Horticultorul.ro

mart. 29 2010

Inmultirea lamaiului prin Butasire

Inmultirea lamaiului prin butasiInmultirea lamaiului prin butasi (inmultire vegetativa) este o metoda de inmultire  la indemana iar rezultatele acesteia sunt de-a dreptul spectaculoase (practic in 4-5 ani vom avea plante noi ce produc fructe). Inmultirea prin samanta practicata de foarte multi, este o metoda total ineficienta intrucat plantele obtinute astfel nu vor face fructe sau vor face foarte tarziu, pentru ca totusi acestia sa fructifice este necesara altoirea lor.

Epoca de butasire

Momentul optim pentru butasire este primavara, reprezentat de intervalul cuprins intre lunile Aprilie-Mai. Alegerea momentului butasirii este legata de faptul ca in aceasta perioada plantele incep sa creasca iar seva se pune in miscare.

Materiale necesare

Pentru inmultirea lamaiului prin butasire avem nevoie de: ramura lemnificata (ramura in sectiune rotunda)-Fig. 1a, ghiveci cu diametru de 10 cm (dar se poate folosi si o sticla de plastic taiata si gaurita la fund) – Fig. 1b,  substrat „amestec de pamant”  (o parte nisip si doua parti  turba)-Fig. 2a, mapa de plastic- Fig. 3b,  Stimulator de inradacinare „Radistim – pentru butasi lemnosi/lignificati„.

Particularitatile inmultirii prin butasire:

  • se recolteaza ramura lemnificata  de lamai (ramurile se gasesc la inceputul cresterii in stare erbacee „au un aspect muchiat/colturos in sectiune” dupa care se lemnifica„au un aspect rotund/circular in sectiune”) cu ajutorul unei foarfece horticole- Fig. 1a.  Ramura recoltata  se introduce imediat cu baza intr-un vas cu apa, pentru a evita deshidratarea si nu se expune la soare;
  • se pregateste  substratul „amestecul de pamant”. Se introduce pe fundul ghiveciului nisip sau pietris  (necesare in drenajul apei in exces) si se umple ghiveciul cu substrat-Fig. 2a;
  • se pregateste butasul prin taierea din ramura recoltata   a unui butas  simplu. Butasul va avea 12-13 cm si se va confectiona taind la baza imediat sub un nod (zona putin bombata unde au fost prinse frunzele- taietura executata in acest loc va face ca in timpul inradacinarii nodul sa produca auxine „hormoni care ajuta la producerea de radacini”). Pe butas  se vor lasa doua frunze care vor fi si ele scurtate la 1/2. Fig. 2b. Pana la plantare butasul se tine intr-un vas cu apa;
  • inainte de plantare daca avem Radistim butasul ud se prafuieste la baza cu Radistim;
  • in ghiveciul cu substrat cu ajutorul unui creion se face o gaura de 6-7 cm in care se va introduce butasul-Fig. 2b, apoi se strange substratul in jurul butasului;
  • se acopera cu mapa de plastic pentru a crea efectul de sera.

Ingrijire periodica:

Plantele butasite se vor uda periodic cu apa  la temperatura camerei. Udarea plantelor se face astfel incat pamantul sa fie in permanenta reavan.

Perioada de inradacinare dureaza intre 6 si 8 saptamani. La finele acestei perioade putem testa daca plantele au inradacinat tragand usor de butas  in sus, daca acesta opune rezistenta inradacinarea a avut loc, daca nu mai asteptam.

La butasii inradacinati se inlatura mapa din plastic si se pulverizeaza cu apa cateva zile. Plantele proaspat inradacinate nu se expun la soare si la curenti de aer, ele deshidratandu-se  foarte repede.

Butasii inradacinati vor creste foarte repede astfel incat dupa 4 ani fac flori si fructe „lamai”-Fig. 4.

Dezavantajele burasirii

Plantele de lamai  obtinute prin butasire sunt inferioare celor obtinute prin altoire. Dezavantajele lamailor obtinuti prin butasire sunt:  cresteri reduse, planta se debiliteaza repede, traiesc putin comparativ cu cele altoite, sunt sensibile la bolile ce produc gomoze (scurgeri de clei).

Fig. 1 Fazele tehnologice in inmultirea lamaiului prin butasire

Fig. 1 Fazele tehnologice in inmultirea lamaiului prin butasire

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Inmultirea lamaiului prin Butasire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii