Horticultorul.ro

Apr 21 2010

Atonik

Atonik (0,2 % Ortonitrofenolat de sodiu + 0,3% Paranitrofenolat de sodiu + 0,1% 5-Nitroguaiacolat de sodiu). Nu este cancerigen sau mutagen.

Atonik este un stimulator biochimic de: crestere, fructificare,  inradacinare si  stimularea germinarii semintelor la plante horticole ca: legume, vita de vie, cartof, flori, arbori si arbusti ornamentali, etc.

Principalele caracteristici

–        Atonik activeaza fluxul citoplasmatic, translocarea mai rapida a sevei brute si asimilatelor, un flux mai rapid al mineralelor, cresterea continutului de clorofila;

–       Atonik  stimuleaza inradacinarea, germinatia semintelor si a polenului, cresterea tubului polinic, proliferarea si cresterea lastarilor, fertilitatea florilor si formarea fructelor;

–        Atonik stimuleaza multiplicarea microorganismelor In sol si accelereaza descompunerea materiei organice, ameliorand indirect fertilitatea solului;

–       Atonik este  compatibil cu majoritatea pesticidelor si ingrasamintelor foliare exceptand produsele acide;

–       Atonik  difera de stimulatorii hormonali, evitand suprasaturarea cu apa a tesuturilor.

Atonik are un timp de pauza (timpul care trebuie sa treaca intre ultimul tratament si recoltare) de numai 7 zile. Ca stimulator de crestere atonick se aplica in doze de 0,5-0,75 l la ha (9 ml in 10 litri apa).

Ca mod de utilizare Atonik se aplica prin inmuierea semintelor si butasilor precum si prin pulverizare pe plante in timpul vegetatiei.

Pentru stimularea germinarii semintelor de tomate acestea se tin in solutie de Atonik 1:2000 timp de 8-12 ore, (seminte de ardei   1:2.000/8-12 ore).

Pentru stimularea fecundarii si cresterii boabelor la vita de vie, se folosesc 0,75 l/ha intr-o solutie variind intre 300-600 l/ha.

Pentru stimularea inradacinarii butasilor, Atonik  a fost omologat la ardei gras in solarii cu doza de 1:2000 si la garoafe, trandafiri si alte zece specii de plante ornamentale, cu doza de 1:4000 (0,25 ml/1l apa)  in solutie apoasa.

In experientele proprii:

  • Stimulator la inradacinarea butasilor de arbusti rasinosi ornamentali cu Atonik.  S-a utilizat Atonik in concentratie apoasa  de 1:4.000 (0,25 ml/1l apa) timp de 5-10 minute. Butasii unor specii de rasinoase (tuia) au fost tratati timp de 5-10 minute (prin inmuierea bazei butasilor – inmuierea se face imediat dupa ce s-a facut taierea bazei butasilor sub jet de apa), la finalul experientei – rezultatele au fost incurajatoare, (Vezi fig. 1).
  • Stimulator de germinare pentru semintele de ardei cu Atonik:  S-au testat  seminte de ardei Ureche de Elefant ce in prealabil au fost testate (puse la germinat)  fara stimulare si aveau  un procent de germinare nesatisfacatoare (sub 10 %)  si o rasarire greoaie si  neuniforma (semintele se gaseau la limita perioadei de valabilitate).  Semintele de ardei Ureche de Elefant au fost puse la inmuiat (inainte de semanat) timp de 8 ore in solutie de Atonik  in concentratie 1:1.000-2.000 (1-2 ml Atonik  in 2 litri de apa). Semintele tratate cu Atonik au avut un procent de germinare de peste 90% si o rasarire uniforma (Atonik a facut adevarate minuni).
  • Stimulator de germinare pentru semintele de tomate cu Atonik:  S-au testat  seminte de tomate ce in prealabil au fost testate (puse la germinat)  fara stimulare si aveau  un procent de germinare nesatisfacatoare (sub 10 %)  si o rasarire greoaie si  neuniforma (semintele se gaseau la limita perioadei de valabilitate).  Semintele de tomate au fost puse la inmuiat (inainte de semanat) timp de 8 ore in solutie de Atonik  in concentratie 1:1.000-2.000 (1-2 ml Atonik  in 2 litri de apa). Semintele tratate cu Atonik au avut un procent de germinare de peste 90% si o rasarire uniforma (Atonik a facut adevarate minuni). Pentru semintele drajate se poate face dupa semanat prima udare cu solutie de atonik.

Atonik  este un stimulator produs de: AKK (Asahi Chemical MFG – Japan), importat si distribuit in Romania de AECTRA.

Alti stimulatori de inradacinare sunt: RADISTIM, IBA, etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Butas de tuia stimulat pentru inradacinare cu ATONIK

Fig. 1  Butas de tuia stimulat pentru inradacinare cu ATONIK

Atonik_2


Fig. 2 Atonik, stimulator complex si unic

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (30 votes, average: 4,33 out of 5)
Se încarcă...

Categorie: Protectia plantelor

De la: Dan

No responses yet

Comments RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.