Get Adobe Flash player

Horticultorul.ro

Apr 05 2011

Foarfeca-Foarfece horticola: Vie, Pomi, Gradina, Trandafiri

I.    Foarfeca horticola

Foarfeca horticola (vezi Fig. 1) este unealta de baza a horticultorului, ea este utilizata pentru taiat plante in toate domeniile horticole (pomicultura, viticultura, arboricultura, peisagistica, floricultura, legumicultura, parcuri si gradini, pepiniere, trandafiri, etc.).

Foarfeca horticola se foloseste la: taiat ramuri, taiat plante, fasonat “scurtat” radacini, fasonat plante, recoltat fructe, taiat ramuri bolnave.

Foarfeca horticola in general este capabila sa taie ramuri cu diametru de pana la 2-2,5 cm.

1.  Foarfeca horticola este formata din cele doua brate asezate in cruce unite printr-un surub. Intre cele doua brate (in partea de jos) se gaseste arcul care face ca foarfeca sa tinda sa stea in pozitia deschisa (gata de taiat), vezi Fig. 1.

Pe capatul unuia din brate se gaseste o lama groasa netaietoare (contracutit-partea pasiva a foarfecei), iar la capatul celuilalt brat se gaseste o lama curbata – taiatoare (cutit-partea activa).

2. Alegerea foarfecei horticole: exista pe piata nenumarate tipuri de foarfece  produse de diversi producatori: Felco (Elvetia), Gardena (Germania), Fiskars, etc. Cand alegem o foarfeca, tinem cont de: cat avem de taiat, ce avem de taiat, ce grosime au ramurile, scopul (taiat, recoltat, universal), grosimea maxima a ramurilor taiate, pretul foarfecelor horticole, fiabilitatea, posibilitatea de a inlocui anumite componente (cutit taietor), greutatea foarfecei, usurinta cu care taiem ramurile, daca suntem stangaci sau dreptaci, avem mana mare, medie sau mica. In functie de criteriile enumerate si de buget va alegeti foarfeca potrivita.

Foarfece profesionale  sunt produse de numeroase branduri ca:

  • producatorul elvetian Felco, acestea exceleaza prin modelele sale profesionale, ce au ca lider  (Felco 7 si Felco 8 – Vezi fig.). Un model Felco deosebit de robust si convenabil ca pret este Felco 5. Felco produce foarfece  ergonomice adaptate mainii taietorului: mana dreapra sau mana stanga, foarfeca pentru o mana mare, medie sau mica;
  • producatorul german Gardena, are modele de top excelente cu lame de inox, cum ar fi (Foarfece gradina BP 50, Foarfece gradina BP 30).

3. Tehnica taierii cu foarfeca horticola si intretinerea  (mentenanta)  acesteia:

Pentru a putea taia cu usurinta chiar si ramuri mai groase, folosim ambele maini, astfel aplecati usor  ramura taiata spre contracutitul foarfecii (in directia opusa lamei taietoare).

In timpul taierii bratul cu lama taietoare sa se gaseasca in partea dinspre lucrator si pe acest brat apasam puternic, astfel incat ramura sa fie retezata preferabil dintr-o singura miscare.

Atentie !!! Nu taiati cu foarfeca ramurile uscate, ramurile uscate se taie numai cu fierastraul horticol.

Cand taiem o ramura la baza (la inel), trebuie sa avem lama taietoare la baza, altfel riscam sa lasam in urma taieturii un mic ciot.

Folositi in permanenta ulei pentru mecanisme fine in timpul taiatului (lama taietoare se unge periodic) astfel se usureaza taiatul si tine foarfeca curata.

Curatati ori de cate ori este nevoie (in timpul taiatului si dupa taiat) foarfeca cu un spray de curatat si uns WD-40 (vezi Fig. 3).

Curatati periodic foarfeca horticola de (aderentele vegetale, seva, pamant, rugina, etc.) cu ajutorul pietrei de curatat si uns SANDFLEX MEDIUM (vezi Fig. 2)

II.  Intretinerea (mentenanta) foarfecilor horticole

Intretinerea foarfecilor horticole se imparte in: intretinea pe parcursul taiatului, intretinerea la finele unei zile de taiat si intretinerea  periodica completa.

1  Intretinea pe parcursul taiatului

Pe intreg parcursul taiatului vom avea grija ca lama taietoare sa fie in permanenta unsa cu ulei pentru mecanisme fine si curatata cu spray de curatat si uns WD-40 (vezi Fig. 3).

2.  Intretinerea la finele unei zile de taiat presupune:

  • curatatea foarfecii cu piatra de curatat si uns SANDFLEX MEDIUM (vezi Fig. 2);
  • ascutirea foarfecii cu pila diamantata FELCO 903 , vezi Fig. 4;
  • ungerea cu spray de curatat si uns WD-40.

3.  Intretinerea  periodica completa:

Aceasta intretinere presupune: curatare, ascutire, ungere completa (mecanism taietor, maner, arc) si demontarea in vederea calibrarii lamei taietoare.

Ascutirea foarfecilor:  Foarfecile  horticole trebuie ascutite dupa fiecare folosire. Ascutirea  lamei taietoare se face cu ajutorul pilei diamantate FELCO 903 (vezi Fig. 3). Procedura de ascutire este descrisa pe larg in Fig. 4.

Curatarea (de aderentele vegetale, seva, pamant, rugina, etc.) se face cu ajutorul pietrei de curatat si uns SANDFLEX MEDIUM (vezi Fig. 2).

Ungerea se face cu ajutorul uleiului de mecanisme fine si spray de curatat si uns WD-40 (vezi Fig. 3).

III. Dezinfectia uneltelor pentru taiat “foarfecilor horticole”:

Dezinfectia este necesara intrucat putem taia pomi infectati cu diverse organisme patogene ca (bacterii, virusuri, ciuperci), organisme ce produc boli foarte grave plantelor.

Pentru dezinfectie (foarfeci, fierastraie, briceag de altoit)  se folosesc urmatoarele substante: Alcool etilic 99%, Hipoclorit de sodiu 10% “Domestos” (timp de 3 secunde) sau Virkon® S.

Fig. 1 Foarfeca horticola Felco 7 (pomi, vie, flori, legume, arbori si arbusti)

Fig. 2  Echipamente de curatat si ascutit foarfecile horticole

Fig. 3  Spray de curatat si ulei de uns foarfeca horticola

Fig. 4 Ascutirea foarfecelor horticole

Fig. 1 Foarfeca horticola - Felco 8

Fig. 1 Foarfeca horticola – Felco 8

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...Loading...

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Dan

No responses yet

Comments RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.