Horticultorul.ro

mart. 28 2017

Cum provocam inflorirea la Orhidee

Ingrijirea corecta si mai ales obtinerea infloririi orhideelor, reprezinta satisfactia maxima pentru  cultivatorii de orhidee. Chiar daca multe persoane reusesc sa creeze conditii optime de crestere a orhideelor, plantele lor nu le ofera si satisfactia infloririi acestora.

Pentru a ne asigura ca orhideele vor face flori si perioada de inflorire va fi lunga, trebuie sa tinem cont de anumiti factori limitativi.

♦ Amplasarea plantelor in spatii unde pot beneficia de suficienta lumina (nu se amplaseaza in lumina directa a soarelui), reprezinta un prim pas obligatoriu. Chiar daca avem senzatia ca orhideea noastra se dezvolta bine, frunzele sunt mari, turgescente si verzi, amplasarea acestora in spatii cu lumina insuficienta, poate fi una dintre cauzele pentru care orhideea nu infloreste. Se recomanda amplasarea plantelor de orhidee cat mai aproape de ferestrele unde lumina poate ajunge cu usurinta la plante, dar ferite totusi de soarele puternic din timpul verii (lumina solara directa le face rau).

♦ Temperatura se numara printre factorii de importanta majora in inflorirea orhideelor. Temperatura optima recomandata pentru inflorirea orhideelor trebuie sa  varieze intre 21-29°C pe timpul zilei si 16-21°C, aceasta diferenta de temperatura intre zi si noapte, stimuland inflorirea. Mare atentie la orhideele pastrate in apropierea caloriferelor (pe pervaz) intrucat temperaturile inregistrate in spatiul dintre perdea/jaluzele verticale si fereastra pot fi excesive (mult prea mari).

♦ Umiditatea substratului se poate considera un factor important pentru a asigura inflorirea orhideelor. Udarea orhideelor trebuie realizata cu regularitate la un interval de 7-9 zile pe timpul verii si la 12-14 zile pe timpul iernii. Vasul transparent trebuie urmarit cu atentie, intrucat condensul aparut in el ne poate ajuta la stabilirea momentului optim de udare al plantelor noastre.

♦ Umiditatea atmosferica reprezinta un al factor important in cresterea si inflorirea regulata a orhideelor. Ghivecele trebuiesc ferite de sursele de caldura, acestea realizand uscaciunea aerului din jurul lor si implicit un mediu mai putin prielnic pentru orhidee (ex. caloriferele extrem de incinse iarna). Mentinerea umiditatii relative optime se poate realiza prin amplasarea ghivecelor de orhidee pe o tava cu pietris ud.

♦ Cantitatea de ingrasamant administrata plantelor de orhidee in perioada de crestere, ne asigura inflorirea si pastrarea pe o perioada cat mai lunga a florilor. Se recomanda aplicarea fertilizantilor specifici orhideelor o data pe saptamana in perioadele de crestere si inflorire, iar in perioada de repaus, aplicarea lor se stopeaza, urmand sa se reia spre sfarşitul iernii.

♦ Transplantarea sau schimbarea substratului la orhidee este recomandat sa se realizeze la intervale mari de timp (2-3 ani), recomandabil cand radacinile plantelor au depasit vasul. Transplantarea este necesara si pentru indepartarea radacinilor uscate sau putrezite.

♦ Se impune taierea tijei florale (scurtarea la 2 cm), dupa caderea ultimei flori, pentru a stimula aparitia unei noi tije florale in circa 3-4 luni. Pentru taierea tijei florale, se recomanda folosirea unei foarfeci horticole bine ascutite.

♦ Substratul folosit pentru orhidee trebuie sa fie format din scoarta de copac pentru orhidee achizitionata din comert. Un substrat impropriu conduce la mentinerea umiditatii crescute o perioada lunga, fapt ce influenteaza negativ:  inflorirea plantelor de orhidee, cresterea acestora, aparitia putregaiurilor de radacina (boli de substrat).

♦ Stergerea perioadica a frunzelor de orhidee de praful depus, se impune pentru a da un aspect placut si pentru a facilita fotosinteza la capacitate maxima.

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cum provocam inflorirea la Orhidee

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii