine este o specie de planta originara din Japonia.

Proprietati ornamentale: este o liana cu frunze cazatoare, cataratoare (urcatoare in sensul acelor de ceasornic), viguroasa ce poate atinge inaltimi de 1-8 m.

Plantarea Glicinei japoneze (Wisteria floribunda) se face adesea pentru  frumusetea florilor ei, aceasta plantandu-se adesea pentru decorarea peretilor caselor, pe pergole sau copaci mai mari. Pentru o stabilitate mare a plantei mature, se recomanda confectionarea unor structuri puternice.

Taierea plantelor de Glicina floribunda se poate realiza vara, dupa trecerea florilor, cand se scurteaza lastarii tineri, la 15 cm lungime, sau toamna tarziu, cand scurtarea ramurilor crescute in anul precedent se face la 3-5 noduri. Tot la taierea de toamna, se recomanda indepartarea tuturor ramurilor batrane, care pot influenta negativ aspectul plantelor.

Frunzele sunt formate din 13-17 frunzulite, acestea ajungand pana la 35 cm lungime. Frunzele tinere sunt pubescente si matasoase, de culoare verde.

Inflorirea la Glicina japoneza (Wisteria floribunda)  are loc la mijlocul lunii mai, florile deschizandu-se de la baza spre varf.

Pentru a stimula inflorirea la Wisteria floribunda, se recomanda taierea lastarilor la 3-4 noduri si folosirea ingrasamintelor cu concentratie mai mare de fosfor.

Florile apar inaintea frunzelor, ele fiind grupate in inflorescente mari (ciorchine) cu lungimea de 20-40 cm, de culoare albastru-violet, alb sau mov (Vezi fig.), cu un parfum placut mirositor.

Fructul este asemanator unei pastai, cu lungimea de 10-15 cm, ce isi schimba culoare in maron toamna (in octombrie).

Lumina este un factor important pentru buna dezvoltare a Glicinei, aceasta preferand spatiile luminoase, cu cel putin 6 ore de soare, tolerand si zonele semiumbrite.

Solul pentru Glicina trebuie sa fie bine drenat, reavan, cu fertilitate buna.

Inmultirea se realizeaza prin samanta, butasi si altoire. Plantele inmultite prin samanta infloresc tarziu (dupa multi ani).

Fertilizarea se realizeaza folosind ingrasaminte cu o concetratie mai mare de fosfor, pentru a stimula inflorirea.

Fig. 1 Glicina japoneza  (Wisteria floribunda)

Fig. 2 Glicina japoneza  (Wisteria floribunda)

Fig. 3 Glicina japoneza  (Wisteria floribunda)

Fig. 4 Glicina japoneza  (Wisteria floribunda)

Fig. 5 Glicina japoneza  (Wisteria floribunda)

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Glicina japoneza  (Wisteria floribunda): ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii